CIJEPLJENJE PREKO REDA

Capak i Beroš naložili istragu, iskusni pravni stručnjak: To može biti i teško kazneno djelo

Cijepljenje preko reda nije etički prihvatljivo - kažu u Hrvatskoj liječničkoj komori
Ilustracija
 Srdjan Vrancic/Cropix

Unatoč jučerašnjem priznanju ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i istaknute članice Nacionalnog stožera civilne zaštite Alemke Markotić da je preko reda u svojoj klinici cijepila svoju 84-godišnju majku, u Vladi ne vide u tome ništa sporno te ona i dalje uživa njihovo povjerenje. Ne smatraju da bi trebala dati ostavku ni u Stožeru niti na mjesto ravnateljice Klinike.

- Ona je otpočetka uključena u rad Stožera i nastavlja sa svojim radom - kažu u Vladi.

U Vladi dodaju kako je ona pojasnila sve aspekte vezane uz cijepljenje, da joj majka ima 84 godine, visoko je rizična osoba, kronična bolesnica koja je operirana i živi s kćeri koja je stalno izložena virusu.

Najugroženija skupina

- Ona definitivno spada u najugroženiju skupinu koja je utvrđena planom cijepljenja i ne vidimo nikakav razlog da bi prof. Markotić, koja je otpočetka uključena u rad Stožera, trebala otići - poručuju iz Vlade. Neslužbeno doznajemo da će se ipak u danima vikenda održati izvanredan sastanak na temu cijepljenja preko reda. Alemka Markotić jučer je na konferenciji za medije Stožera priznala da je cijepila svoju majku.

- Moja majka ima 84 i pol godine, ima više kroničnih dijagnoza, od toga najmanje dvije koje su usko vezane uz ozbiljne komplikacije od covida. Imala je nedavno opsežnu i tešku operaciju i ne vidim tu zašto se i ona ne bi smjela cijepiti, iako je moja majka. U Klinici za infektivne bolesti dobili smo samo Pfizerovo cjepivo i do sada smo cijepili samo tim cjepivom, druga cjepiva nam nisu bila dostupna - rekla je Markotić i dodala da se nitko bez indikacija nije cijepio. Na inzistiranje novinara da je to zloupotreba položaja i pitanja hoće li dati ostavku, Markotić je vidno iznervirana odgovorila da je nekorektno što se razvlači njezina majka. - Barem jedan od vas koji tu sjedi se cijepio cjepivom preko reda, a moje je pravo da ne iznosim imena kao i do sada - rekla je uzrujana Markotić. Konkretne podatke, koliko je osoba mimo protokola cijepljeno u Infektivnoj i koliko ih je u srodstvu sa zaposlenicima zatražili smo od Klinike, ali smo dobili odgovor da se obratimo Stožeru. Poslali smo upit i predsjedniku Upravnog vijeća prof. Anti Ćorušiću o tome hoće li pokrenuti postupak odgovornosti ravmnateljice Klinike, no odgovor nismo dobili.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je pak svim cjepiteljima poslao dopis u kojem im poručuje da se drže plana cijepljenja, prioritetnih skupina, te da strogo osuđuje sva cijepljenja preko reda, pogotovo ako je time ugrožen netko od prioriteta. Upozorio je i da će Ministarstvo zdravstva i HZJZ ispitati svaki takav slučaj. Iz Hrvatske liječničke komore kažu da do sada nisu zaprimili niti jednu prijavu protiv svojih članova zbog cijepljena preko reda.

Sazvano Povjerenstvo

- Cijepljenje preko reda nije etički prihvatljivo - kažu u HLK. Na pitanje hoće li pokrenuti postupak protiv dr. Alemke Markotić iz Komore navode da će nadležno povjerenstvo HLK, koje je u svojem postupanju samostalno i neovisno, o tome odlučiti na sjednici. Vili Beroš, ministar zdravstva kaže da su takve radnje za svaku osudu.

- Sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, koje sudjeluju u cijepljenju, dobile su od Ministarstva zdravstva putem HZJZ-a zadaću preispitati provode li se cijepljenja u cijeloj zemlji u skladu s utvrđenim kriterijima. Provoditelji cijepljenja i odgovorne osobe dužni su utvrditi je li bilo odstupanja te o njihovu postojanju i broju takvih slučajeva izvijestiti HZJZ, kao nositelja nacionalnog programa cijepljenja, i Ministarstvo zdravstva - kaže ministar Beroš.

I iskusni odvjetnik i bivši sudac Branko Šerić, zgrožen zbivanjima oko cijepljenja preko reda, kaže kako s pravne strane može postojati odgovornost ako je osoba na funkciji, bilo da je u pitanju liječnik ili medicinska sestra, te osoba koja je primila cjepivo poticala na takvo ponašanje koje nije u skladu s moralom i etikom.

- U tom slučaju postoji odgovornost i osobe koja se cijepila i osobe koja je omogućila cijepljenje. Ako je pritom došlo do toga da je nekome direktno ugroženo zdravlje jer nije primio cjepivo koje je trebao primiti ili je bio na redu, onda bi se radilo o teškom kaznenom djelu - kaže Šerić.

Dodaje kako bi se svakako trebalo vidjeti ima li prostora za intervenciju tijela kaznenog progona za svaki pojedinačni slučaj, da se ispita kako se i gdje to događalo.

- To bi trebalo vidjeti jer ako je riječ da su rektor i predsjednik HGK direktno utjecali na takvo ponašanje, a da je pritom netko bio na redu da primi cjepivo, onda to u svakom slučaju može predstavljati jednu kriminogenu zonu ponašanja - smatra Šerić.

Kronologija: Od bioterorizma do skupa s desecima ljudi

7. veljače

Ravnateljica Zarazne ponovila je svoju izjavu o masovnim okupljanjima kao bioterorizmu, koju je dala početkom pandemije. "Svako neodgovorno ponašanje koje može doprinijeti ugrožavanju tuđeg života i zdravlja ima te elemente koliko god ta riječ možda grubo zvuči"

10. veljače

Članica Stožera Alemka Markotić sudjelovala je na misi pred zagrebačkom Katedralom i, bez maske, čitala molitvu. Radilo se o skupu s bitno više od 25 ljudi, koliko ih epidemiološke mjere dozvoljavaju. Nije zbog kršenja mjera prijavila organizatore.

12. veljače

Na izravno pitanje priznaje da se njezina 84-godišnja majka cijepila u ustanovi koju vodi iako su se tad cijepili samo medicinski radnici.

Posljedice ‘slučaja Markotić‘

Vili Beroš, ministar zdravstva: Svi provoditelji cijepljenja morat će istražiti je li bilo odstupanja od pravila

Sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, koje sudjeluju u cijepljenju protiv covida-19, dobile su od Ministarstva zdravstva putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zadaću preispitati da li se cijepljenja u cijeloj zemlji provode u skladu s utvrđenim kriterijima o prioritetima. Provoditelji cijepljenja i u njima odgovorne osobe dužne su utvrditi je li bilo odstupanja od navedenih pravila te o njihovom postojanju i broju takvih slučajeva izvijestiti Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao nositelja nacionalnog programa cijepljenja, i Ministarstvo zdravstva. Naravno da osuđujem svako cijepljenje preko reda, osobito dok još nisu procijepljeni svi zdravstveni djelatnici i naši najstariji sugrađani. Odgovornost je na svakom cjepitelju da sve provodi transparentno i da sve bude transparentno zapisano.

Marijo Drlje, Udruga hrvatskih pacijenata: Imena svih koji su se cijepili preko reda moraju se što prije javno objaviti

Posljednjih nekoliko dana udarne vijesti u javnom prostoru govore o cijepljenju protiv koronavirusa preko reda. Sve to slušam i gledam i iskreno - muka mi je. U više navrata pozivali smo da se napravi transparentan plan cijepljenja koji bi spriječio ovakve situacije. Imena onih koji su se cijepili preko reda moraju se javno objaviti!

Ako je već ostalo cjepiva, zašto na cijepljenje nisu pozivali visokorizične oboljele koji nisu na funkcijama, ili im rodbina nije visokopozicionirana. Zato pitamo zašto oni koji obavljaju cijepljenje nemaju za svaki dan napisan plan i u njega upisana pričuvna imena pacijenata tako da, ako netko i odustane od cijepljenja, mogu biti pozvani visokorizični pacijenti s popisa pričuvnih imena za taj dan, a ne proizvoljno pozivati osobe iz obitelji ili bliske krugovima tzv. centara moći? Kontaktiralo nas je i nekoliko branitelja i pitaju tko su to u Hrvatskoj visokorizične osobe.

Krešimir Luetić, Hrvatska liječnička komora: HLK će na svojoj sjednici odlučiti o mogućem pokretanju postupka

Hrvatska liječnička komora do sada nije zaprimila niti jednu prijavu protiv svojih članova zbog cijepljena preko reda, odnosno suprotno Planu cijepljenja Vlade RH, , odgovorili su iz Hvatske liječničke komore na naš upit.

- U Hrvatskoj liječničkoj komori smatramo da je za transparentnost cijepljenja nužno da se svi uključeni u proces cijepljenja pridržavaju Plana cijepljenja. Bilo kakvo cijepljenje preko reda nije etički prihvatljivo - kažu.

Nadležno povjerenstvo Hrvatske liječničke komore, nastavljaju u odgovoru na naša pitanja, u svom je postupanju samostalno i neovisno, te će na svojoj sjednici odlučiti o eventualnom pokretanju postupka vezano za događaje koje se zadnjih dana spominju u medijima vezano za cijepljenja koja nisu u skladu s Planom cijepljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:18