OPROST DUGOVA

BURAN BANDIĆEV JUTARNJI KOLEGIJ 'Mediji su oprali pod sa mnom zbog vašeg nerada, a na tu temu sam osjetljiv'

Milan Bandić
 Damir Krajac / CROPIX

Malo o moralnim konzekvencama, malo o propustu gradskih i Holdingovih službenika, malo o spinovima i malo o nedorečenom Vladinu zakonu, a baš nimalo o stvarnim sankcijama odgovornih.

Tako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer komentirao priču Jutarnjeg o oprostu dugova za neplaćene režije i onim građanima za koje se ne bi moglo reći da pripadaju socijalno ugroženim obveznicima plaćanja prireza.

Upirao prstom

Gradonačelnik Bandić priznao je da su službenici u Holdingu i upravi grada napravili pogrešku i propust, ali da nitko od odgovornih neće biti smijenjen.

- Snosit će moralne konzekvence. To je, prije svega, moralno pitanje. Oprostio sam kolegama koji su pogriješili, koji su pomogli tim nesavjesnim siromasima s tri, četiri, pa i pet milijuna vrijednim vilama, koji su slučajno zaboravili platiti račune, kojima je pomogao i manjkav zakon koji nije uveo imovinski cenzus.

A penzioneri kojima mi dajemo 200, 300, 400 kuna mjesečno i primaju socijalnu pomoć od države, a mi im dajemo kunicu da lakše prežive, plaćaju svoje režije redovito. To je prije svega moralno pitanje - rekao je Bandić jučer ujutro prilikom otvaranja radova na novoj ambulanti u Lučkom.

Kakva je to točno moralna kazna koju će snositi odgovorni, nije poznato, ali je poznato da je gradonačelnik Bandić nakon Lučkog otišao na jutarnji kolegij u zgradu gradske uprave.

Kako su nam prepričali oni koji su bili na tom sastanku, gradonačelnik je bio prilično oštar prema svojim pročelnicima koji su najdirektnije vezani uz temu oprosta dugova bogatašima.

- Nije spominjao imena, ali je okupljenima poručio da su zbog njihova birokratskog razmišljanja i nerada mediji ‘oprali pod s gradonačelnikom’, i to na temu na koju je on najosjetljiviji. Sankcije nije spominjao, ali bio je to kolegij na kojem se nije mnogo pročelnika javilo za riječ - prepričali su nam oni koji su prisustvovali jutarnjem sastanku.

Neodgovornost

Bandić jučer ni medijima nije rekao tko je najodgovorniji za ovu priču, ali je vrlo jasno na koga je upirao prstom.

Naime, u subotu su se javnosti zbog priče Jutarnjeg trebale pravdati Mirka Jozić, gradska pročelnica za gospodarstvo, i Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, a neuobičajeno, na toj konferenciji za medije nije bilo gradonačelnika.

- Očito je procijenio da su njegove suradnice najodgovornije za nastalu situaciju i da se iz nje same moraju vaditi. Na razini Gradskog ureda za gospodarstvo i Zagrebačkog holdinga očito je došlo do gluhog telefona, a možda i do nekih osobnih razračunavanja - kažu naši sugovornici.

Bandić je jučer, baš kao i prije tri mjeseca, spominjao Strasbourg. Tada je, podsjetimo, poručio da će po cijenu tužbe u Strasbourgu staviti veto na otpis dugova imućnim osobama i da će se naći način da se tim ljudima ne otpišu dugovi. Sada je, pak, promijenio priču i rekao da će on biti taj koji će tjerati pravdu do Europskog suda za ljudska prava.

- Do Strasbourga bih ih tjerao ako ne plate svoje račune, ali mislim da imaju toliko morala da plate - kaže.

Među dužnicima kojima su ovrhe obustavljene su Vladimir Zagorec, suprug ministrice Marije Pejčinović Burić, Zoran Mamić i Zvone Boban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:19