NOVA DRAMA

Čačić htio smijeniti ministricu kulture: Andrea Zlatar i Vesna Pusić urotile su se protiv mene!

Daleko od očiju javnosti odvijala se, kako doznajemo, prava drama zbog prvog čovjeka Televizije
 CROPIX

Iako je Domagoj Novokmet jučer izabran za privremenog ravnatelja HRT-a, strasti u HNS-u još se ne smiruju , a daleko od očiju javnosti odvijala se, kako doznajemo, prava drama zbog prvog čovjeka Televizije.

Šef HNS-a i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, kažu naši izvori, teško je podnio činjenicu da je ministrica kulture Andrea Zlatar kao kandidata predložila Novokmeta, a ne Damira Novinića, aktualnog ravnatelja HTV-a kojega je on forsirao. Tu je informaciju Čačiću prvi navodno priopćio sam Novinić koji je otišao k njemu i rekao da je kandidat oko kojega je sve usuglašeno, pa i s podružnicom HND-a, upravo bivši voditelj TV emisije “Briljanteen” i urednik “Mozaičnog programa” Domagoj Novokmet. Čačić se zbog toga jako naljutio te, kako tvrde neki u stranci, ministricu kulture optužio da mu je sve radila iza leđa.

Šef HNS-a je, kako doznajemo, optužio Andreu Zlatar da se s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić urotila protiv njega. Potom je, kaže dio HNS-ovaca, otišao i korak dalje, pokušavajući isposlovati smjenu Andree Zlatar. Naši izvori navode da je Čačić smjenu ministrice Zlatar namjeravao predložiti na sjednici Predsjedništva HNS-a, ali prije nego što je došlo do toga, želio se o tome konzultirati s premijerom Zoranom Milanovićem. No, kad mu je iznio svoje namjere, Milanović se oštro usprotivio još jednoj kadrovskoj rošadi.

- Postoji procedura, sve je usuglašeno oko Novokmeta i ne možeš to raditi. Nema nikakve smjene - navodno je Milanović odgovorio Čačiću koji je cijelu situaciju s izborom v.d. glavnog ravnatelja HRT-a doživio kao poraz.

No, izvori iz HNS-a, bliski Čačiću, tvrde da nije bilo nikakvih incidenata oko toga.

- Održane su i sjednica Kluba zastupnika i sjednica Predsjedništva stranke, ali nije bilo riječi o tome. Nitko u HNS-u nije protiv ministrice Zlatar. Sve to podmeću nam iz SDP-a - ustvrdio je visokopozicionirani član stranke, pojašnjavajući tko je podržavao kojeg kandidata za čelo HRT-a.

- Nitko nije gurao Damira Novinića jer smatramo da ni on ne može biti kandidat. Što se tiče Novokmeta, oko njega je sve usuglašeno, ali ne mogu ne spomenuti neke detalje, primjerice da on uopće ne ispunjava uvjete natječaja za glavnog ravnatelja. Jedan od njih je desetogodišnje radno iskustvo, kao i iskustvo na rukovodećim pozicijama. Domagoj Novokmet, pak, ima osam godina staža, a na rukovodećim je položajima tek tri godine. Dakle, on može biti samo neka tehnička osoba koja će odraditi posao do izbora novog čovjeka. Nećemo mu dopustiti da provodi bilo kakve važnije odluke, poput kadrovskih smjena ili potpisivanja financija, jer smatramo da to ne može raditi kao privremeno rješenje - ustvrdio je naš sugovornik.

Unatoč takvim razmišljanjima u dijelu HNS-a, Novokmet je već složio privremenu ekipu koja će s njim voditi HRT do izbora pravog rukovodstva što će potrajati oko šest mjeseci.

A na pitanje koga bi onda htjeli vidjeti na čelu HRT-a ako im ne odgovaraju ni Novinić, ni Novokmet, naš je sugovornik odgovorio:

- Mi u HNS-u htjeli bismo nekoga poput Gorana Radmana. On bi bio pravi čovjek za HRT.

Iako ljudi bliski Čačiću i dalje tvrde da nema nikakve drame, dio HNS-ovaca jučer nam je ispričao kako je situacija u cijeloj stranci “prilično nabrijana”.

- Postoje neslaganja između Čačića i Zlatar jer je ona povukla dosta poteza koji se šefu nisu svidjeli, ali ne vjerujem da je to otišlo tako daleko da ona i Vesna Pusić rade neki komplot protiv njega. Ima previranja, ali ne vjerujem da će se išta bitno dogoditi prije jeseni. Tada ćemo vidjeti tko odlazi, a tko ostaje. Ne može se isključiti i da Čačić ode jer, iskreno, teško je izdržati sve ove napade na njega. No, smatram da to ponajprije ovisi o tome hoće li on uspjeti pokrenuti projekte koje je najavio - ispričao nam je jučer jedan HNS-ovac.*

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:01