PROSVJED

BUNA U SLAVONSKOM SELU Prvašići neće ići u školu dok im se ne vrati njihova bivša učiteljica!

 Marko Todorov / CROPIX

Desetero prvašića, odlukom roditelja, ne ide više u osnovnu školu u Slakovcima, dok im se ne vrati učiteljica koja ih je vodila od početka školske godine, piše Glas Slavonije.

- Do početka školske godine nismo znali tko će biti učitelj naše djece. Tadašnja ravnateljica škole predstavila nam je novu učiteljicu koja će voditi našu djecu, no nakon dva mjeseca na web-stranici škole uočavamo natječaj za radno mjesto učiteljice na neodređeno vrijeme. Budući da je to mala škola, shvaćamo da će se nama možda promijeniti učiteljica. Raspitujemo se kod učiteljice, no ona ne želi u to ulaziti. Pitali smo tadašnju ravnateljicu je li zadovoljna radom učiteljice, na što je ona potvrdno odgovorila, kao i da su roditelji zadovoljni, no da ne postoji način na koji ona može ostati. Ravnateljica je kazala da će raditi sve po zakonu i prihvatila je mišljenje roditelja. Predali smo zamolbu 11. studenoga na Školski odbor, ravnateljici, Upravnom odjelu za sport i obrazovanje te pravobraniteljici za djecu - rekla je Daria Sladić Rimac, predstavnica nezadovoljnih roditelja i dodala kako i pravobraniteljica za djecu preporučuje da se, ako nije nužno, djeci ne mijenja učiteljica.

- Da nam je netko na početku rekao da će se promijeniti učiteljica, mi bismo pripremili djecu - dodala je Daria Sladić Rimac.

Prema riječima Sladić Rimac, bez obavijesti roditeljima, 16. studenoga održan je Školski odbor, na kojem je ravnateljica dala ostavku na tu dužnost. V.d. ravnatelja imenovan je 18. studenoga i on im je predložio da prihvate bivšu ravnateljicu kao učiteljicu, kao što ju je predložio i Školskom odboru.

- Napominjemo da Školskom odboru nije pročitano mišljenje odnosno zamolba roditelja prije donošenja odluke oko kandidata. U toj zamolbi tražili smo da se radi na dobrobit djece, da se ostavi sadašnja učiteljica, jer je promjena šok za djecu prvih razreda. Dok nam se ne vrati naša učiteljica, djeca ne idu u školu - odrješita je predstavnica roditelja Sladić Rimac.

Među okupljenim roditeljima bio je i Ivan Penavić, koji je kazao da je ovdje riječ o nerazumijevanju između škole i roditelja te škole i djeteta.

- Učenici, među kojima je i moj sin, prihvatili su bivšu učiteljicu, ona je ostajala izvan svog radnog vremena kako bi pomogla djeci koja teže čitaju i pišu, konkretno, i mom sinu. Sve je to radila svojom dobrom voljom. Mi sad ne znamo što dalje napraviti, obavijestili smo sve moguće inspekcije - kaže Penavić.

Voditeljica Službe prosvjetne inspekcije, Jasna Galić Minarik, kojoj su se roditelji također obratili, samo je kratko rekla kako će obaviti inspekcijski nadzor i potom iznijeti informaciju.

Bivša učiteljica u Osnovnoj školi Slakovci, koja nije htjela da joj objavljujemo ime, kazala je pak kako je kada je došla u školu imala ugovor na dva mjeseca te da se nakon toga prijavila na natječaj za posao u toj školi. Kaže kako nije prošla na tom natječaju i kako se neće žaliti na tu odluku Školskog odbora, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:12