ŠTRAJK NE JENJAVA

ČAK I U ŽUPANIJI KOJA JE NESKLONA ŠTRAJKU, U PETAK JE RADIO SAMO JEDAN UČITELJ 'Čak i ne boli toliko plaća koliko oduzimanje dostojanstva učiteljima'

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Kad Međimurci, tradicionalno neskloni štrajku, obustave rad, znači da je situacija vrlo ozbiljna. Kratka je ovo izjava Dražena Ružića, sindikalnog povjerenika Međimurske županije, drugog dana štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

- Danas štrajkaju i oni koji nisu nikad. Čak i ne boli toliko plaća koliko oduzimanje svakog dostojanstva učiteljima. Kad odlučiš biti učitelj, znaš da nećeš biti bogat niti ti je prvo na umu novac. Taj se posao bira iz ljubavi, ali moramo od nečega i živjeti. Ne trebaju nam dodaci koje Vlada nudi, a koje sutra može oduzeti, nego pravedni koeficijenti - kaže Ružić. Štrajku se nije odazvao samo jedan međimurski učitelj.

Štrajk u školama nije jenjao ni u drugim županijama - Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Varaždinskoj - koje su, uz Međimursku, jučer bile na redu za cirkularni štrajk. Rad je obustavilo između 80 i čak 99% zaposlenika.

Nema pomaka

Budući da nikakvih pomaka između Vlade i sindikata nema, štrajk se nastavlja i u ponedjeljak, kada nastave neće biti u pet sjevernih županija - Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj.

Tek u ponedjeljak sindikati će objaviti točan popis županija u kojima će se štrajk održati u utorak.

- Moguće je da damo obavijest za više dana. Promijenili smo plan kako bismo ciklus završili idući petak, a ne za deset dana, kako smo prvo bili najavili. Očekujemo da će u ponedjeljak odaziv biti još veći - najavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Sindikati kažu da dosad nije bilo većih izgreda tijekom provedbe štrajka, osim pritiska prema zaposlenicima od strane jedne ravnateljice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Nered u Vladi

- Jedini nered koji postoji dolazi iz Vlade. Naša najava štrajka pravno je provjerena, nema sumnji na nezakonitost, nije se o tome raspravljalo s predstavnicima Vlade - odgovorila je Sanja Šprem na pitanje o legalnosti štrajka. Sindikati se slažu da bi eventualna zabrana štrajka bila pravno nasilje i “lijep uvod premijeru za predsjedanje EU”.

- Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, a za razgovore s Vladom smo otvoreni - ponovili su sindikalci. Meritum je štrajka, kaže Zvonimir Lončar, sindikalac iz Varaždinske županije, borba za pravednu raspodjelu koeficijenata unutar javnih službi. - U priču smo ušli argumentirano. Ne poveća li nam se koeficijent, zauvijek ćemo zaostajati. U trenutku kad se uvodi najveća reforma školstva dosad, treba ispraviti nepravdu - objašnjava.

Puste škole

Julijana Petrina, njegova sindikalna kolegica, dodaje: - Štrajkamo jer moramo i jer nas ne shvaćaju ozbiljno. Hvale se povećanjem od 2 posto u lipnju. Imam 33 godine radnog staža, a plaća mi je veća za 140 kuna.

Njezinu zamjenicu Petru Lončarić Ćosar zatekli smo u varaždinskoj 6. osnovnoj školi, gdje je zaposlena. Najpopularnija varaždinska škola, zbog koje roditelji mijenjaju adresu kako bi im djeca imala pravo na upis i pohađa je 800 učenika, jučer je bila pusta. U školi je bilo dvoje djece i o njima brinu dvije učiteljice, obroci su redovno posluženi.

- Reforma nisu samo laptopi, pametne ploče i tableti, nego i učitelji koji bi u reformu trebali ući bez razmišljanja o svojoj materijalnoj potplaćenosti. Želimo provoditi reformu, neophodnu u sustavu, ali se u istom tom sustavu treba razmišljati o boljem statusu učitelja - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:15