ZAKON O INI

BURNE REAKCIJE DAN NAKON ŠTO SU HASANBEGOVIĆ I ZEKANOVIĆ SPASILI HDZ 'Ma to je sve plod slučajnosti, bio je opći metež u sabornici...'

 
Oporba napušta sabornicu
 Damjan Tadic / CROPIX

Oporbeni zastupnici komentirali su danas u Saboru činjenicu da je jučerašnje izglasavanje izmjena Zakona o privatizaciji Ine jako tijesno prošlo, sa 74 glasa, a kvorum su HDZ-ovci trebali zahvaliti Hrvoju Zekanoviću i Zlatku Hasanbegoviću.

Hrvoje Zekanović je poručio da ne drži ljestve HDZ-u nego je sve plod slučajnosti. Smatra da bi zakon „HDZ, nažalost, izglasao i bez mene i bez Hasanbegovića jer oni, na žalost, imaju oko 80 ruku, a po pitanju proračuna imaju i više. U tom trenutku Hasanbegovića i ja smo bili u sabornici i glasali smo, što je bitno naglasiti, protiv tog zakona. Činjenica je da bi oni, kada bi utvrdili da nemaju kvorum, za nekoliko minuta imali isti broj zastupnika jer ih je nekoliko iz većine bilo u i oko sabornice.”

No, možda to i ne bih ponovio, možda bih vodio računa i gledao hoće li tko glasovati i rušio kvorum, priznat će Zekanović dan poslije i nastaviti: „Jednostavno, u tom trenutku bio je opći metež u sabornici i zato što neki HDZ-ovi zastupnici nisu stigli na vrijeme, dogodilo se što se dogodilo. Definitivno, Zekanović i Hasanbegović ne drže ljestve Plenkoviću. Moj HRAST i ja smo dokazali da nam vlast ne treba, da ne ovisimo o njegovim sinekurama, tako da po pitanju ovog i svih drugih zakona mi ćemo uvijek biti protiv Vlade Andreja Plenkovića.”

Na pitanje znači li njegovo osiguravanje kvoruma da se nije snašao, Zekanović je kazao da „negdje čovjek odigra dobro, negdje lošije“„Ovdje je mogući scenarij bio da izađem i ja iz sabornice i ne glasam, no, moja procjena je bila da HDZ-ovaca u Saboru ima preko 80, ali očito ih nije bilo i u tome je moja greška. Na žalost, Andrej Plenković definitivno ima dovoljno ruku u Saboru tako da moj i Hasanbegovićev glas nije odlučio.“

Objasnio je i zašto se nije odazvao pozivu Davora Bernardića da se napusti sabornica, jer „ne skače na mig Davora Bernardića“. „Neću se kada me Bernardić i Stazić pozivaju van a priori odazvati.“ Nije razumio u tom pozivu, dodat će, da se ide na rušenje kvoruma „jer s tom gospodom s ljevice ne komunicira niti oni s njim”.

Mostov Nikola Grmoja smatra da je „loše da nismo mogli još problematizirati Zakon o Ini kad već nije bilo većine, a možda zakon ne bi ni prošao s obzirom na trvljenja u HDZ-u, ne znam zašto gospoda Hasanbegović i Zekanović nisu izašli zajedno s ostalom oporbom ili barem, kad su već ostali unutra, zašto nisu pratili ima li kvoruma. Ne znam, ali ovo je već drugi put da se ponavlja ovakva situacija, prvu smo imali kod glasovanja opozivu Zdravka Marića, gdje je također dio tih zastupnika spasio vladu Andreja Plenkovića, neki kažu da je slučajnost, neki kažu ako je dva puta ne može biti slučajno, ne znam što se događa. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi, ali sigurno nije dobro da oni koji se predstavljaju kao oporba da spašavaju Vladu držanjem kvoruma. Pitao sam ih, kažu da nisu znali da nema kvoruma, ali mislim, moraš pratiti, ili si na Plenkovićev daljinski, ili si malo zbunjen i smotan”, kazao je Grmoja.

SDP-ov Peđa Grbin je, pak, ustvrdio da su „gospoda Zekanović i Hasanbegović samoproklamirani suverenisti, međutim, njihov suverenizam dolazi do izražaja samo kada treba napadati slabije, kada se treba boriti protiv prava žena, prava manjina, bilo nacionalnih, socijalnih ili nekih trećih”.

Grbin im zamjera što ih nema kada se treba boriti za ekonomske interese: „Ostali su u sabornici i svojom kvazioporbenošću gdje su glasovali protiv, a svejedno držali kvorum, omogućili HDZ da izglasa štetan zakon. Time su se razotkrili i pokazali i tko su i što su.”

Grbin ne vjeruje u njihovo opravdanje:

„Mislim da bi svakome s imalo inteligencije riječi 'napuštamo sabornicu' trebale biti jasne i samorazumljive, svatko od nas tko je sjeo u saborske klupe, valjda je uzeo u ruke Ustav RH i Poslovnik Sabora i tamo pročitao da se većina zakona može donijeti samo ako je u sabornici prisutna natpolovična većina svih zastupnika. Većina oporbe je sabornicu napustila, a oni koji su oporba samo na riječima, a ne i na djelima, jučer su ostali podržati HDZ, vjerojatno su upravo to oni žetončići o kojima je svojedobno govorio Milan Bandić.”

Grbin je zamijetio i i kako jedan veliki broj zastupnika iako su bili u sabornici nisu htjeli sudjelovati u ovom glasovanju i time su izrazili svoj stav, nadam se da će to i ubuduće biti tako da kada se prevrši svaka mjera, a ovim zakonom se to dogodilo, onda u tome ne žele u tome sudjelovati, ali kao što smo vidjeli, za takve situacije su tu Hasanbegović i Zekanović, a vjerojatno i Esih i Glasnović”.

Bačić: Vladajuća većina se nije raspala

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je odbacio tumačenja da se na glasanju o izmjenama Zakona o privatizaciji INA-e raspala parlamentarna većina.

"Vladajuća većina nije se raspala, imali smo kvorum. To je lako provjeriti na snimkama i fotografijama. Riječ je o toe da je prilikom glasovanja o izmjenama Zakona o privatizaciji INA-e oporba odlučila napustiti sjednicu i u tom je trenutku vladajuća većina imala u dvorani 76 zastupnika, ali u toj se strci dvoje njih nije uključilo u glasovanje. Predsjednik Sabora je zaključio glasovanje kad se na ekranu pojavilo da je glasovalo 76 zastupnika. Zbog malog kašnjenja Darinka Kosora i Gorana Dodiga njihovi glasovi nisu bili evidentirani na ekranu“, pojasnio je Bačić.

Ustvrdio je da nisu Hasanbegović i Zekanović ništa spasili, jer da na ekranu nije bilo 76 glasova, predsjednik Sabora pričekao bi par sekundi dok se Kosor i Dodig ne uključe u glasovanje.

"Njih su dvojica pritisnuli dugme, ali prekasno, kad je predsjednik Sabora već zaključio glasovanje. Zato bih malo dedramatizirao jučerašnje glasovanje. Nikakvih problema nije bilo“, rekao je.

Dodao je da su dva zastupnika vladajuće većine najavila da neće biti na glasovanju, Milorad Pupovac koji je na službenom putu, i Darinko Dumbović koji je bio na sastanku.

"Mario Habek je također bio u dvorani i kasnije mi je došao reći da je zakasnio s glasovanjem. Puno puta se zna dogoditi da neki zastupnik prekasno glasuje. Ne bismo krenuli u glasovanje da je bilo nekog prijepora u parlamentarnoj većini, nije bila upitna podrška tom zakonu“, zaključio je Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:01