GRAĐANI OGORČENI

BUNA SLAVONACA I BARANJACA URODILA PLODOM Nakon intervencije Plenkovića prijevoznici vraćaju sve 72 naprasno ukinute autobusne linije

 
Na fotografiji: mještani Samatovaca putuju u Osijek na posao i u školu
 Vlado Kos / CROPIX

Nakon intervencije premijera Andreja Plenkovića, Arriva grupa, prijevoznička tvrtka u čijem su sastavu Panturist Osijek, APP Požega i Autotrans Rijeka, odlučila je vratiti svaki od 72 u ponedjeljak naprasno ukinuta polaska svojih autobusa na brojnim linijama u Osječko-baranjskoj županiji. Njihova odluka izazvala je svojevrsnu paralizu sustava javnog prijevoza budući da su brojni ljudi ostali bez praktički jedine opcije za odlazak u školu, na fakultet, posao, odnosno povratak svojim kućama. Djeca su primjerice, umjesto u 12 sati od kuće morala kretati u 10 sati da bi stigli na početak popodnevne nastave.

- Ukinuli su nam polazak iz Osijeka u 22,20 sati, a kako radimo do 22 sata ostali smo bez prijevoza za povratak kući, kazala nam je Zdenka Mrožek iz Samatovaca koja radi u Osijeku. Ona i njezine kolegice tako su uz mjesečnu kartu koju su Panturistu platile po 440 kuna, u ponedjeljak i utorak morale kupiti pojedinačnu kartu osječkog GPP-a po cijeni od 11 kuna kako bi se dovezle do Josipovca, gdje je po njih došao netko od članova njihove obitelji.

- To je neizdrživo i apeliramo na sve da se pronađe rješenje, kazala je gospođa Zdenka, a ovakvih primjera bilo je na stotine. Čelnici gradova i općina, pa i sam župan osječko-baranjski Ivan Anušić, podigli su pravu pobunu optužujući Arriva grupu za ucjenu, što proizlazi i iz njihova praktički monopolističkog statusa kad je riječ o međugradskom i međumjesnom prijevozu u Osječko baranjskoj županiji, gdje prometuju jedino Panturist i APP.

Osijek, Samatovci, 070218.
Tvrtka Arriva, koja se bavi autobusnim prijevozom od 5. veljace je ukinula 72 autobusne linije u Osjecko-baranjskoj zupaniji s obrazlozenjem da su neisplative. 
Na fotografiji: mjestani Samatovaca koji putuju u Osijek na posao i u skolu vise nemaju autobusnu liniju za povratak kuci nakon posla.
 Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Na fotografiji: mještani Samatovaca putuju u Osijek na posao i u školu

Pojedini gradovi i općine tako od jesenas izdvajaju puno više novca za subvencioniranje učeničkih karata, a prijevoznici su ih nedavno tražili i da im subvencioniraju linije, što je svima neprihvatljivo. A onda je došla odluka o ukidanju 72 polaska, što su u Panturistu pravdali nerentabilnošću uslijed 'drastičnog pada broja putnika i rasta troškova poslovanja'.

- Nakon sastanka s premijerom Plenkovićem i ministrom Butkovićem, s predstavnicima Arriva grupe dogovoreno je da se vraćaju svi ukinuti polasci. Svi zajedno nastavljamo već idući tjedan razgovarati o ovom problemu i tražiti rješenje da se stabilizira funkcioniranje javnog prijevoza u cijeloj Hrvatskoj, rekao je župan Anušić, dodavši da će tema biti i subvencioniranje linija, 'ali sve u skladu sa zakonom', budući da je upitno dopušta li EU subvencioniranje linija. Istaknuo je da je sve nazvao ucjenom 'jer se dogodio nagli rez s linijama'.

Osijek, 070218. 
Tvrtka Arriva, koja se bavi autobusnim prijevozom od 5. veljace je ukinula 72 autobusne linije u Osjecko-baranjskoj zupaniji s obrazlozenjem da su neisplative. 
Na fotografiji: autobusni kolodvor u Osijeku. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / Cropix
Na fotografiji: autobusni kolodvor u Osijeku

Ispred Arrive se obratio Saša Ilić, predsjednik uprave.

- Cilj nam je osigurati bolju mrežu polazaka i pojačanje frekventnosti, ali i održivo poslovanje tvrtki, kazao je Ilić, koji je na pitanje kako će pokriti gubitke zbog kojih su ukinuli polaske odgovorio da će se o tome pregovarati sa županom i ministrom. Dodao je i da su u više navrata tražili rješenje s čelnicima županija, gradova i općina u Slavoniji i Baranji, a kada ga nisu našli, morali su reagirati jer im je toliki broj polazaka bio ekonomski neodrživ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:31