IZVUKAO SE: ČAČIĆU IZREČENA UVJETNA KAZNA

Čačić je skamenjen slušao presudu: 'Pa nije sutkinja bedasta! Možda je neiskusna i mlada, ali shvatit će'

ČAČIĆ OSTAJE POTPREDSJEDNIK VLADE Mora platiti milijun i 970 tisuća forinti. Ako u 3 godine opet skrivi prometnu, ide u zatvor na 22 mjeseca
 Davor Pongračić/CROPIX

NOVO 20:15 Iz zgrade Županijskoga suda u Kaposvaru izašao je nasmijan. Obliven znojem, zgužvana odijela, ali sretan.

Radimir Čačić danas je izbjegao zatvorsku kaznu u procesu u kojem mu se sudilo zbog izazivanja nesreće u kojoj su poginule dvije osobe. Osuđen je na 22 mjeseca uvjetne kazne, uz rok kušnje od tri godine.

- Lakše se diše - izdahnuo je Čačić, otpuštajući čvor kravate. Preživjela sudionica nesreće vozačica Katalin Liptak je zaplakala. Nije zadovoljna presudom. Iz suda je izašla polako, spuštene glave. Čačića su okružili njegovi ugledni odvjetnici: Peter Zamecsnik, poznat kao branitelj bivšeg mađarskog premijera te njegov pomoćnik i hrvatska odvjetnička zvijezda Čedo Prodanović. Uz njih i prevoditelji. Svi u odijelima, s ogromnim kožnim aktovkama.

Nasuprot njima, znatnije skromni, tužitelji te žrtva, vozačica Liptak, samozatajna umirovljenica. Izricanje presude pratila je iz petog reda.

A kad je ušla u sudnicu kimnula je Čačiću, koji se pridigao i naklonio. Čačić, pak, dok je slušao presudu, sjedio je skamenjeno. Klimao je glavom kad bi mu sutkinja izrekla neko upozorenje.

Ali, od sudnice smještene na drugom katu Županijskog suda u Kaposvaru, pa do izlaza iz zgrade, vratilo mu se samopouzdanje.

FOTOGALERIJE SA SUĐENJA

Njegovi mađarski odvjetnici uvjeravali su ga da u presudi ima dovoljno elemenata na temelju kojih ga se može u potpunosti osloboditi krivnje. Zato su se i žalili: uvjereni da će ga potpuno izvući. Čačića to, kao da, više nije toliko zanimalo. Važno mu je bilo samo da su uspjeli ishoditi da se presuda - čim postane pravomoćna - briše iz njegove kaznene evidencije!

- Iz političkih razloga je to važno. Nitko mi onda ne može reći da sam osuđivan - ponavljao je Čačić.

- Bio je to veliki pritisak. Fatalist sam pa se ne zabrinjavam oko onoga na što ne mogu utjecati, ali pritisak je to bio, politički pritisak - povjerio se.

Sutra nastavlja dalje - politički. Povlačenje iz Vlade za njega je sad tek pitanje iz prošlosti.

- Idemo dalje: poslijepodne imam sastanak, sutra središnji odbor HNS-a... - samopouzdano je planirao.

- Mislite li da će na središnjem odboru HNS-a biti rasprava zbog presude? - pitali smo ga.

- Tamo sigurno neće biti rasprava, tamo sigurno ne - dobacio je ulazeći u lift za prevoditeljicom. Siguran je bio i u premijera Milanovića.

- Jednom smo o tome razgovarali, uoči izbora, i nikad više - sažetak je onoga što je rekao novinarima na temu premijera. A ujutro, kad je u devet sati uletio u zgradu suda, nije djelovao samouvjereno. Ocrtavala mu se na licu sva briga i pritisak koji je osjećao.

Odvjetnik Prodanović tijekom procesa uletio bi s pravnim objašnjenjima, savjetom, a i vlažnim maramicama te vodom koju je u jednom trenutku natočio Čačiću i prevoditeljima.

U sudnici je temperatura bila visoka, a Čačiću je znoj počeo kliziti niz čelo već nakon prvih pola sata završne riječi tužiteljstva.

- Evo fotografija, na kojoj se vidi da nije bilo magle - tvrdila je tužiteljica. Čačić se ljutio.

- Kaže da je to mrlja na fotoaparatu, a ne magla. Zaista svašta - komentirao je te nastavio:

- Zaista neodgovorno, što to govori? Nisam to rekao - nastavio je Čačić, okrećući se Prodanoviću. On je, pak, čitao portale, pisao poruke, mailove. Smireno. Čačića je brinulo zašto nitko ne spominje da je vozačica Liptak u iskazu navela da je usporila jer je promašila izlaz.

- Preskočili su to. Nisam ja to rekao - ponovio je nekoliko puta tijekom izlaganja tužiteljstva koje je potrajalo dva sata.

- Pa nije sutkinja bedasta, možda je neiskusna i mlada, ali... - uvjeravao je Čačić Prodanovića.

No, kad je mađarski odvjetnik Zoltan Gall izjavio: “Nije baš bilo korektno da premijer Zoran Milanović nešto govori prije presude”, Čačić je problijedio.

- Užas, užas… zaista me zajebava… - ponavljao je okrećući se i tražeći podršku kod Prodanovića. Odvjetnik je, pak, i dalje smireno pratio portale na iPhoneu.

- Ni ne slušam ga - rekao je Prodanović, a onda je dohvatio kemijsku, izvukao mali crni Moleskine notes te počeo nešto bilježiti.

- Reći ćeš da ne politiziraju slučaj i da ti na to nisi mogao utjecati, ali sad ću ti napisati neke natuknice - smiruje ga Prodanović. Piše mu natuknice.

Čačić se i dalje znoji. Šest kamera upereno u njega. Iznervirao se kad je tužitelj naveo da je Čačić bezobziran vozač jer je i nakon ove prometne imao dvije nezgode.

- To su te svinjarije iz našeg tiska. Pogrešno sam parkirao, kakve prometne... - žalio se.

Mađarski odvjetnik u tužiteljskom timu i dalje je secirao nesreću.

- Kak’ to može? Kaj je on lud? Nisam to rekao - govorio je Čačić. Prodanović nije reagirao. A onda se i Čačić smirio. Jedino što ga je boljelo bila je kičma.

- Imam problema s diskovima pa ne mogu tako dugo sjediti - požalio se.

Zadovoljni su bili kad je mađarski odvjetnik počeo sa završnim riječima.

- Da, to je dobro rekao - komentirao je Čačić. Prodanoviću se nije svidjelo jer je odvjetnik odužio izlaganje. Navodio je slične primjere, kazne u tim slučajevima te secirao članke zakona koji se stavljaju na teret Čačiću.

- Jel’ on sad poentira? - pitao je. Prodanović je samo klimnuo.

- Vidi sutkinju, više ga ne sluša - primijetio je u jednom trenutku Prodanović.

Sutkinja se zaista odsutno zagledala u jednu točku ispred klupe, no čini se da je, iako na trenutak možda nije tako izgledalo, ona dobro popratila Čačićev slučaj. (Vanja Nezirović)

19:30 Odvjetnik Katalin Liptak Zoltan Gall je nakon izricanja presude najavio da će obitelj Liptak tužiti Čačića u građanskoj parnici, javlja Slobodna Dalmacija.

18:00 Radimir Čačić je tijekom poslijepodneva uputio priopćenje nakon današnjeg izricanja presude za nesreću u Mađarskoj. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

Od samog početka govorio sam da osjećam ljudsku odgovornost, ali ne i krivnju. Vjerujem da je sud izrekom presude, kao i obrazloženjem potvrdio moje gledište.

Sutkinja je u obrazloženju presude izričito naglasila da sam vozio u okvirima dozvoljene brzine, a da su uvjeti na cesti i vidljivost bili loši. Isto tako, a ne manje važno, ni na koji način nije dokazano da su svjetla na vozilu unesrećenih bila upaljena, dok je sa potpunom sigurnošću utvrđeno da nitko od poginulih nije bio vezan sigurnosnim pojasom, a da su bili ne bi bilo smrtnih posljedica.

Na kraju, s namjerom što točnijeg informiranja hrvatske javnosti, a kako bi razjasnili određene razlike u vođenju kaznenopravnog postupka u dvije države, želim istaknuti kako u mađarskom kaznenom zakonu, za razliku od hrvatskog, u posebnim slučajevima kada se želi naglasiti granični prostor između uvjetne i oslobađajuću presude, postoji mogućnost da se trenutkom pravovaljanosti presude presuda trenutno briše iz kaznene evidencije. Time se onemogućuje da bilo tko prozove uvjetno osuđenu osobu za taj čin. Upravo je to ključni dio nepravomoćne presude mađarskog suda. Na žalost, ono što se dogodilo meni može se dogoditi svakom tko sudjeluje u prometu.

17:05 Za Čačića je, kazao je, važno što uvjetna presuda u sebi zadrži dopunsku odluku, koja nije standard u mađarskom pravosuđu, a kod nas ni ne postoji, a po kojoj se trenutkom početka valjanosti presude briše svaki kriminalni dosje.

"Drugim riječima, ne nakon isteka uvjetne presude, nego istog trenutka nemam nikakav dosje i nitko ni na kakav način me ne može zbog toga prozivati u javnosti", rekao je Čačić, koji smatra kako to dodatno ukazuje na stupanj njegove nevinosti od odgovornosti.

Ustvrdio je da je sve što je govorio o brzini, vidljivosti, svjetlima i pojasu na sudu i zaključeno. Upitan je li zadovoljan presudom, rekao je da nije imao nikakva očekivanja. "U nekoliko navrata sam rekao da je na sudu da odluči", rekao je Čačić.

15:30 - Katalin Liptak kazala je kako se ne slaže s presudom: - Veoma sam uznemirena. Nisu sve točno provjerili, to vrijedi i za policiju i za vještake. Nisu provjerili što se sve zapravo dogodilo.

15:15 - Čačićev odvjetnik Peter Zamecsnik rekao je kako potpuno nije zadovoljan presudom, ali 's obzirom da su hrvatski mediji očekivali zatvorski kaznu, ovo je ipak dobro, posebno ako se vodi računa o tome da procedura nije bila korektna.'

15:00 - Nisam imao nikakva očekivanja, odnosno očekivao sam od suda da donese svoju odluku. Presudu prihvaćam, bez obzira što formalno pravno moj odvjetnik misli da sam nevin, pa će se žaliti - rekao je Čačić nakon presude.

Na pitanje novinara o Milanovićevoj izjavi rekao da su on i Milanović prvi razgovor obavili još davno, nakon nesreće - da je sa tim stavom išao i na izbore i pobijedio i da nakon toga nikad više nisu razgovarali o tome.

- Ovo je za mene gotov slučaj - rekao je Čačić nakon presude.

Premijer Zoran Milanović kazao je kako u ovom slučaju vrijedi samo pravomoćna presuda i da se Čačića neće odreći. Radimir Čačić tako ostaje na poziciji potpredsjednika Vlade.

14:50 - Mislim da pitanje opstanka ili odlaska s mjesta prvog potpredsjednika u slučaju Radimira Čačića je prije svega pitanje njegova osjećaja moralne i političke odgovornosti. U svakom slučaju odluku o sudbini potpredsjednika Čačića treba donijeti vladajuća koalicija, a ne oporba, pa stoga smatram i da interpelacija od strane oporbenih stranaka ne bi bilo dobro rješenje, kazao je zastupnik HDSSB-a Dinko Burić.

14:46 - Moj stav je da sudove treba uvažavati, bez obzira u kojoj su europskoj zemlji, a odluke treba poštivati posebno kad su pravomoćne. Kad su prvostupanjske ili pravomoćne presude, o njima se najprije treba izjasniti sam Čačić, zatim njegova stranka, a onda vjerojatno i Vlada. Sve drugo je samo licitiranje i nagađanje - komentirao je Josip Leko, potpredsjednik Sabora s predsjedničkim ovlastima i predsjednik Glavnog odbora SDP-a.

Na ostala pitanja nije odgovarao.

- Ne mogu se miješati u rad pravosuđa bez obzira radi li se o vanjskom ili hrvatskom pravosuđu. Nemam namjeru komentirati presudu koja je nepravomoćna, izjavio je Leko.

- Nitko nije nezamjenjiv, svi mi provodimo, ili smo provodili ono što je plan ili program Vlade. Svi ministri, a i Čačić dužni su to provoditi i ne bih vezivala uspjehe Vlade uz bilo koju osobu, pa ni uz Čačića - komentirala je bivša ministrica zaštite okoliša i saborska zastupnica Mirela Holy (SDP).

14:55 Radimir Čačić proglašen je krivim i želim vjerovati da ona ljestvica koju je visoko dignuo u slučaju Holy, sada neće biti spuštena, izjavio je Dragutin Lesar komentirajući presudu potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću.

- Čini se da je mađarsko pravosuđe shvatilo da je prvi potpredsjednik nezamjenjiv osudivši ga na uvjetnu kaznu, a Čačić je podsjetimo izjavio kako će se iz politike povući samo ako presuda bude bezuvjetna, komentirao je predsjednik Hrvatskih laburista.

Na pitanje kako komentira izjave premijera Milanovića koji je rekao da treba čekati pravomoćnost Čačićeve presude, Lesar je odgovorio: - Zoran Milanović neće biti premijer kada presuda postane pravomoćna.

Za Lesara nema nikakve sumnje, Čačić je proglašen krivim u drugoj državi i trebao bi dati ostavku.

- Da se takvo što dogodilo bilo kome drugome zbog velikog pritiska javnosti morao bi podnijeti ostavku, kaže Lesar.

Premda oporba na raspolaganju ima mogućnost traženja ostavke Čačića u sabor, Lesar ne vidi svrhe za interpelaciju.

- Interpelaciju možemo podnijeti, no s obzirom da Kukuriku koalicija ima većinu, ona ne bi imala smisla, zaključio je.

14:54 - Bivša premijerka Jadranka Kosor također smatra da Radimir Čačić nakon osuđujuće presude mora dati ostavku.

Čovjek koji je dobio prvostupanjsku osuđujuću presudu ne može normalno nastaviti raditi svoj posao. Suosjećam s Čačićem, i s njegovom obitelji ali on je član Vlade i prvi potpredsjednik i mora dati ostavku. A ako to sam ne učini onda ga premijer Milanović mora razrješiti – ističe Kosor koja tvrdi kako bi isto učinila da se ista situacija dogodila njezinoj Vladi odnosno nekome od njezinih ministara. Iako je Čačić predsjednik strateškog koalicijskog partnera Kosor drži da to nema nikakve veze.

- U svakoj koaliciji mora postojati dovoljno razumijevanja za to koliki je teret takva presuda. Osim toga Čačićeva je nesreća i dosada bila velik kamen oko vrata Vladi. Prvi krivi korak napravljen je već kada je Čačić stavljen na izbornu listu – upozorava.

Razlog više za ostavku je, smatra Kosor, što upravo Čačić vodi jedan od najvažnijih i najtežih resora.

- Teško u ovakvoj situaciji može mirno, staloženo, sabrano i punom snagom raditi svoj posao – objašnjava Kosor dodajući kako stoga i premijer Milanović mora misliti o najboljim interesima Hrvatske, ali i Čačića.

14:53 - Poštujemo Hrvatsku. Izuzetno cijenim vašeg premijera. Ne želim izazivati konflikte. No kao pravnik želim reći da se ne mogu usporediti slučaj u kojem je dvoje ljudi izgubilo živote sa sumnjama da li je u nekom poduzeću bilo dobro ili loše postupano - rekao je mađarski premijer Viktor Orban u Bruxellesu. Orban je na odgovorio hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću na izjavu o mađarskom pravosuđu.

14:52 - Vještaci su otprilike utvrdili brzine, a njihova mišljenja su uvijek unutar okvira, a sud je prihvatio njihovo mišljenje, rekla je tužiteljica. Uzeli smo u obzir najniže moguće vrijednosti, ali ne možemo zanijekati da je do nesreće došlo. Do nesreće je došlo jer se optuženi nije držao razmaka - objasnila je sutkinja Krisztine Kostyak presudu.

- Zakon koji regulira promet u Mađarskoj, propisuje jedan određeni razmak da bi vozilo koje nailazi imalo vremena stati. Sud je uzeo u obzir vremenske uvjete i vidljivost. Da li su svjetla bila uključena nismo mogli ustvrditi. Svi smo svjesni da je potrebno prilagoditi brzinu uvjetima na autocesti. Postojali su svi uvjeti da se pojavi magla, ali ako je vozač to primijetio, trebao je usporiti, rekla je tužiteljica.

14:33 - Sutkinja je pročitala presudu: Radimir Čačić kriv je za uzrokovanu nesreću! Dobio je 22 mjeseca zatvora uvjetno, uz rok kušnje od tri godine. Mora snositi i milijun i 970 tisuća forinti sudskih troškova, dok će pola milijuna troškova platiti država.

14:25 - Jesmo li dobro shvatili da će Čačić ostati potpredsjednik čak i ako bude osuđen, pitali su novinari prije dvadesetak minuta premijera Zorana Milanovića u Bruxellesu?

- Za nas će biti glavna pravomoćna presuda, a to neće biti danas. Na Čačića se zbog političkih razloga nepravedno vrši svojevrsna hajka. Možda je on nekim svojim grubim ponašanjem to isprovocirao zato što je takav, ali ono što mu se radi nije ljudski - rekao je.

14:10 - Nakon presude u Mađarskoj, u sjedištu HNS-a će se održati sastanak na kojem će se raspravljati o političkoj budućnosti predsjednika stranke Radimira Čačića.

12:34 - U potpunosti podržavam obranu koju je iznio moj odvjetnik. Želim izraziti duboko žaljenje i osjećaj odgovornosti za nesreću koja se odogodila. Svjestan sam pretrpljene boli obitelji - kazao je Čačić.

- Samo nekoliko napomena nakon saslušanja završne riječi: Ako je išta karakteriziralo moj iskaz, moj iskaz je bio konzistentan. Nisam govorio o iznenadnom gustom oblaku magle nakon nekoliko sporadičnih oblačaka na putu, nakon drugog i trećeg oskaza, nego nakon prvog puta. Vrlo jasno od početka sam rekao koja je bila moja brzina, jedan vještak je to potvrdio, drugi je na to dodao tolaranciju od 10 - 15 posto. Što se tiče konstrukcije u iskazu o zračnom jastuku - vrlo jasno sam rekao da su zračni jastuci otvorili na netipičan način. Što se tiče svjetla, već sam u prvom izvještaju rekao da nisam vidio svjetla i da se ne sjećam nikakvih svjetala. Ne tvrdim da gospođa Liptak laže, no što se tiče pojaseva, mislim da je tu sve jasno. Želio bih naglasiti da duboko poštujem sud i ni u jednom trenutku nisam koristio svoju političku funkciju, rekao je Čačić u svojoj završnoj riječi.

Čačićev odvjetnik iz Mađarske rekao je kako su Milanovićeve izjave štetne.

12:14 - Tužiteljica ima repliku na Zamecsnikovo izlaganje: Odvjetnik je spomenuo ponovno vidljivost i maglu koja je vidljiva na fotografiji, pozvao se na slike koje uopće ne pokazuju okolinu nego krupne kadrove. Na slikama je mogla biti nečistoća na objektivu kamere, a ne magla. Naveo je i izjave dva vještaka koji su rekli da je moguća bila mjestimična magla no smatram da nije ispravno povezao stvari. Nošenje ili ne nošenje pojasa nije uzrok nesreći - rekla je tužiteljica.

12:13 - Mađarska je pravna država i tužitelji rade svoj posao. Sudove ne zanima što misli premijer Milanović ili mediji u Hrvatskoj. Njih zanima samo nesreća. Razum i emocije su odvojene. Suosjećamo s ozlijeđenima, ali razum je druga stvar. Molim sud da sve to uzme u obzir. Ono što se dogodilo odigralo se u 10-15 sekundi i mi možemo raspravljati što se moglo napraviti, što bi bilo da je bilo, ali ovdje imamo dvije stvari. Jedna je subjektivna, druga objektivna. Molim sud da pravedno presudi, zaključio je Čačićev odvjetnik Peter Zamecsnik u završnoj riječi.

12:10 - Radimir Čačić svoj posao izvrsno radi, u Vladi je, nije beskoristan i izgubljen čvjek. Puno godina vozi, a ono što hrvatski mediji govore nije bitno.

12:00 - Pozivam se na članak 6. jer ovdje odgovornost nije bila na gospodinu Čačiću. Nije utvrđena njegova krivnja za oba smrtna slučaja. Ne postoji izravna nego neizravna veza. Do smrti je došlo zbog nekorištenja pojasa, rekao je Čačićev odvjetnik.

Odvjetnik Čačića navodi kao primjere za uvjetnu kaznu prijašnje slučajeve slične ovom.

11:45 - Optuženi je odlučio zaobići vozilo i to je nažalost dovelo do ove nesreće.

- Jedan je vještak izjavio da brzina nije bila velika, onda je došao svjedok Zoltan Lovasz koji je naveo nekoliko detalja koji se ne mogu utvrditi, a na kraju je prihvatio mišljenje drugog stručnjaka što dodatno dokazuje da se ne može utvrditi točnost njegovog vještačenja.

- Brzina je mogla biti između 125km/h i 150 km/h. To su dokazi koji su na raspolaganju. Optuženi je u vozilu bio sam, oko 13h na cesti je padala kiša, na rubu ceste, vidi se na slikama, bilo je i snijega. Ušao je u maglu u kojoj se nalazila Škoda gospođe Liptak. Počeo je kočiti zaobilazeći s lijeve strane te udario Škodu straga. Udarac je ubrzao Škodu koja je odletjela u ogradu i to je bilo kobno.

- Ustanoviti da li je svjetlo radilo, ne može se. Može se utvrditi tko je bio vezan, a to je bila samo vozačica. Da je koristio pojas, muž gospođe Liptak ne bi preminuo. Njena majka preminula je zbog bolesti, što smo raščistili i molim da to uzmete u obzir.

- Prema pravilima, brzina dozvoljena na autocesti je 130 km/h, a ako je Čačić vozio 125, nije prekšio zakon. Chrysler nije pratio Škodu već ju je sustigao u magli, što znači da se ne radi o premaloj udaljenosti vozila.

- Svatko je odgovoran za sebe, u zakonu stoji da se sigurnosni pojas mora koristiti. Zakon također kaže da je korištenje svjetla izvan naselja obavezno. Svakako se radi o prekšaju, bez obzira kako je došlo do nesreće, no pitam se koji je propis optuženi prekršio? Nekoga se ne može osuditi zbog vremenskih neprilika, na koje se ne utječe. Treba proučiti je li prekršio propise i treba li ga kazniti. Nije vozačeva greška ako u takvim okolnostima ne vidi drugo vozilo. Tražim oslobađajuću presudu, eventualno maksimalno uvjetnu kaznu - rekao je Čačićev odvjetnik.

11:29 - Smatram da iz iskaza gospođe Kataline Liptak, da je čula zvuk svjetala, ne možemo ništa zaključiti. Ona se grčevito držala, i mogla je i tada upaliti svjetla. Suvozačica je pak svašta govorila i to zaista ne bih želio komentirati.

Policajci, kaže odvjetnik, nisu dobro obavili svoj posao. Zapisnici nisu baš najstručniji i ostavljaju brojna pitanja otvorenim.

- Kolega policajca Tomasa Nagyja rekao je da misli kako je on ugasio svjetla. Nisu se mogli usuglasiti, kao svjedoci su vrlo nepouzdani - rekao je Peter Zamecsnik.

11:19 - Magla je činjenica, to treba uzeti u obzir. Govorim da, ako ima razlika, sud ih mora rasčistiti ili uzeti trećeg vještaka. Očevici, svako za sebe, imaju objašnjenje što se dogodilo. Liptak nije vjerodostostojna. Smatram nemogućim da Liptak može da ti procjenu brzine automobila iza sebe jednim pogledom u retrovizor - rekao je odvjetnik.

- Što se tiče samog tijeka nesreće niti na sudui u zg ni u mađarskoj nikakvih odstupanja u Čačićavim izjavama nije bilo. ana licu mjesta rekao je da je bila magla, loše vrijeme. "Vidio sam samo 40 matara ispred sebe i prekasno sam vidio Škodu", kazao je Čačić nakon nesreće.

- Opovrgavam bilo kakavu tvrdnju da mu je bilo tko od obrane usmjeravao što da kaže. može bit samo sda je neke stvari krvio doživio kao i liptak, no nitko mu nije govorio što da kaže.

- Čačić nije mijenjao svoj iskaz. Obrana je od prvog trenutka dosljedna i nitko nije pomijenio mišljenje. Kada su je prvi put ispitivali, gospođa Liptak puno toga nije spomenula. Tužitelj se ne može osloniti samo na njen iskaz.

- Na prvom ročištu policajac Tomas Nagy je rekao da je prvi stigao na mjesto nesreće. Policajac mora podnijeti izvješće, a oni nisu podnijeli nikakvo izvješće. Kasnije je u iskazu rekao da je dirao automobil, premda nije smio - rekao je Čačićev odvjetnik.

10:57 - Treba biti oprezan sa stvarima koje ne razumijemo. Žalostan sam što stručnjaci ne znaju što se dogodilo. Sve su ovo pretpostavke, i oko brzine i oko vidljivosti - rekao je Čačićev odvjetnik.

10:46 - Čačić je rekao da se ne može sjetiti jesu li svjetla na automobilu ispred bila upaljena. Rekao je kako nije primijetio niti svjetla niti maglenke, kaže Čačićev odvjetnik Peter Zamecsnik.

- Stručnjak je zapisao da su svjetla bila isključena. Liptak kaže da je izašla je iz automobila, a da nije ništa dotaknula, što znači da nije ugasila maglenke. Ne znam otkud tužiteljici da je policija kazala kako su svjetla bila upaljena. Nitko se ne sjeća da su svjetla bila upaljena.

- Vatrogasci su rekli da nemaju običaj na mjestu nesreće paliti ili gasiti svjetla, da se ne bave takvim sitnicama. No, drugi je rekao da je on to ipak učinio. Ne možemo sa sigurnošću reći što je točno jer imamo suviše suprotnih iskaza. Osim gospođe Liptak, nitko ne tvrdi da su svjetla bila uključena.

- Majka gospođe Liptak bila je već bolesna, sudar je indirektno uzrokovao smrt, rekao je Čačićev odvjetnik. Da je gospodin Liptak koristio pojas, ne bi smrtno stradao, rekao je Čačićev odvjetnik Peter Zamecsnik u završnoj riječi.

Na njegove posljednje riječi, Liptak, koja sjedi u sudnici, se rasplakala.

10:32 - Misli li moj kolega odvjetnik da su dokazi napisi u hrvatskim medijima? Zapisnik s mjesta nesreće kaže da je padala kiša. To ne treba dokazivasti, to je činjenica. Stručnjaci nisu potvrdili da je bila magla, ali je činjenica da je vlažnost bila 97 posto, a svi znamo da u takvim okolnostima može biti magle.

- Izvješće hidrometeorološkog zavoda ne govori o tome da li je bilo magle ili nije već navodi neke druge podatke koje treba znati pročitati. Magla je vrsta pare koja se diže iz zemlje i može se pojaviti bilo gdje u bilo koje doba. Ako uzmemo u obzir temperature i vlagu tog dana, one kazuju na to da je moglo biti magle.

- Izvješće kaze da su potojali uvjeti za postojanje magle, a to znači da se vidljivost može smanjiti na nulu.

- Imamo dvije krajnosti - iskaz gospođe Liptak i optuženog, Hidrometeorološkog zavoda i dva vještaka, i ono što nije upitno - a to je fotografija.

- Postoje dvije fotografije na koje se pozvao vještak, na kojima se vidi magla. Ako stavimo ove dvije krajnosti na vagu možemo reći da idu u korist optuženog i da potvrđuju njegovu izjavu.

Croatia osiguranje do sad je isplatilo 600 tisuća forinti, od čega se jedan dio odnosi na čišćenje autoceste. Ozlijeđeni još nisu tražili odštetu, jer čekaju presudu.

- Ne moramo dvojiti da li su suputnici na stražnjem sjedalu bili vezani, a nisu ni oni sprijeda bili vezani što potvrđuje cijeli niz ozlijeda. Gospođu na stražnjem sjedalu pridržala su zatvorena vrata a ne pojas. Vatrogasci i policajci su tvrdili da se po ozljedama vidi da žrtve nisu bile vezane.

- Tužiteljica se pozvala na iskaz da je na fotografiji vidljiv pojas, no ne i da je osoba njime bila vezana, rekao je Peter Zamecsnik, Čačićev odvjetnik.

10:28 - Peter Zamecsnik, Čačićev odvjetnik, rekao je kako se sud ne smije voditi osjećajima, nego pravdom. "Na slažem se sa tužiteljicom, jer je Vrhovni sud davno donio odluku da manjkavost dokaza ide na štetu počinitelja. Smatram da moramo još govoriti o vremenskim uvjetima i o korištenju sigurnosnih pojaseva, o brzini i razmaku kao i o ozljedama žrtava. Tvrdim da je Čačić putovao sam u svom osobnom automobilu, iako je tužiteljstvo htjelo dokazati da je još netko putovao s njima. Ali, koliku ulogu igra koliko je ljudi sjedilo u tom automobilu?"

10:26 - Znamo da je vozilo optuženog sigurno vozilo, koje će lako zaštititi živote vozača ili suputnika, no kad se takvo vozilo sudari s drugim dolazi do opasne štete. Žrtve nesreće vozile su se u malom automobilu. Ako netko vozi tako jako vozilo poput Chryslera mora se truditi da zaštiti i druge oko sebe, a ne samo sebe. Želim istaknuti da Čačiću ovo nije prvi sudar, već je kriv za dvije nesreće, a jedna je bila nakon ove u Mađarskoj. Ne mislim da bi ga ova nesreća mogla urazumiti.

10:16 - Ako iznenada dolazi magla, odmah treba kočiti. Neogovornost se lako može utvrditi. Iako je gospođa Liptak sada fizički dobro, psihički se još uvijek osjeća loše. Gospodin Liptak bio je sretan sa svojom suprugom, a gospodin Čačić uništio je obiteljski život Liptakovih. Ovu nesreću ona nikad neće zaboraviti.

10:05 - Mađarski odvjetnik Zoltan Gall rekao je: - Nije baš bilo korektno da premijer Zoran Milanović nešto govori prije presude. Pred sudom stoji privatni čovjek, a ne političar. Ovdje porijeklo ili nacionalnost ne igraju nikakvu ulogu, niti politički i ekonomski utjecaj. Ni Liptak nema problema s Hrvatskom, dapače, njezin poginuli muž pomagao je hrvatskoj školi.

Prihvaća sve što je kazala tužiteljica. Čačićeve se riječi ne mogu shvatiti ozbiljno, što je tužiteljica utvrdila.

- Vozio je sam, to se vidi po zračnim jastucima, rekao je.

09:58 - Prema iznesenim dokazima, upitna je vjerodostojnost optuženog. Njegova odgovornost je neupitna. Predlažem da sud prihvati sve dokaze koje sam iznijela. Zbog izazivanja prometne nesreće s mrtvima te zbog višeg stupnja neodgovornosti u vožnji, iako dugo vozi i nije bio kažnjavan, tražim zatvorsku kaznu od jedne do pet godina, kazala je tužiteljica.

09:46 - Razlika u tehničkim vještačenjima odnosi se samo na brzinu.Treba voditi računa o posljedicama: Dvije osobe su poginule, a jedna je teško ozlijeđena. Po pitanju pojasa, gospođa koja je poginula, čak da je i bila vezana, ne bi preživjela. Ozlijeđena gospođa nije koristila pojas pa je ispala iz automobila, kaže tužiteljica.

09:38 - Stručnjaci su potvrdili da je Liptak rekla točnu brzinu kojom je vozila. Ona taj iskaz nije mijenjala. Kad je riječ o zračnim jastucima, Čačić je mijenjao iskaze. Najprije je kazao da se nisu otvorili. Kad su mu pokazali sliku, priznao je da su se otvorili, ali vrlo sporo. Iskoristio je priliku dati lažan iskaz o zračnom jastuku, dok još nismo imali izvješće vještaka. Na zračnom jastuku vještak je utvrdio brzinu od 150-160 km/h. Drugi je pak vještak smatrao da je ipak bila riječ o nižoj brzini, oko 120 km/h. Vještaci se nisu mogi usuglasiti, no zbog vještačenja na zračnom jastuku ipak se nagađa da je brzina najvjerojatnije bila od 150-160km/h, rekla je tužiteljica u završnoj riječi.

09:35 - Obrana tvrdi da je Čačić vozio 120 kilometara na sat, a ako je bila magla, onda znači da je vozio na slijepo. Brzina od 100 do 120 km/h kroz maglu je prebza. Upravo se obrana pozivala na nevidljivost na cesti, a brzinom od 120 km/h prekršio je zakon da se brzina mora prilagoditi uvjetima na cesti. Ipak, sve upućuje na to da je brzina bila veća od 120 km/h, rekla je tužiteljica.

Vozačica Liptak kazala je da se kretala 110 km/h, primijetila je vozilo koje se brzo kretalo prema njoj, a zatim je došlo do sudara. Svjedokinja je rekla kako nije imala vremena reagirati."Vidjela sam u retrovizoru svjetlo i osjetila sam brzo udarac."

Svi iskazi dokazuju da je do nesreće došlo vrlo brzo.

- Vještaci su dokazali da se vozilo optuženog kretalo 145 -150 km/h, a drugo vozilo 100 -105km/h. Jasna je razlika u brzini koja je dovela do nesreće, rekla je tužiteljica.

09:27 - Dva vještačenja su utvrdila da je vozilo optuženog prešlo u lijevu traku, što znači da je tuženik pokušao izbjeći nesreću i da je bio svjestan mogućnosti nesreće.

Iz objektivnih razloga nije više mogao izbjeći vozilo ispred sebe. To znači da je Škodu ipak vidio, iako prekasno. Dakle, vidljivost nije bila tako loša. Sve ukazuje na jednu stvar - da je optuženi odgovoran za nesreću. Prije svega jer je bio svjestan mogućnosti nesreće - kazala je tužiteljica u završnoj riječi.

09:24 - Policija je utvrdila da nije točno ono što je obrana tvrdila - da je bilo više nesreća taj dan. Optuženik tvrdi da Škoda ispred njega nije bila osvijetljena, ali vozačica Liptak, a i još jedan svjedok, tvrde da to nije točno - kaže tužiteljica.

09:18 - Čačić kaže da je na putu bila gusta magla i zato nije mogao vidjeti auto ispred sebe. Obrana ima zapisnik s mjesta događaja, koji kaže da je bila smanjena vidljivost. No slike koje su napravljene pokazuju da to nije točno, a drugi očevici nisu primijetili maglu. Prema meteorološkom zavodu, vidljivost je bila 4 kilometra, a to je potvrdila i Liptak - rekla je tužiteljica.

09:16 - Lako se može ustanoviti što se dogodilo: osoba nije držala dovoljan razmak i drugi su stradali - rekla je tužiteljica u završnoj riječi.

Bilo je potrebno puno vještačenja, zbog čega se produžilo suđenje. Jedno od pitanja je vidljivost, a obrana je željela smanjiti odgovornost vozača tvrdeći da nije prebrzo vozio.

09:10 - Odvjetnik Katalin Liptak pokazao je sutkinji Krisztini Kostyal video otvaranja zračnih jastuka. U zapisnik ulaze i dokumenti vatrogasaca, policajaca i stručnjaka.

09:02 - Očekuje se da će sudjenje trajati do ranih poslijepodnevnih sati. Ovdje su novinari iz svih jačih hrvatskih medija. Suđenje počinje. Slijedi iznošenje završne riječi tužiteljstva.

8:52 - Radimir Čačić došao je na sud. Prije ulaska u zgradu suda okupljenim novinarima je izjavio: - Na sudu je da izrekne pravorijek. O političkoj odgovornosti i postupcima koje ću poduzeti već sam sve rekao, a rekli su i građani na izborima. Naravno, presuda će u velikoj mjeri definirati daljnji razvoj događaja.

----------------------------------------------------------

08:20 - U emisiji 24sata TV Ivo Josipović se osvrnuo na današnju presudu podpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću rekavši kako nije dobro ni mudro izvlačiti pouke prije presude.

- Tjerate me da 'copram' kakva će biti presuda. Pričekajmo, nemojmo 'coprati', kad presuda bude napisana i obrazložena onda ćemo suditi, rekao je Josipović.

Dan uoči presude mađarskoga suda potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću zbog prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe, premijer Zoran Milanović u Bruxellesu je izjavio da će “poštovati pravomoćnu odluku koja još uvijek nije ovdje”. No, obrušio se na ponašanje mađarskih vlasti prema hrvatskom pravosuđu u slučaju istrage protiv predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija.

- Mi poštujemo njihovo pravosuđe mnogo više nego oni naše - rekao je premijer. Osvrnuo se i na proces protiv bivšeg premijera Sanadera.

Različita mišljenja

- Sjetite se postupka protiv jednog mađarskog poduzetnika protiv kojeg je hrvatsko Državno odvjetništvo htjelo podnijeti optužnicu, ali mađarska strana rekla je da je to stvar nacionalne sigurnosti. Rekli su “ne zanimate nas!”, bez daljnjeg komentara. Dakle, nismo isti, mi smo bolji - rekao je.

Tako je još jednom bez zadrške stao uz Čačića. U SDP-u zbog toga vrije. Jedni se slažu s Milanovićem da Čačić treba ostati u Vladi, ali sve ih više misli da bi zatvorska presuda morala označiti kraj njegove političke karijere.

- Prije presude ne bih iznosio osobni stav treba li Čačić ostati u Vladi ili ne, pričekajmo presudu, makar nepravomoćnu - izjavio je jučer za Jutarnji potpredsjednik Sabora Josip Leko.

Fotografije prometne nesreće u kojoj je 2010. sudjelovao Radimir Čačić

Milanovićevo obrazloženje da “vladavina prava - i razdvajanje etički neutralnog od etički bremenitog” neke njegove kolege očito ne impresionira. Ne samo Mirelu Holy, bivšu ministricu, od početka u sukobu s Čačićem, nego i ministra policije Ranka Ostojića. - Da se to meni dogodilo, bio bi to kraj moje političke karijere - izjavio je Ostojić. Naš izvor u SDP-u kaže da je u ovom slučaju Ostojić samo tzv. pitbul, odnosno onaj koji napada:

Podjele zbog HNS-a

- Pa neće premijer odrađivati takve poslove. Ostojić, siguran sam, nije nastupio samostalno, nitko od njih ne nastupa samostalno, sve je to u dogovoru. Premijer ga podrži, a onda ga ovaj pokudi, no što će biti u konačnici tek ćemo vidjeti.

Podjele u SDP-u zbog HNS-ovaca počele su prije tri mjeseca zbog kadroviranja.

Naš sugovornik blizak Čačiću kaže da je odnos Milanović - Čačić pragmatičan.

- Ako postoji osoba koja treba biti pokretač gospodarstva, onda je to Čačić, jer on to zna, ali njemu se nesreća dogodila, nije to odabrao, i on zato kao osoba trpi svaki dan - zaključuje Čačićev pouzdanik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:51