VELIKA ANKETA JUTARNJEG

BURNE REAKCIJE GRAĐANA NAKON PRESUDE ZDRAVKU MAMIĆU Svi strastveno komentiraju zatvorsku kaznu koju je dobio, a mišljenja su prilično podijeljena

 
 Facebook / Zdravko Mamić

Savjetnik Dinama Zdravko Mamić nepravomoćno je u srijedu osuđen na šest i pol godina zatvora. Mamić je osuđen zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna. U slučaju pravomoćnosti presude on i ostali osuđenici moraju vratiti 80 milijuna kuna.

Uz njega, zatvorske kazne dobili su i ostali kojima se sudilo za izvlačenje novca iz Dinama, no Zdravko Mamić kaznu je dočekao u Bosni i Hercegovini, u koju je otišao u utorak. Županijski sud u Osijeku izdao je nalog za njegovim uhićenjem, dok je tužiteljstvo najavilo žalbu zbog preblage kazne.

Osijek, 170418. Zupanijski sud. Nastavak sudjenja Zdravku Mamicu i ostalima za izvlacenje novca iz Dinama. Na fotografiji: Milan Pernar, Zdravko Mamic, Zoran Mamic i Damir Vrbanovic u sudnici. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
S lijeva na desno, osuđena četvorka: Milan Pernar, Zdravko Mamić, Zoran Mamić i Damir Vrbanović

Iz Međugorja je nakon objave presude poručio da "njegova borba za pravdu" ne prestaje sve do pravomoćnosti odluke. Presudu je nazvao isforsiranom, monstruoznom, podlom i lažnom. Tvrdi da je sud samo prepisao ono što su mu 'napakirali' DORH i Uskok.

S obzirom da je nedavno stekao državljanstvo BiH, ta ga država Hrvatskoj ne može izručiti, no u slučaju pravomoćnosti presude može mu odrediti izdržavanje kazne na temelju međudržavnog sporazuma.

Tijek suđenja možete vidjeti na OVOJ poveznici.

Jutarnji je u srijedu pitao građane što misle o presudi, a ovo je samo dio reakcija koje smo prikupili, koje variraju od teških riječi na račun Mamića pa do njegove žestoke obrane.

- Mislim da je dobio premalo. To će sad nažalost na neki viši sud, pa u Strasbourg, i ništa od toga.

- Ja bih ga doživotno zatvorila jer je kriminalac. I sve bih kriminalce maknula iz vlasti, a ne da imamo u vlasti ljude koji su bili pod istragom ili su pod istragom. Sve to treba počistiti.

- Svakog čovjeka mi je žao, pa tako i njega isto!

- Protiv njega su se urotile državne strukture i presuda je nikakva. Vjerujem da će on dokazati da Cvitan ima nešto protiv njega. A Dalićka i ovi Borgovi uzmu 500 milijuna kuna i onda je ona u sukobu interesa!

- Danas kradu svi, da budemo jasni. Moji sinovi idu vani radit jer su svi pokrali. Trebali bi svi u zatvor, ne samo Mamić.

- Meni je Mamić simpatičan, a da je nevin - nije. Ali on je puno napravio za Dinamo, ali je uzeo sebi sam malo više nego što treba...

- Mislim da nije toliko kriv koliko se priča. On je samo uspješan biznismen.

Pogledajte cijelu anketu:

MILAN PERNAR

Kazneno djelo: zloporaba položaja i ovlasti, pribavljanje koristi drugome i prouzročenje štete drugome, zloporaba položaja i ovlasti, primanje mita

Kazna

1 godina

2 godine i 6 mjeseci

1 godina

Jedinstvena kazna

4 godine i 2 mjeseca

Imovina koja mu se treba oduzeti: 2,09 milijuna kuna (kuća vrijedna 1,7 milijuna kuna, automobil VW EOS)

ZDRAVKO MAMIĆ

Kazneno djelo: povreda dužnosti u gospodarskom poslovanju, pribavljanje protupravne imovinske koristi i prouzročenje znatne štete drugome, povreda dužnosti u gospodarskom poslovanju.

Kazna

3 godine

4 godine

Jedinstvena kazna

6 godine i 6 mjeseci

Imovina koja mu se treba oduzeti: 52 milijuna kuna od kojih će se dio naplatiti oduzimanjem blokiranog novca na računima te oduzimanjem blokirane imovine, a dio plaćanjem u gotovini (od blokiranih računa i imovine naplatit će se sljedeće: 7,95 milijuna kuna s blokiranih računa na ime Zdravka, Ive, Lucije i Marine Mamić, stanovi i garaže na Cvjetnom trgu vrijedni 9,5 milijuna kuna, stan i garaža na Radničkoj cesti u vlasništvu Vanje Horvat vrijedni 3,3 milijuna kuna, automobil Bentley, brodica SACS, automobil Audi, šume, građevinska zemljišta, livade...)

ZORAN MAMIĆ

Kazneno djelo: poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, davanje mita, pomaganje u povredi dužnosti u gospodarskom poslovanju, pribavljanju protupravne imovinske koristi i prouzročenju znatne štete drugome 2 godine

Kazna

8 mjeseci

2 godine

1 godina

2 godine

Jedinstvena kazna

4 godine i 11 mjeseci

Imovina koja mu se treba oduzeti: 25,8 milijuna kuna od kojih će se dio naplatiti oduzimanjem blokiranog novca na računima te oduzimanjem blokirane imovine, a dio plaćanjem u gotovini (od blokiranih računa i imovine naplatit će se sljedeće: 2,6 milijuna kuna, 6200 eura, Land Rover na ime Ane Mamić od 210.000 kuna)

DAMIR VRBANOVIĆ

Kazneno djelo: povreda dužnosti u gospodarskom poslovanju, pribavljanje protupravne imovinske koristi i prouzročenje znatne štete drugome

Kazna

3 godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:42