MATIJA POSAVEC

BURNE REAKCIJE NA ISTUP HNS-ovog ŽUPANA KOJI TRAŽI PREKID KOALICIJE S HDZ-om I PRIJEVREMENE IZBORE Ferenčak: 'Imamo još posla'

 
Na fotografiji: Matija Posavec
 Ranko Šuvar / CROPIX

Međimurski župan i kandidat za novog šefa HNS-a, Matija Posavec, danas se ispričao članovima HNS-a što je stranka prije dvije godine ušla u koaliciju s HDZ-om te izjavio kako smatra da je vrijeme da HNS sada taj savez napokon raskine i da građani ove godine idu na prijevremene izbore.

“Ja jednako mislim danas i prije dvije godine, ali ovi europski izbori su mi donijeli drukčiju percepciju. Ovo je dobar trenutak da vidimo kako dalje, ne samo HNS nego i cijela politička scena. Ovo što se danas događa, nije dobro i treba mijenjati”, rekao je i istaknuo da je glavni razlog zašto je HNS ušao u vladajuću koaliciju bila kurikularna reforma.

Izbori u stranci

Ta je izjava još jedan znak da HNS postaje problem Plenkovićeve koalicije, a ona dolazi samo nekoliko dana nakon što je otišao ministar uprave Lovro Kuščević, ponukan višetjednim medijskim napisima o sumnjivim nekretninskim poslovima na Braču, zbog čega je pritisak na Plenkovića, kao koalicijskog partnera, ponajviše radio HNS.

Posavčevi stranački kolege, proizlazi iz razgovora koje smo jučer vodili neposredno nakon njegova intervjua, službeno mu ne zamjeraju što je koaliciju s HDZ-om nazvao “mrakom hrvatske politike”. Podsjećaju da slične stavove javno iznosi najmanje dvije godine, a pojačano otkako je počela kampanja za unutarstranačke izbore.

“Posve je legitimno da on kao kandidat za predsjednika šalje poruke kako bi ga članovi izabrali. Naravno da ne mislim da bi ga zbog toga trebalo izbaciti iz stranke, Bože sačuvaj, iako su naša mišljenja po pitanju uloge HNS-a u ovoj koaliciji oprečna. Za razliku od njega, ja mislim da HNS ima još posla u ovoj koaliciji, ali i da smo dosad napravili nevjerojatan posao. To što je Blaženka Divjek uvela kurikularnu reformu ne znači da bismo iz koalicije trebali izaći, pa država je preozbiljna stvar da bi se savezi samo tako napuštali i stvarali. Ja sve to vidim kao dio kampanje, ali podsjećam da odluku o koaliciji donose tijela stranke, odnosno Središnji odbor stranke koji broji stotinu članova”, izjavio je za Jutarnji glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak.

Milorad Batinić, član središnjeg odbora HNS-a i predsjednik Kluba zastupnika stranke, za Jutarnji je također izjavio da Posavca zbog njegovih izjava ne treba izbacivati i dodao da “nije jedini koji ima takvo mišljenje, iako su oni u manjini”.

Ipak, s puno manje razumijevanja izjave Matije Posavca dočekali su partneri koji podržavaju HDZ, poput predsjednika HSLS-a Darinka Kosora.

“Sve to što Posavec sada govori ja bih ukratko nazvao naknadnom pameću u funkciji predizborne kampanje za unutarstranačke izbore. Nije mi jasno kako je Posavec sad tako naglo promijenio stav, posebno s obzirom na činjenicu da postoje nebrojene videosnimke Predraga Štromara kako ruku pod ruku prije dvije godine upravo s Posavcem odlazi na pregovore koje je HNS tada vodio s HDZ-om. Sve u svemu, drago mi je da je on danas shvatio ono što sam ja rekao još prije deset dana, a to je da HNS mora otići iz koalicije. Posavec je naprosto nekorektan prema stranci i svojim članovima”, zaključio je Kosor.

Saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac napomenuo je kako SDSS već dulje prati potencijalne razorne unutarkoalicijske igre o kojima je nedavno raspravljalo i predsjedništvo te stranke, a Pupovac najavljuje da će se takva rasprava očito morati ponoviti.

“Prvo sukobljavanje između Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića i HNS-a, pa polemike između pojedinih HDZ-ovih predstavnika i HNS-a sad su došle do točke u kojoj Matija Posavec traži reviziju stranačke odluke o koaliciji te predlaže prijevremene izbore”, rekao je Pupovac.

Predstavnik talijanske nacionalne manjine i član koalicije Furio Radin nešto je blažih reakcija na Posavčev medijski ispad.

“S političkog aspekta vidim da je počela unutarstranačka kampanja, a s onog ljudskog i suštinskog aspekta vidim da iz HNS-a u posljednje vrijeme dolaze dosta oprečne tvrdnje u vezi s koalicijom s HDZ-om pa bih volio da se stranka, koja doista nije toliko velika, napokon dogovori što zapravo misli o tom savezu. Ja sam spreman za obje varijante - i opstanak koalicije i prijevremene izbore - iako osobno nemam ništa protiv toga da se koalicija održi. Pa upravo je HNS bio jedan od razloga zašto smo se pridružili ovom savezu jer je on označavao pomak prema centru”, poručio je Radin.

Slabe šanse

Nitko od sugovornika, pa ni iz HNS-a, nije želio komentirati ne bi li se ipak nastup međimurskog župana, umjesto kao nekontrolirani ispad, trebalo promatrati kao nastup koordiniran s vodstvom stranke koja, pretpostavljaju neki, samo traži način kako se repozicionirati za sljedeće izbore na kojima uz HDZ imaju slabe šanse, a iz SDP-a su im već poručili da ih ne žele kao partnere.

Među rijetkima to je problematizirao bivši HNS-ovac, a današnji šef Reformista Radimir Čačić.

“Sve je jasno: HNS mora promijeniti vodstvo i maknuti se iz priče s koalicijom s HDZ-om koja je najveća dosad zabilježena politička prevara. To je bila bezočna krađa i očito je došlo vrijeme da se to jasno i bez uvijanja kaže kako bi se stranka očistila od grijeha iz prošlosti s obzirom na to da nitko više s njima ne želi imati nikakva posla”, izjavio je Čačić.

SDP-ovac Arsen Bauk Posavcu je poručio da je isprike uputio krivim stranačkim članovima.

“Nema se on što ispričavati članovima HNS-a, ako oni nisu bili zadovoljni koalicijom s HDZ-om, mogli su napustiti stranku kao što su to učinili Anka Mrak Taritaš i drugi. On se treba ispričati članovima SDP-a, HSU-a i IDS-a koje je HNS prevario koalicijom s HDZ-om”, oštro je poručio Bauk.

HNS o isprici Posavca: Iznio je svoje već poznate stavove, a sve pred unutarstranačke izbore

Iz HNS-a su kao već poznate stavove, koje legitimno komunicira u kontekstu nadolazećih unutastranačkih izbora, u nedjelju prokomentirali ocjene svoga člana i međimurskog župana Matije Posavca koji se ispričao javnosti zbog ulaska HNS-a u koaliciju s HDZ-om.

Posavec je u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" - uz ispriku zbog HNS-ove koalicije s HDZ-om i svega što je potom uslijedilo - ocijenio kako HNS treba novi početak i smjer i da je on osobno spreman biti predvodnikom promjene.

"Matija komunicira svoje već dvije godine poznate stavove i posve je legitimno, osobito u kontekstu nadolazećih unutarstranačkih izbora, da iznosi svoje viđenje smjera HNS-a i aktualne političke situacije", odgovorili su na upit Hine iz HNS-a.

Iz stranke su poručili i da "o ključnim političkim odlukama poput sklapanja koalicija odluku donose tijela stranke, prije svega Središnji odbor HNS-a". (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:35