MINISTAR MORA U SABORU

Butković poručio Bauku: 'Sutra nakon zaključka Vlade o besplatnom prijevozu invalida trajektom očekujem da se obrijete'

 Dragan Matić / CROPIX

Vlada će u četvrtak donijeti zaključak da se do donošenja cjelovitog zakona plaćanja troškova trajektnog prijevoza u stopostotnom iznosu oslobađaju, ne samo djeca s teškoćama u razvoju, nego i svi invalidi, najavio je u srijedu ministar mora Oleg Butković u Hrvatskom saboru.

Time je odgovorio na prijedlog SDP-ova Arsena Bauka da se djeci s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku osigura besplatan trajektni prijevoz, odnosno izmjeni Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Vaš prijedlog je dobar, ali nije rješavao stvari u cjelini, onako kako se zauzimaju sve udruge invalida, kaže ministar SDP-ovu zastupniku.

Vlada će odobriti sto posto popusta, dakle besplatan prijevoz, 'preveo' je ministrovu najavu Josip Borić (HDZ).

Zakon u listopadu u Saboru

Ministar najavljuje da će cjeloviti zakon ići u hitnom postupku. Prijedlog je gotov, sljedeći tjedan ide na javno savjetovanje, u rujnu će biti u Vladinoj proceduri, u listopadu u Hrvatskom saboru, naglasio je.

Tumači kako se u rješavanje problema krenulo još lani, u travnju 2018. potpisao je preporuku da Jadrolinija uvede komercijalni popust od 90 posto za vozila i za osobe s invaliditetom i djecom s poteškoćama u razvoju. Dakle, onaj tko putuje s otoka, a spada u ove kategorije, plaća deset posto cijene predviđene cjenikom Jadrolinije, to se primjenjivalo i primjenjuje i danas, naglasio je Butković.

HDZ-ovi zastupnici pozdravljaju ministrovu najavu, ustrajavaju na cjelovitom rješenju, oporba pak poziva da se problem hitno riješi.

Želimo da se ovo pitanje hitno riješi, podržat ćemo bilo koji prijedlog koji će riješiti problem djece s teškoćama, kaže Nikola Grmoja (Most).

Osobe s invaliditetom najmanje vole polovična rješenja, a po ovom bi se upravo to dogodilo, kaže Ljubica Lukačić (HDZ), osoba s invaliditetom.

Klarić: Najbolje da SDP povuče prijedlog

Oporba nije oduševljena najavom da će Vlada donijeti zaključak.

Zaključak Vlade nije obvezujući, tvrdi Miro Bulj (Most) i tumači kako se može donijeti i uredba. Bauk je pristao na sve samo da se problem riješi odmah i sada, kaže zastupnik i napominje kako 15 milijuna kuna, potrebnih za rješenje problema, nije problem za državu.

Nakon svega što je ministar rekao, najbolje bi bilo da SDP povuče svoj zakon, drži Tomislav Klarić (HDZ), dok Ante Bačić (HDZ) pita Bauka zašto predmetni problem, star deset godina, nije riješio dok je bio ministar.

Takav prijedlog, tada do mene nije došao, odgovara Bauk čiji je prijedlog u proceduri od studenoga prošle godine i koji se protivi čekanju.

"U siječnju sam mogao prihvatiti Vladinu najavu da će se izraditi cjelovit zakon, to je moglo 'držati vodu' i u travnju, ali protokom vremena, argumenti Vlade u tom smislu postaju sve slabiji, a vapaj roditelja i djece s teškoćama sve jači", naglasio je SDP-ov zastupnik.

Kad će se Bauk obrijati?

Na njegovo "svečano obećanje" da će, kad predmetni problem bude riješen, obrijati bradu, reagirao je ministar Butković.

Sutra nakon zaključka Vlade, očekujem da se obrijete, poručio mu je.

Ako mi nakon Vladina zaključka udruga Brački pupoljci i Crveni križ kažu da im je problem riješen, brada će biti maknuta, uzvratio je Bauk.

Izrazio je nadu da će u petak, dođe li do glasovanja o njegovu prijedlogu, odluka o njemu biti jednoglasna.

Uvjeren sam da će opozicija glasovati za svaki prijedlog koji ne bi bio da se odbija ovaj prijedlog, dakle za zaključak kojim bi se iskazala potpora bračkom Crvenom križu i udruzi Brački pupoljci, poručio je Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:46