UZNEMIRAVANJE DJECE

BURNE REAKCIJE NA SKANDALOZNI LETAK 'Obmanjuju javnost da se Zdravstveni odgoj temelji na pedofiliji'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.05.2014. u 16:39

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) uputilo je ravnateljima predškolskih ustanova i osnovnih škola pismo u kojemu ističe da su navodi iz letka "Ne dirajte djecu" koji je istoimena građanska inicijativa dijelila po tim ustanovama, neutemeljeni i služe isključivo obmanjivanju javnosti, te ih pozvalo da spriječe njegovu podjelu.

Reagirajući na pritužbe roditelja kojima je uručen sporni letak, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika u pismu ističe da je osnovna namjera letka "uznemiriti djecu i njihove roditelje te diskreditirati odgojno-obrazovne djelatnike, ali i sve stručnjake i znanstvenike koji su svojim višegodišnjim radom i na znanosti utemeljenim činjenicama pridonijeli uvođenju i provedbi Zdravstvenog odgoja".

Iz sadržaja Nastavnog plana i programa Zdravstvenog odgoja i prateće stručne literature, ističe Zelenika, razvidno je da su svi navodi iz letka neutemeljeni i služe isključivo obmanjivanju javnosti.

"Svrha je sadržaja letka uskraćivanje prava na informaciju o Zdravstvenom odgoju što šteti ostvarivanju prava djeteta na odgoj i obrazovanje i sretno odrastanje, a navodi i citati koje letak sadržava vrijeđaju i omalovažavaju djecu te odgojno-obrazovne djelatnike koji svojim odgovornim i stručnim radom svakodnevno stvaraju uvjete za cjelovit razvoj svakoga djeteta te tako pridonose zaštiti prava djeteta", dodaje Zelenika.

Ravnatelje i zaposlenike odgojno-obrazovnih ustanova upozorava da je "njihova dužnost i obveza osigurati svakom djetetu Ustavom Republike Hrvatske, konvencijama, zakonima i ostalim propisima zajamčena prava i zaštititi ih od uznemirujućih poruka koje sadrži navedeni letak, a čiji je jedini cilj uznemiravanje i difamacija".

U letku Građanska inicijativa "Ne dirajte djecu!" tvrdi da se zdravstveni odgoj u hrvatskim školama temelji na istraživanjima i zaključcima američkog znanstvenika Alfreda Kinseya kojega optužuje za zlostavljanje djece u svojim istraživanjima te "poticanje pedofilije i plaćanje bluda nad dojenčadi i djecom".

Osim toga u letku se navodi da "spolni odgoj koji nameću vlasti RH" za djecu predškolske dobi uz ostalo, primjerice, predviđa "zajedničko tuširanje i međusobno sapunanje odgajatelja i djece nakon izleta", a za učenike 6. razreda, uz ostalo, "definiranje ženske, muške i dječje uloge kroz pornografiju i seksualnu raznolikost". Sve te stavke, dodaje se u letku, "dio su spolnog odgoja u Njemačkoj na koji se Vlada RH poziva, a zbog kojeg građani diljem Njemačke prosvjeduju".

Inicijativa je u sklopu kampanje u Hrvatskoj organizirala niz predavanja Judith Reisman, a jedno od njih bi se trebalo održati na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović dekana toga fakulteta Davora Miličića u dopisu je upozorio na sadržaj "skandaloznog" letka te istaknuo kako ga je iznenadila činjenica da je čelnik jedne institucije s dugogodišnjom tradicijom školovanja vrhunskih liječnika i znanstvenika pristao biti domaćin kontroverzne Reisman.

"U letku je iznesen niz notornih neistina i uznemirujućih poruka u kojima se insinuira da se Zdravstveni odgoj temelji na kaznenom djelu seksualnog nasilja nad djecom, sve s namjerom da se dezinformira i izmanipulira hrvatska javnost", ističe ministar u dopisu.

Dodaje da je Reisman gostujući prošle godine u Hrvatskoj "iznijela niz neutemeljenih tvrdnji vezanih uz nastavni plan i program Zdravstvenog odgoja, a samim time omalovažila višegodišnji rad svih stručnjaka (i znanstvenika) uključenih u izradu navedenog dokumenta".

"Zdravstveni odgoj, čiji je jedan od modula i Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, utemeljen je na znanstveno provjerenim informacijama, koji promiče odgovorno ponašanje, uvažavanje i zaštitu ljudskih prava te suzbijanje svih vrsta diskriminacije, a sve s ciljem da se djeci i mladima omogući da budu odgovorni, samostalni i slobodnomisleći građani", podsjetio je Jovanović.

I pravobraniteljica za djecu protiv letka

Potaknuta pritužbama roditelja i građana na sadržaj letka građanske inicijative "Ne dirajte djecu", pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ustvrdila je danas da sadržaj i poruke letka ugrožavaju djetetovo pravo na zdravlje, znanje i informacije o očuvanju zdravlja, te pravo na zaštitu od seksualnog nasilja.

"Ne iskorištavajte djecu kako biste obmanjivali javnost! Pustite državu da ispuni svoju zadaću i osigura djeci kvalitetan zdravstveni odgoj", poručuje pravobraniteljica inicijativi "Ne dirajte djecu".

Letak, smatra ona, šokira i zabrinjava jer svojim sadržajem obmanjuje javnost budući da ispod naslova "Što donosi spolni odgoj koji nam nameću vlasti u RH"? navodi sadržaje kojih uopće nema u hrvatskom kurikulumu zdravstvenog odgoja, a tek se na kraju teksta tvrdi da je riječ o dijelovima programa koji se navodno primjenjuje u Njemačkoj.

"Zatim se, posve neprimjereno, školski spolni odgoj dovodi u vezu s istraživanjima Alfreda Kinseya iz kojeg se izvan konteksta navode dijelovi, i to s namjerom da se ljude sablazni, šokira i prestraši", dodaje pravobraniteljica ocjenjujući da takve inicijative žele onemogućiti da se zdravstveni odgoj, čiji je spolni odgoj sastavni dio, normalno i cjelovito provodi po školama.

Uz napomenu da, iako formalno uveden, zdravstveni odgoj u provedbi još nailazi na brojne teškoće, pravobraniteljica naglašava da je upravo zato sada važno učiniti sve da ta provedba bude što kvalitetnija.

"Inicijative koje u prvi plan stavljaju isključivo pravo roditelja da odlučuju o odgoju djece, predstavljaju i opasnost za djecu jer inzistiraju na 'ružičastoj' predodžbi stvarnosti, u kojoj su sve obitelji kvalitetne i dobre, u kojoj su djeca uvijek i bez iznimke zaštićena u obitelji i institucijama. Nažalost, nisu".

Premda je većina obitelji nabolje i najsigurnije mjesto za djetetovo odrastanje, upozorava Milas Klarić, ima i obitelji u kojima se djecu tuče, seksualno zlostavlja, zanemaruje, ponižava, vrijeđa.

Ima i institucija u kojima su djeca svemu tome izložena i, koliko god je to nekima teško čuti, to su i neke škole, domovi, sportski klubovi, crkve, igraonice, dodaje Milas Klarić.

Skrivati istinu o tome i zanemarivati važnost odgoja djece kako bi se znali i mogli zaštititi od takvog ugrožavanja njihova života i djetinjstva, zdravlja i psihološke stabilnosti, znači raditi protiv djece, zaključuje pravobraniteljica za djecu.

Izdvajamo