SVE GLASNIJI OTPOR

BUNA PROTIV NUKL. DEPONIJA 'Ne treba nam atomska bomba ovdje, imali smo dosta bombi u ratu!'

Udruge navode kako je 2003. godine više od 16.000 stanovnika Sisačko-moslavačke županije peticijom izrazilo protivljenje namjeri odlaganja radioaktivnog otpada na području Trgovske gore
 Robert Fajt/CROPIX

SISAK - Osam nevladnih udruga s područja Sisačko-moslavačke županije, u pismu upućenom načelniku općine Dvor Nikoli Arbutini, izrazilo je žestoko protivljenje planovima da se državni centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada izgradi na području Općine Dvor.

Udruge navode kako je 2003. godine više od 16.000 stanovnika Sisačko-moslavačke županije peticijom izrazilo protivljenje namjeri odlaganja radioaktivnog otpada na području Trgovske gore, podsjećajući da je Trgovska gora izabrana kao pogodna za odlagalište na temelju podataka iz 60-ih godina prošlog stoljeća te da sada nisu izvedeni nikakvi novi istražni radovi. Stoga udruge traže da struka dokaže da je Trgovska gora stručno odabrana te da se objavi Studija utjecaja na okoliš planiranog odlagališta.

Uzbunili su se i političari. HNS Sisačko-moslavačke županije je protiv izgradnja odlagališta na području Banovine. Predsjednik županijske organizacije narodnjaka, Ivan Nekvapil u priopćenju tim povodom ističe: „Stav HNS-a Sisačko moslavačke županije je da je zbrinjavanje otpada vrlo ozbiljno pitanje cijele Hrvatske, turistički orijentirane u svom razvoju, a pogotovo Sisačko moslavačke županije čija se strategija razvoja temelji isključivo na prizvodnji zdrave hrane i seoskom turizmu, gdje pored parka prirode Lonjsko polje i parka prirode Moslavačka gora, cijela Banovina ima velik značaj u proizvodnji eko-proizvoda.

HNS podupire inicijativu kluba dvorskih općinskih vijećnika za osnivanje Stožera za sprečavanje odlaganja radioaktivnog otpada te peticiju za prikupljanje potpisa kojima bi stanovnici Dvora i okolice jasno rekli NE odlaganju opasnog otpada, da bi sačuvali prostor rijeke Une, jedinstven nezagađeni prostor u Europi i da se Trgovska gora trajno izbriše iz prostornih planova RH kao lokacija za odlaganje nuklearnog otpada“, stoji u priopćenju HNS-a Sisačko-moslavačke županije.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, koji također dolazi iz HNS-a, stranke koja je u vladajućoj Kukuriku koaliciji koja predlaže da se nuklearno odlagalište gradi na Trgovskoj gori, oštro se protiv izgradnji odlagališta. Pozvao je načelnike i gradonačelnike koji su direktno vezani za područje Trgovske, Zrinske i Hrastovačke gore, kao i gradska i općinska vijeća Petrinje, Gline, Topuskog, Vrginmosta, Vojnića, Dvora, Hrvatske Kostajnice Majura, Kukuruzara, Hrvatske Dubice i Sunje da se očituju o tematici odlagališta i da održe zajednički sastanak. „Ne treba nam nukelarna bomba na Banovini, imali smo dosta bombi u Domovinskom ratu“, rekao je Dumbović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:38