ŽUPAN NA UDARU

BURNO U SISKU: OPORBA ŽESTOKO NAPALA IVU ŽINIĆA 'Županija grca u dugovima, a vi se zanosite svemirskom tehnologijom i letom na Mars'

 
 Mate Piškor / CROPIX

"Župane, ako ne znate ili nećete raditi u interesu građana maknite se", poručuju oporbeni vijećnici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije županu Ivi Žiniću.

Na tiskovnoj konferenciji udružene oporbe koju čine predstavnici MOST-a, HSS-a, SDP-a, HSP-a, SDA i drugi, istaknuto je kako je u Sisačko-moslavačkoj županiji stanje alarmantno. Ne štima u gospodarstvu, zdravstvu, sportu, poljoprivredi, naveli su.

"Gospodarstvo naše županije je u teškoj situaciji, a prema mojim saznanjima gubitak županijskog gospodarstva mjeri se u stotinama milijuna kuna. Uloga županije i županijskih institucija u tom gubitku je značajna. Naša saznanja govore da Županija već duže vrijeme nije u stanju podmiriti svoje obaveze i polako potkrada gradove, općine i županijske institucije. Saznajemo da mnoga potraživanja gradova i općina iz obećanih kapitalnih pomoći nisu podmirena ni za prošlu godinu, a da ne govorimo za ovu godinu. Kasni plaćanje obaveza iz decentraliziranih sredstava, obveze prema domovima zdravlja ne plaćaju se više od godine dana, sportska zajednica više od 9 mjeseci čekala je svoja sredstva, a jedan cijeli proračun za poljoprivredu je zamračen kroz stalno odgađanje plaćanja. Radi se o milijunima kuna za koje su korisnici proračuna oštećeni. Župan i njegovi suradnici nisu svjesni situacije i dalje se zanose svemirskim tehnologijama i letom na Mars, a nemaju sredstava za podmiriti osnovne obveze i platiti dugove", ističe Milan Brigljević iz MOST-a.

 Sisak 21. 10.2019. Oporbeni vijecnici u Skupstini Sisacko-moslavcke zupanije zestoko su prozvali zupana Ivu Zinica i traze da odstupii ako nece ili  ne zna raditi u interesu svih gradjana zupanije. Na fotografiji: Celnici MOSTA i SDP-a Sisacko-moslavacke zupanije Milan Brigljevic i Nikola Domitrovic

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX
Čelnici MOSTA i SDP-a Sisačko-moslavačke županije Milan Brigljević i Nikola Domitrović

Mijo Latin iz HSS-a upozorava loše gospodarenje dostupnim sredstvima i maćehinski odnos prema poljoprivrednicima u županiji. Nije mu logično da se izvršenje proračuna za poljoprivredu u Županiji na polugodišnjem izvršenju mjeri sa svega par postotaka, dok se za troškove Ureda župana realiziralo skoro 100 posto od planiranog u tom razdoblju.

"Očito je da za neke ima novaca, a za neke ne. A koliko župan Žinić pozna način funkcioniranja županijskih ustanova i županijskog proračuna dovoljno govori njegova izjava sa zadnje Skupštine kada je rekao da će zabraniti doktorima primarne medicine da izdaju uputnice našim sugrađanima za bolnice u Zagrebu, već samo za bolnicu u Sisku. To je samo dokaz koliko se župan Žinić razumije u sustav i ne čudi što ne razumije ni koliko štetu čini poljoprivrednicima u županiji s neisplatom poticaja i više mjesečnim kašnjenjem isplate dogovorenih obaveza", rekao je Latin.

Petar Ćosić (MOST) naglašava da je zdravstvo, koje je pred bankrotom, paradigma cjelokupnih odnosa u županiji.

"U cjelini gledano županijsko zdravstvo pati od velike neučinkovitosti i pred samim je kolapsom jer županija od svih funkcija koje ima u ovom sektoru, neuspješno politički kadrovira i netransparentno transferira državna sredstva. Izvješća o poslovanju zdravstvenih ustanova u vlasništvu županije za 2018. godinu pokazuju da 70 posto njih posluje s gubitkom, a skoro u istom postotku ima i nesrazmjerno veliki broj nezdravstvenih radnika, neke čak i 42 posto, što značajno opterećuje troškove poslovanja. Sama Opća bolnica Sisak u 2018. godini ostvarila je gubitak u iznosu od 27,5 milijuna kuna. Osim poslovanja s gubitkom, preneseni manjak od 78,8 milijuna kuna čini dug bolnice veći od 100 milijuna kuna. Ovakav način rada uvod je u kolaps županijskog zdravstvenog sustava koji će iduće godini završiti s neviđenim debaklom politike vladajućih kroz prekoračenje rokova radova Središnjeg bolničkog paviljona i značajnim povećanjem iznosa za radove što može iznositi i više od 150 milijuna kuna. Želimo pitati župana Žinića kako će sve ovo riješiti", rekao je Ćosić.

Predsjednik SDP-a Sisačko-moslavačke županije Nikola Domitrović istaknuo je na tiskovnoj konferenciji udružene oporbe kako je „sada već svima jasno i sasvim je vidljivo da ovo županijsko vodstvo ne zna ili ne želi voditi županiju u interesu građana, već samo i isključivo u svom osobnom interesu.

"Ovakav način poslovanja s neisplatom dogovorenih sredstva uništava naše gospodarstvenike, uništava naše sportske i kulturne udruge, uništava sve ono što bi trebalo biti u jednom društvu. Župan možda nije svjestan da županijski proračun pune naši gospodarstvenici i poljoprivrednici. Ne župane, ne puni županijski proračun izbor za Miss Hrvatske na Lošinju! Ne puni županijski proračun odlazak na nogometne utakmice u Rusiju, Grčku, Slovačku ili gdje već! Ne puni županijski proračun nabava električnog automobila! Ne puni županijski proračun odlazak u bolnice u Zagreb i drugdje, jer u svojoj županiji nemamo adekvatnu zdravstvenu uslugu! Županijski proračun pune naši gospodarstvenici i poljoprivrednici! Našu županiju razvijaju udruge s područja naše županije, a neki drugi! Ako ne znate kako se radi i bori za interese naše županije, prepustite posao nekome drugome! Ako ne znate ili ne želite zastupati interese naše županije, već samo svoje osobne i interese vaših stranačkih kolega maknite se i nemojte se više kandidirati! U županijskoj službi i upravi ima stručnih ljudi, koji znaju raditi svoj posao, ali ih vaše loše upravljanje uništava. Nekad ste župane bili glasni, na sva zvona ste vikali ja ću ovo, ja ću ono, a što je danas župane? Zašto šutite o autocesti do Siska? Zašto šutite o privatizacije Petrokemije i propadanju Rafinerije? Zašto šutite kada se treba boriti za interese naših građana? Zašto ste se sakrili u neki zapećak u Saboru ili mišju rupu kada se donosila odluka o odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori? Čije interese štite? Nuklearke Krško ili interese građana Sisačko – moslavačke županije? Ako ne znate kako se to radi, maknite se!", rekao je Domitrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:22