DRAMA

BUNA U ISTARSKOM HDZ-u, NEKOLIKO UTJECAJNIH DUŽNOSNIKA ODRŽALO HITNU VEČERNJU PRESICU: Naš ogranak je protiv Istanbulske, ma što reklo njegovo vodstvo

 Darko Tomas / CROPIX

Skupina članova HDZ-a iz Istre koji su se prozvali 'unutarhadezeovska inicijativa', održala je u Žminju u utorak navečer konferenciju za novinare na kojoj su izrazili protivljenje velikog dijela istarskog članstva ove stranke Istanbulskoj konvenciji, piše Glas Istre.

Osim toga, optužili su vodstvo istarskog HDZ-a za manipulaciju rezultatima izjašnjavanja članova Županijskog odbora HDZ-a o podršci konvenciji.

Na presici su bili predsjednik kanfanarskog HDZ-a Mario Sošić, član Županijskog odbora Ivica Butorac i predsjednik žminjskog HDZ-a Ratko Jeromela. U znak podrške okupilo se još dvadesetak HDZ-ovaca iz cijele Istre.

Sošić i Butorac predstavili su članovima i novinarima 'proglas' u kojem izražavaju protivljenje Istanbulskoj konvenciji koja je, precizirao je Sošić, 'za nas ideološko, kulturološko i svjetonazorsko pitanje općehumanog karaktera', a sama Konvencija donosi 'mnogo nerazjašnjenih pojmova i nesagledivih posljedica'.

'Oko 14.30 sati dobili smo SMS poruku da pogledamo mail s uputama za glasovanje, koje se provodilo također mailom i zakazano je bilo za 18 sati. U 18.15 zatražio sam rezultate glasovanja koje nisam dobio, ponovno sam ih tražio u 20 sati i opet ih nisam dobio, Županijski odbor ih do danas nije obznanio, a istoga dana u 19 sati premijer je na televiziji rekao da istarski HDZ podržava ratifikaciju Istanbulske konvencije. To ne može biti točno jer smo osobno kontaktirali svakoga člana Županijskog odbora, i kako su nam oni rekli, 16 članova je glasalo protiv a 13 za ratifikaciju', ispričao je Butorac.

Na pitanje novinara znači li sve to da je Istanbulska konvencija izazvala raskol u istarskom HDZ-u, Butorac odgovara: 'Ne razmišljamo u tom pravcu, želimo samo da istarska javnost, da članovi, birači i simpatizeri HDZ-a, dobiju informaciju kakav je stav većine organizacija HDZ-a u Istri.'

'Želimo izraziti pluralnost i ne želimo da se pod jedan politički pogled strpa cijela organizacija. Osjećamo se pogođeni ovim nedostatkom transparentnosti i koordinacije', dodao je Sošić, piše Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:55