KONTRA PREPORUKA PRAVOBRANITELJICE

BUNA NA OTOKU BRAČU: 'SUPETRE, SRAMI SE!' Otočani na nogama zbog odluke da se naplata parkinga kod trajektnog pristaništa uvede i za invalide

Zakon ne brani naplatu parkiranja na mjestima za invalide, ali većina gradova u Hrvatskoj takvu praksu izbjegava
 Facebook

U Supetru na parkiralištu kod trajektnog pristaništa i osobe s invaliditetom dužne su plaćati parking-karte po redovnoj cijeni od 9 kuna na sat u ljetnom periodu za automobile parkirane na posebno označenim mjestima za osobe s invaliditetom.

Iako ne postoji zakonska obaveza da parkiranje za osobe s invaliditetom na plaćenim parkiralištima bude besplatno, većina gradova - poput Zagreba, Splita ili Karlovca - posebnom odlukom odlučili su ne naplaćivati parking za vozila s posebnom oznakom pristupačnosti, a mnogi od njih dozvoljavaju i besplatno parkiranje na “običnim”, neoznačenim parkirnim mjestima u trajanju od nekoliko sati.

No, to nije slučaj s parkiralištem kod trajektnog pristaništa u Supetru, s čijom gradskom upravom osobe s invaliditetom već neko vrijeme vode rat. Inicijativa za pristupačni Split ovih je dana objavila i priopćenje pod nazivom “Supetre, srami se” u kojem je ponovno pozvala gradsku vlast i druge nadležne da pokažu više brige za osobe s invaliditetom te da pravičnije reguliraju to osjetljivo područje. Međutim, bez većeg uspjeha.

- Parkiralište kod trajektnog pristaništa nalazi se pod automatskom blagajnom. Za osobe s invaliditetom na parkiralištu s automatskom naplatom, dakle bez nazočnosti radnika parking-službe, iz tehničkih razloga nije moguće obavljati kontrolu znaka pristupačnosti - objašnjava Marijana Šemanović, direktorica Komunalnog društva Grad koje ima koncesiju te upravlja spornim parkiralištem.

Ističe kako je sve u skladu sa zakonima i odlukama supetarskog Gradskog vijeća. Nikome nije ni na kraj pameti da bi invalide i osobe s tjelesnim oštećenjima na bilo koji način oštetili, pa natpis “Supetre, srami se” drži neprimjerenim, neodmjerenim i nekorektnim.

- U neposrednoj blizini tog parkirališta na mjestu nekadašnje benzinske stanice postoji drugo parkiralište na kojemu su ucrtana dva mjesta za invalide. Prema Općim uvjetima o načinu naplate parkiranja na javnim parkiralištima koja nisu u režimu automatske naplate, invalidi imaju pravo na dva sata besplatnog parkinga na području grada Supetra.

Isto tako, ako se osoba s invaliditetom sa svojim vozilom parkira na mjesto koje nije označeno kao invalidsko, ima pravo na dva sata besplatnog parkinga. To je lako nadzirati jer na tim parkiralištima postoji radnik parking-službe dok takva mogućnost ne postoji u sustavu automatske naplate. Sličnih primjera ima gotovo u svim našim gradovima - zaključila je Šemanović.

S problemom parkiranja na Supetru upoznata je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, koja je prošli tjedan u dopisu gradu Supetru ponovila svoj stav da “parkirališna mjesta označena za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a koja imaju izdan uredan znak pristupačnosti, moraju biti oslobođena od svake naplate”. Upoznala je nadležne da su mnogi gradovi uveli i pozitivne prakse te donijeli odluke da se osobe s invaliditetom, ako nema mjesta na posebno označenim mjestima, mogu parkirati na prvo slobodno mjesto, također besplatno.

Pravo na znak pristupačnosti, koji omogućava parkiranje na posebno označena parkirna mjesta, imaju osobe sa 80 ili više posto tjelesnog oštećenja te osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:50