BLAGDANI

'BUDITE UPISANI ZA DOBRU GODINU - LEŠANA TOVA TIKATEVU!' Plenković čestitao građanima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu, Jom Kipur i Sukot

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.09.2019. u 13:18

Zagreb, 270819.
Trg zrtava fasizma, Sredisnjica HDZ-a.
Nenajavljeni sastanak vodstva stranke na kojem se raspravljalo o aktualnoj politickoj situaciji.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Andrej Plenković

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku građanima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota, priopćeno je u nedjelju iz Vladine službe za odnose s javnošću.

„Svaka nova godina donosi novi početak, a ja vam, u ime hrvatske Vlade i osobno, želim da nadolazeća 5780. godina donese obilje sreće, blagostanja i zdravlja. Provedite ih u miru i veselju s bližnjima, u znaku tradicionalne izreke 'Budite upisani za dobru godinu - Lešana tova tikatevu!' ", naveo je u čestitici predsjednik Vlade Plenković.

Roš hašana, značenja glava godine, početak godine, židovska je Nova godina. Teče od zalaska sunca jednog dana sve do zalaska sunca dva dana poslije. Ova svetkovina govori o Božjem stvaranju svijeta i podsjeća na Božji sud.

Njome se označava početak jednog razdoblja u kojem vjernici se posvećuju molitvi, kajanju, unutarnjem preispitivanju sebe. Traje deset dana. Zadnji čin pokajanja sastoji se od javnog priznanja grijeha molitve i posta, koji je vrhunac, koji pada na Jom kipur, Dan pomirenja.

I predsjednik Sabora uputio čestitku

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku uime Hrvatskoga sabora i osobno, priopćeno je u nedjelju iz Sabora.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5780. godina bude sretna i uspješna te vam donese izobilje zdravlja, napretka, mira, zajedništva i osobne harmonije. Šana Tova!“, navodi se u čestitci predsjednika Hrvatskog sabora Jandrokovića.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo