NE NAPUŠTA GA OPTIMIZAM

CAPPELLI ZADOVOLJAN TRENUTNIM TURISTIČKIM BROJKAMA 'Ovakve smo rezultate očekivali u lipnju, ove sezone ključno je zadržati kvalitetu'

 
Gari Cappelli
 Goran Mehkek / CROPIX

Trenutno je u Hrvatskoj oko 33 tisuće turista, a za vikend ih je bilo oko 40 tisuća. I ta se brojka povećava. To je nekih 13-ak posto prometa kakav je bio lani u ovo doba, ali i to ohrabruje s obzirom na to da do prije 10-ak dana praktički granice nisu bile ni otvorene, kazao je danas ministar turizma Gari Cappelli u Puli nakon što je u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula s ravnateljicom škole Orhidejom Petković potpisao Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za Regionalni centar kompetentnosti u Puli vrijedan 44,7 milijuna kuna za koji su sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

- Ovakve smo rezultate očekivali u lipnju, a sada će se ti brojevi povećavati, da bismo u srpnju i kolovozu došli na 30 do 40 posto lanjskog prometa. To se odnosi na neke dijelove Hrvatske. Na kontinentu je pak taj promet u pojedinim županijama na 50 posto lanjskog prometa, ali tu se ipak radi o manjim brojkama, kazao je Cappelli.

Dodao je da se tome prije dva mjeseca nitko nije nadao, a činjenica da je američki časopis Forbes uvrstio Zagreb, Cavtat i Rijeku među 20 najsigurnijih i najboljih europskih destinacija za post korona putovanja i turizam je velika pohvala radu hrvatskog Stožera civilne zaštite.

- Mi smo napravili sjajan program što se tiče borbe protiv koronavirusa i dobili smo kredit u turizmu. Mogli smo ranije otvoriti granice i zbog te sigurnosti smo prepoznatljivi. Uvijek su, i prije epidemije, u anketama gostiju na prvom mjestu, što se tiče odmora u Hrvatskoj, bili priroda i sigurnost. I sada smo po tome prepoznati, kazao je Cappelli.

Pojasnio je da je od ključne važnosti ove sezone zadržati kvalitetu. A ona će se graditi i kroz centre kompetencije poput ovoga koji će se izgraditi u Puli pokraj sadašnjeg praktikuma turističke i ugostiteljske škole. Ovo je bilo prvo potpisivanje ugovora za šest takvih centara kompetencije u državi. Oni će se nalaziti u Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Puli, Zaboku i Osijeku, a ukupna vrijednost projekata je 388 milijuna kuna.

- Vrlo je važno u Puli osim kvalitete smještaja, podignuti i kvalitetu obrazovanja kadrova. Ovom investicijom konačno kreće kvalitetniji pristup školovanju kadrova uz praktičan rad i kvalitetu koju djelatnici dosad nisu imali, kazao je Cappelli.

Pula, 020620.
Ministar turizma Gari Cappelli  i ravnateljica skole Orhideja Petkovic danas su u koli za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula potpisati Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za Regionalni centar kompetentnosti u Puli koji bi se trebao izgraditina Stoji  pokraj dosadanjeg njihovog praktikuma.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Inače, naglasio je da je država istarskom turizmu zbog izbijanja epidemije uzrokovane koronavirusom pomogla s 218 milijuna kuna čime se pomoglo 35 tisući djelatnika. Isto tako u zadnje tri i pol godine u Istri sufinancirale su se 503 stipendije, od čega je 600 kuna davalo Ministarstvo, a po 600 kuna gospodarstvenici.

Inače, već u prvoj godini projekta u Regionalnom centru kompetentnosti u Puli razvit će se i provoditi inovativni obrazovni program u segmentu kamping turizma: srednjoškolski program za voditelja kampa, odnosno stručnjaka u kamping turizmu. Osim toga, razvit će se i provoditi novi obrazovni programi za odrasle (posebice, nezaposlene koji traže zaposlenje u turizmu i za postojeće djelatnike u turizmu): stručnjak za doživljaje u turizmu, stručnjak za rezervacijske sustave, kuhari-specijalisti integral stola te menija prilagođenih za goste s medicinskim indikacijama – za segment zdravstvenog turizma u Istri, a osim strukovnih znanja, u Regionalnom centru kompetentnosti u Puli polaznici će dobiti i vještine inovativnosti i poduzetništva u turizmu.

Povrh navedenog, u centru kompetentnosti Pula provodit će se obrazovni program za pomoćnog kuhara za učenike s teškoćama u razvoju, obrazovanje nastavnika i mentora kod poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu te je predviđena i suradnja sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, različitim komorama, udruženjima i ostalim dionicima u turizmu.

Ravnateljica škole dodala je da će je škola povukla novac ne samo za opremanje centra koji će služiti za strukovno i cjeloživotno obrazovanje u ugostiteljstvu i turizmu, već i za njegovu dogradnju te da će se ukupno uložiti više od 75 milijuna kuna.

- Ugovor koji smo danas potpisali odnosi se na financiranje usavršavanje djelatnika te opremanje škole najsuvremenijom tehnologijom. Misija centra je da bude za područje cijele Istre te okosnica strukovnog obrazovanja. Bit će to referentan centar izvrsnosti, a nastojat ćemo povezati vertikalu obrazovanja od vrtića do visokog obrazovanja, kazala je ravnateljica Petković.

Ministar Cappelli posjetio je i nedavno dovršenu turističku investiciju na Villi Noble, investiciju vrijednu 13,5 milijuna kuna ukupne površine 670 kvadrata u Balama nakon čega je obišao Meneghetti Wine Hotel i vinariju u kojem je također nedavno dovršena investicija ukupne vrijednosti veće od 35 milijuna kuna u smještajne i druge sadržaje.

Cappelli: Svatko mora odgovarati za ono što je učinio

Što se tiče kaznenih prijava oko namještanja na javnom natječaju u Rijeci vezano za projekt Europska prijestolnica kulture, Cappelli je kazao da ne zna što je bilo u Rijeci.

- Svatko mora odgovarati za ono što je učinio. Ali dok nije to dokazano, postoji presumpcija nevinosti. Treba vidjeti što je revizija pronašla u Rijeci i time se pozabaviti, ali i bilo gdje u Hrvatskoj, i u bilo kojoj stranci.

Dodao je da afera oko vjetroelektrana ne može štetiti HDZ-u jer da je ta stranka dokazala da svatko mora odgovarati za ono što je učinio protuzakonito.

- Tu nema stranačke ni bilo kakve druge pripadnosti. Nitko to ne može zaobići, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:22