GRADONAČELNIK 'NA UDARU'

BURNO NA GRADSKOJ SKUPŠTINI U ZAGREBU, BANDIĆ POD PALJBOM ZASTUPNIKA 'Zašto me ne volite? Brišete pod s čovjekom koji 20 godina krvari za ovaj grad'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.09.2019. u 11:15

Goran Mehkek / Hanza Media

Prizori iz Skupštine Grada Zagreba

 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je u srijedu, nakon što je Klub lijevog bloka zatražio da se na dnevni red zagrebačke Skupštine uvrsti zaključak o osudi njegova ponašanja prema novinarki N1, da se radi o 'paradoksu tolerancije i mobingiranju gradonačelnika, a ne seksizmu'.

Klub zastupnika lijevog bloka tražio je da se po hitnom postupku u dnevni red sjednice Gradske skupštine uvrsti njihov zaključak u kojem traže od zagrebačke Skupštine da istup gradonačelnika osudi kao neprihvatljivo ponašanje koje sramoti kako Grad Zagreb, tako i sve njegove institucije, uključujući i političko tijelo same Gradske skupštine.

Radi se o izjavama koje je gradonačelnik prije nekoliko dana uputio novinarki N1 Matei Dominiković: 'Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno.'

'Smatramo da su ovakvi istupi neprimjereni instituciji gradonačelnika glavnog grada ove zemlje. Gradonačelnik ima odgovornost javne osobe, te je itekako dužan voditi računa da svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama uspostavlja standarde ponašanja i komunikacije i daje primjer drugima', naglašava Klub zastupnika lijevog bloka u zaključku.

Poručuju i da je jednako neuvjerljiva i dodatno seksistička izjava upućena u sklopu 'tzv. isprike navedenoj novinarki' ('Što se babi htilo, to se babi snilo').

Zagrebački gradonačelnik ustvrdio je na to da se radi o paradoksu tolerancije i mobingiranju gradonačelnika, a ne seksizmu.

'Trebao bih ponekad tužiti novinare za mobing, no ne želim to jer smatram to demokratskom borbom', kazao je Bandić.

FOTOGALERIJA: Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

 

Rekao je da je sve što ima za reći o tome već rekao te dodao da je on 'gospodin gradonačelnik i gentleman'. Prijedlog na kraju nije uvršten u dnevni red po hitnom postupku s obzirom da je za to glasao 21 zastupnik, a protiv njih 27.

'Ne postoji još jedna verzija memoranduma'

Pitanje otpada u Gradu Zagrebu pokrenuo je zastupnik Matej Mišić iz SDP-a, no na svoja pitanja dobit će odgovor pismenim putem, kratko mu je rekao gradonačelnik.

Malo rječitiju reakciju izazvala je također SDP-ova zastupnica Vesna Nađ koju je zanimalo je li verzija memoranduma, koja se odnosi na projekt 'Grad u gradu', predstavljena u javnosti konačna ili postoji još koja verzija, budući da je na nekoliko mjesta ispravljan tekst i u engleskoj i hrvatskoj verziji. Rekao je da ne postoji još jedna verzija memoranduma te ustvrdio da ona postoji jedino u nečijim glavama.

- Jeste vi potpisali ijedan memorandum? Vi da ste potpisali i vidjeli neki memorandum ne bi radili cirkus zadnjih deset dana u gradu od toga. Vi ste toliko uveseljavali javnost da sam ga ja objavio na našoj web stranici da se zabavljate i dalje. Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko. Nema drugog memoranduma, ima samo taj. Ima drugi u nečijim glavama, ne znam je li i u vašoj, ali u nečijoj očito je. Zabavljajte se s tim kad nemate drugog posla. Brišete pod s čovjekom koji 20 godina krvari za ovaj grad. Zašto me ne volite - dodao je, ustvrdivši da nije bio obavezan objaviti, ali ipak je.

 

Nađ ga je upozorila da je vrijeđa te upitala tko je šarao po verziji koja je konačna potpisana i pečatirana.

- Ako ste ikada potpisali kakav ugovor između ugovornih stranaka, onda znate da se svaka stranica parafira, nakon potpisa i pečata se ništa ne mijenja i niti jedan bilježnik ovo ne bi prihvatio kao vjerodostojno - naglasila je.

Na to joj je gradonačelnik poručio da unatoč tome što je pravnica, brka ugovore i memorandume.

- Jadno naše ministarstvo branitelja u kojem ste vi radili i to na značajnoj funkciji. Niste slučajno izgubili izbore. O kojem vi ugovoru govorite? Ugovor obvezuje strane, a memorandum ne obvezuje nikoga. Brkate kruške i jabuke. I dalje se služite podlostima, lažima, objedama, insinuacijama i ostalim stvarima. Vi bi moju političku snagu za svoje propale ideje, koje su potrošene i izlizane - odgovorio joj je Bandić.

Bandić Tomaševiću: Ostavku ću dati ako još izađete dva puta za govornicu

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević  (Zagreb je naš) upitao je gradonačelnika kada će dati ostavku s obzirom da se 'ovo ljeto slobodno može nazvati ljeto gradonačelnikovih havarija'.

- Pucanje cijevi, požar na reciklažnim dvorištima gdje se nelegalno sortira otpad za privatna poduzeća, urušavanje mostova, financijske havarije od Ljeta na Savi koje košta koliko je grad izdvojio za sanaciju starih i izgradnju novih vrtića u cijelom gradu, dogovor  s investitorima ispod žita zbog kojeg je naknadno mijenjan GUP - nabrajao je Tomašević te upitao gradonačelnika kada će 'prestati raditi štetu ovome gradu i narušavati kvalitetu života ljudi koji u njemu žive'.

- Zastupnici mene toliko vole da meni trnu zubi, a oni to ne osjećaju. Još ako izađete dva puta, ja ću dati ostavku - odgovorio mu je Bandić.

Mišić (SDP): Podnijet ćemo prijedlog za pokretanje ocjene ništetnosti Memoranduma

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić najavio je u srijedu kako će pet SDP-ovih gradskih zastupnika danas podnijeti prijedlog za pokretanje postupka ocjene ništetnosti Memoranduma između Grada Zagreba i Eagle Hillsa te je poručio kako je gradonačelnik Milan Bandić prekoračio svoje ovlasti.

"S obzirom na to da smo prikupili sve potpise podnijet ćemo Općinskom državnom odvjetništvu, sukladno članku 327 Zakona o obveznim odnosima, prijedlog da se pokrene postupak ocjene ništetnosti ovog ugovora", najavio je Mišić na konferenciji za novinare uoči sjednice Skupštine.

U SDP-u smatraju kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kada je Memorandum sklopio, prekoračio svoje ovlasti.

"Neovisno o tome što je gradonačelnik govorio i pozivao se na članak Memoranduma koji govori o neobvezatnosti samog Memoranduma jasno je da je nakon što je jučer isti izašao u javnost proizlazi kako je pet njegovih članaka obvezujućih, a najsporniji je članak 14 kojim je gradonačelnik prekršio mnoge zakonske propise, prije svega Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, Statut Grada Zagreba i Zakon o Gradu Zagrebu", rekao je Mišić.

Istaknuo je kako se spornim člankom gradonačelnik obvezao da nekretnine koje su predmet budućeg društva koje će postati udjeli, dakle, prostor dijela Zagrebačkog velesajma, Hipodroma, stadiona NK Lokomotive, neće raspolagati s njima niti ih prodavati, niti na bilo koji drugi način njima upravljati u roku od najmanje šest mjeseci.

"Postupio je suprotno i Zakonu o lokalnoj samoupravi  i Statutu Grada Zagreba kojim je propisano da za sve nekretnine čija je vrijednost veća od milijun kuna, a više od milijun i sto tisuća kvadratnih metara u gradu Zagrebu vrijedi više od milijun kuna. U krajnjem slučaju čak i da smatra da ne vrijedi toliko, ta nekretnina je morala biti procijenjena", rekao je Mišić.

'Gradonačelnik prekoračio ovlasti'

Time je, kaže, gradonačelnik prekoračio  svoju ovlast što je dovoljno da Državno odvjetništvo pokrene postupak utvrđivanja ništetnosti ovog ugovora. Gradski SDP-ovci nisu podnosili kaznenu prijavu zato što im je, kaže, primarni cilj poništiti Memorandum.

U SDP-u, kaže Mišić, postoji opravdana sumnja da Memorandum koji je Bandić objavio nije njegova konačna verzija. "Gradonačelnik nije dostavio ispravne podatke što se vidjelo s obzirom na to da je netko s ljubičastom kemijskom šarao po ugovoru i mijenjao određene dijelove", tvrdi SDP-ovac.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras najavio je da će SDP od DORH-a tražiti i da ispita je li bilo koruptivnih i kriminalnih radnji prilikom posjeta Dubaiju kako bi građani bili sigurni da Bandić nije i na taj način zloupotrijebio njihovo povjerenje. 

"Mislim da imamo koruptivni dogovor između gospodina Plenkovića i gospodina Bandića jer ovakav Memorandum bez gospodina Plenkovića i njegove suglasnosti ne bi bio potpisan. Ukoliko HDZ danas na Skupštini pokaže svojim djelovanjem da to nije tako, volio bih da razuvjeri Zagrepčane i Zagrepčanke", rekao je Maras koji je, kako nije gradski zastupnik, konferenciju upriličio ispred Gradske skupštine.

"Sramotno je da na taj način netko upravlja sa zagrebačkom imovinom. Ja bih rekao da je ovo Kuščević na kvadrat primjer, a ako HDZ iskreno ne podržava model na koji je funkcionirao Lovro Kuščević na Braču, onda sigurno neće stati ni iza GUP-a ni iza ovakvog Memoranduma. Ukoliko su sa figom u džepu smijenili Kuščevića, u ovom slučaju će stati iza Bandića", poručio je Maras.

Poručio je Bandiću da se neće više ponašati kao da mu je to 'ćaćino' te je najavio da SDP u sljedećih godinu i pol "ide u otvoreni rat s "netransparentnoj i korumpiranoj vlasti u Zagrebu" u predstojećih godinu i pol najavio rat "kako bi Zagreb konačno prodisao i kako bi pokrenuli grad".

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo