ŠEF HZJZ-A

CAPAKA PONOVNO PITALI O POPUŠTANJU MJERA 'Zbog novih slučajeva u domovima morat ćemo još malo pričekati. Česi ove godine na Jadranu? Moguće'

Krunoslav Capak
 Luka Stanzl / POOL/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za RTL je odgovorio na pitanje kada Stožer namjerava popustiti s mjerama.

- Mi smo rekli već nekoliko puta da postoje neki epidemiološki kriteriji. Kada? Da imamo pet do sedam dana pad oboljelih što u ovom trenutku nemamo. Imamo nekoliko domova u kojima je više ljudi oboljelo, što nam onda povećava broj oboljelih. Zbog toga ćemo još morati pričekati i analizirati situaciju - kazao je.

Capak je komentirao i zadatak ministarstava da dostave popis onoga što im stvara probleme u poslu.

- Premijer je jučer jasno rekao, da će resorna ministarstva dobiti zadatak da pripreme popis mjera koje im smetaju za reaktivaciju gospodarstva i akltivnosti. To će biti vjerojatno do sutra, na razini Vlade će se odlučiti koje su to mjere, a onda ćemo mi epidemiolozi staviti to u epidemiološke okvire - istaknuo je.

Komentirao je i informacije da naši vjerni gosti Česi na Jadran doći na ljetovanje posebnim letovima.

- Gledajte, to je moguće. Tokom ljeta se intezitet prijenosa smanjuje. Ako ta situacija bude mirna, naravno da će se razmotriti dolazak turista. Ali, to ovisi i o situaciji u njihovim zemljama. Turizam više neće izgledati kao do sada. Hoteli će dobiti posebne uvjete kojih će se morati držati. Na plaži se će se isto trebati držati socijalna distanca kazao je.

Na pitanje je li moguće da će socijalna distanca potrajati još nekoliko godina, rekao je da on osobno ne vjeruje u to.

- Produženi scenarij je proljeće 2021. kada će se sigurno steći imunitet - kazao je.

O mailovima iz splitskog doma koji su procurili u medije, Capak je kazao da nije upućen u tu situaciju.

- Izvještaji inspekcijskih službi su pri kraju. To bi trebalo biti gotovo do sredine sljedećeg tjedna.

Bili smo prilično bez opreme, ali je bilo dovoljno za razmjenivanje. Ali sad opreme ima. I imat ćemo je i za nadolazeće razdoblje - kazao je Capak za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:54