NEZNANJE POVIJESTI

BURNE REAKCIJE 'Karamarko želi zabraniti petokraku! On nema pojma, to je vraćanje u pećinu'

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je da će, kada dođe na vlast, ukinuti zvijezdu petokraku
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović izjavila je danas kako, povijesno gledano, nema tog simbola pod kojim nisu činjeni zločini, komentirajući tako najavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će, kada dođe na vlast, ukinuti zvijezdu petokraku.

Za Karamarkovu najavu kaže kako je riječ o staroj inicijativi koja je pokrenuta 2008. godine u Mađarskoj.

"Tada je jedan mađarski aktivist, pripadnik Radničke stranke, osuđen po mađarskom zakonu, koji je već tada proglasio zvijezdu petokraku, srp, čekić i svastiku zločinačkim simbolima" kaže Antičević Marinović. napominjući kako se taj čovjek pritužio Europskom sudu za ljudska prava.

JE LI SE KARAMARKO ODREKAO RUŽE TOMAŠIĆ? 'Mislim da smo tu temu potrošili'

Sud je, ističe, već 2008. godine presudio njemu u korist, navodeći da je zvijezda petokraka simbol slobode, iako se dalje u obrazloženju napominje da su i pod tim simbolom počinjeni zločini. Potom se pravi distinkcija između simbola pod kojima su počinjeni zločini od onih koji su zločinački simboli sami po sebi, dodala je SDP-ova zastupnica.

Zastupnica HGS-a Neveka Bečić rekla je kako zvijezda petokraka simbolizira dio hrvatske povijesti u kojem je bilo i pozitivnih i negativnih stvari.

"Treba priznavati i ono pozitivno, a ne samo ono negativno", kaže Bečić i ističe kako je i njezin stric poginuo u partizanima.

Karamarkova ideja o zabrani petokrake besmislena je, mišljenja je i HNS-ov Igor Kolman, prenosi tportal.

'I jedno pivo (op. a., Heineken), koje kao svoj simbol koristi zvijezdu petokraku, morali bi maknuti s tržišta', rekao je Kolman.

Poistovjetiti zvijezdu petokraku i kukasti križ mogu samo oni koji ne poznaju povijest, kazao je Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista.

'Recite mi kakve su zvijezde u europskom krugu. Šestokrake, sedmokrake? Mislim da je ovo što Karamarko radi vraćanje u pećinu, a ne samo vraćanje u stara vremena 40-ih godina. Ja doma na zidu imam Che Guevaru. Che Guevara slučajno ima zvijezdu petokraku. Ja sam istinski ljevičar i meni zvijezda petokraka znači nešto drugo. Ideja kukastog križa je zločin, a ideja zvijezde petokrake nije bila zločin, ali su se dogodili itekako veliki zločini. To su dva različita sustava, o kojima gospodin Karamarko nema pojma', rekao je Vukšić, a piše tportal.

Karamarko: 'Dođemo li na vlast, zabranit ćemo petokraku!'

HDZ se ozbiljno se priprema za sljedeće parlamentarne izbore, izjavio je jučer stranački predsjednik Tomislav Karamarko, a prenosi Radio Zadar. Zbog toga već godinu dana rade na gospodarskom programu. Zemlju iz krize, slično kao i aktualna vlada, izvlačili bi investicijama u javnom sektoru. U navodnjavanje i odvodnju u razdoblju od šest godina uložili bi milijardu i sedamsto milijuna kuna, što proračunskim što europskim novcem. Te ideje, tvrdi, pohvalili su i eksperti CDU-a njemačke kancelarke Merkel, koji su im pomagali u gospodarskoj strategiji

- Rekli su da je program dobar. I nakon godinu dana rada bilo mi je drago radi naših ljudi, koji su se trudili da taj program bude takav kakav jest. I sada idemo u razradu. Dakle, točka broj jedan toga programa, koji ćemo zajedno s njima razrađivati je otvaranje radnih mjesta, rekao je Karamarko u jučerašnjoj emisiji Aktualni sat.

Dodaje, kako Nijemci ni najmanje ne zamjeraju što će na koalicijskoj listi za europarlamentarne izbore biti i Ruža Tomašić. Zanima ih samo uspjeh pučana u Europarlamentu. - Kako ćemo mi to napraviti, koja je kemija, koja je formula, to mi znamo. To ne zna nitko ni u Berlinu, ni u Bruxelessu ni u Parizu. To mi znamo. Ako mi znamo, ili mislimo da će sinergijski učinak s gospođom Tomašić i ostalim koalicijskim partnerima biti taj da ćemo ponoviti prošlogodišnji uspjeh šest mandata. Ako je to to, onda se oni neće petljat, dodaje predsjednik HDZ-a.

A Ruža Tomašić nedavno je izjavila kako bi otvrila javnu raspravu o zabrani pobačaja u Hrvatskoj. - Apsolutno nemamo ništa protiv rasprave. Kao vjernik apsolutno smatram da pobačaj dosita nije prihvatljiv i na tome bih se zaustavio, zaključio je Tomislav Karamarko. Oko zabrane pobačaja Karamarko je ostao nedorečen, dok je oko zabrane zvijezde petrokake bio izričit. Dođe li njegova stranka na vlast zabranit će je, kao i sve simbole totalitarnih režima, prenosi Radio Zadar.

'Ne treba to tako gledati'

Danas je Karamarko ipak nešto drugačije komentirao svoju izjavu da će ukinuti zvijezdu petokraku kada dođe na vlast. "Ne treba to tako gledati. Bilo je to u intervjuu za zadarski radio i novinar me konkretno pitao o zvijezdi petokraki. Ja samo rekao ono što uvijek govorim, da je naša stranka distancirana od bilo kakvog totalitarizma, i crvenog i crnog i da bi u tom smislu trebalo kriminalizirati sve znakove koji podsjećaju na vremena kada su ljudi ubijani, mučeni, proganjani. Mislim na nacizam i na komunizam", rekao je danas Karamarko, a prenijela Hina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:59