SUKOB U SDP-U

BURNE REAKCIJE U SABORU 'Vlada više ne može funkcionirati, potrebni su prijevremeni izbori!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.05.2014. u 15:47

Dorian Horvat / CROPIX

ZAGREB - Saborski zastupnici SDP-a, nakon današnje konferencije za novinare bivšeg SDP-ovog ministra financija Slavka Linića, nisu bili raspoloženi za izjave, dok je HDZ-ovac Željko Reiner pozvao vladu i premijera na ostavku, a za prijevremene izbore založio se i HDSSB-ov Josip Salapić.

"Mislim da premijer Milanović i cijela Vlada, ako već zbog svega što su dosad učinili Hrvatskoj i hrvatskom narodu nisu dali ostavku, onda je sad krajnji čas da je daju ", kazao je Reiner (HDZ) nakon Linićeve konferencije za novinare, na kojoj je bivši ministar financija iznio teške optužbe na račun predsjednika vlade.

Zlouporaba položaja za koju je Linić optužio premijera Milanovića vrlo je ozbiljna optužba koja, kaže Reiner, sasvim sigurno ne može proći tek tako i mora biti detaljno ispitana.

"Ako se pokaže kao točna, onda podliježe svemu onome što treba. Ali čini mi se da je, bez obzira na sve to skupa, krajnji čas da i premijer i Vlada podnesu ostavku jer za neusporedivo manje stvari u drugim zemljama Vlade daju ostavku", poručuje taj HDZ-ovac.

HDSSB-ovac Josip Salapić mišljenja je da nakon današnjih teških optužbi na račun premijera Milanovića više ne može normalno funkcionirati te zaziva prijevreme izbore.

"Vlada sigurno ne može normalno funkcionirati, ne radi se o bilo kome, radi se o bivšem ministru financija, o trenutnom saborskom zastupniku, o osobi koja je obnašala vrlo važnu dužnost u vladi", kaže taj HDSSB-ovac.

Mislili smo da se radi o unutarstranačkom pitanju SDP-a, no ako je točno ono što je gospodin Linić izjavio onda to, kaže Salapić, prelazi interese SDP-a.

"Ako je netko koristio obavještajnu zajednicu i političku snagu za bilo čiji privatni interes, osobni, obiteljski i tako dalje, onda se ruši cijeli sustav SDP-ove vlade i vlade koalicije", poručuje HDSSB-ovac te poziva Državno odvjetništvo i USKOK da zaštiti nacionalne interese.

Premijer Milanović, kaže Salapić, trebao bi se obratiti Hrvatskom saboru. "Ako je točno ono što tvrdi bivši miistar financija, Hrvatska je zrela za prijevremene izbore i za ostavku Milanovića", poručuje.

ORAH-ova Mirela Holy slaže se kako je Linić iznio teške optužbe na račun premijera Zorana Milanovića te traži njihovu provjeru.

"To jesu jako teške optužbe i naravno da bi sada trebalo doći do provjera tih svih činjenica", kaže Holy koja se nada da će se situacija u SDP-u stabilizirati te da će se vlada ozbiljno posvetiti svom poslu.

Predjednik SDP-ovog zastupničkog kluba Igor Dragovan nije htio komentirati Linićevu konferenciju za novinare poručivši kako bi bilo neodgovorno sada komentirati jer "juri na sjednicu Odbora za unutarnju politku", dok je SDP-ovac Šime Lučin rekao kako prijenos konferencije nije gledao.

Nezavisni saborski zastupnik s liste SDP-a Josip Kregar ističe kako bi trebalo pričekati potvrdu za Linićeve navode, a mišljenja je kako "teško da će itko izići neoštećen iz tog sukoba".

"Najšokantnija mi je zapravo činjenica kako su se u vladi odvijali odnosi u nekoliko mjeseci funkcioniranja, da ministar financija i premijer ne mogu razgovarati međusobno. To je za mene šokantno!", čudio se Kregar.

Na pitanje hoće li Linić biti izbačen iz SDP-a Kregar dogovara kako misli da neće jer bi, tvrdi, to samo izazvalo daljnje polarizacije i sukobe.

Upitan je li je sazrela situacija za prijevremene izbore Kregar je odgovorio: Vjerojatno ne za prijevremene izbore, ali jest za to da se SDP unutar sebe rekonstruira i prilagodi novoj situaciji u kojoj se gubi imidž koji je SDP dugo godina karakterizirao - da je to poštena stranka u kojoj nema podmetanja".

Izdvajamo