MINISTAR TURIZMA

CAPPELLI 'Pratimo situaciju s koronavirusom i pripravni smo na akciju, bude li potrebna'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.02.2020. u 17:45

Zagreb, 120919. Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Gari Cappelli, ministar turizma.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Gari Cappelli

Ministar turizma Gari Cappelli u ponedjeljak je tijekom posjeta Gradu Kastvu kazao da Vlada i ministarstvo pozorno prate razvoj situacije sa širenjem zaraze od koronavirusa te da su spremi na akciju bude li potrebna, naglasivši da turisti iz Kine ne dolaze u Hrvatsku izravnim letovima.

Na pitanje o utjecaju epidemije koronavirusa na turizam, ministar je odgovorio kako se situacija pozorno prati.

"Kako drugima, tako i nama. Pratimo, imamo stožer, ministar zdravstva prati sve na dnevnoj osnovi", rekao je i naglasio da smo "potpuno spremni za bilo kakvu akciju".

"Vlada je već u punoj pripremi, ništa nas neće iznenaditi, pratimo sve što se događa u okolici, u turističkim zemljama oko nas", rekao je Cappelli.

Dodao je da su neke zemlje već prekinule direktne avionske linije s Kinom, a da ih mi nemamo, pa se nije ni postupalo.

"Nama turisti iz Kine dolaze preko letova iz zemalja oko nas i u tim zemljama već je jača kontrola", rekao je, naglasivši da se "o tome vodi briga i da smo posve spremni."

Cappeli je za posjeta Kastvu ustvrdio da je ministarstvo spremno poduprijeti projekte i razvoj smještajnih kapaciteta i pomoći u predstavljanju tog grada izvan Hrvatske.

Ocijenio je da je Kastav dobro i kvalitetno središte kulture.

"Sinteza kulture i turizma jednostavno ide", rekao je i nastavio da je kultura sve važniji razlog dolaska turista u Hrvatsku.

Kastav ima oko 980 ležajeva, a gosti u njemu borave u prosjeku 5 dana.

Na upit o dojmovima s otvorenja projekta Rijeka - Europski grad kulture i što o otvaranju misli državni vrh, rekao je da se od Rijeke očekivala posebnost događanja.

"Gledajući s turističke strane, doći će gotovo četiri milijuna ljudi, organizirat će se oko 600 manifestacija, a smještajni kapaciteti i sva događanja i enogastronomija bit će prezentirani i na otocima, u Gorskom kotaru, Crikvenici, Kastvu...", rekao je Cappelli.

Na pitanje o planovima za ovu godinu, može li se premašiti prošla te ima li straha od "overturizma", Cappelli je rekao da toga straha nema te da se stoga i ide na "strategiju ozbiljnosti kvalitete koja će se nuditi kroz održivost".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo