FRKA ZBOG FRLJIĆA

ČELNICI MARULIĆEVIH DANA SPUSTILI HRASTU I CRKVI KOJI SE BUNE ZBOG FRLJIĆA Tražili zabranu, pozvali na molitvu, a onda im stigao oštar odgovor

 Hanza Media, Facebook/HNK Rijeka

Kao što je poznato, predstave Olivera Frljića ne odigravaju se samo u teatrima. Često su popratni događaji izvan scene i zanimljiviji od same izvedbe. U Splitu se reakcije na predstavu "Naše nasilje i vaše nasilje" koja je na programu Marulićevih dana ovoga ponedjeljka množe prije same izvedbe, podižu se, štoviše, prijave i poziva se na mirne demonstracije, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon dopisa koordinatora "Hrasta" Mihaela Darka Burazina u kojemu se traže ostavke selektora festivala Igora Ružića te svih ravnatelja kazališta u kojima se predstava prikazuje, kao i ministrice kulture, na svom Facebook profilu je teolog fra Nikola Mate Rošćić prenio prijavu koju je uputio policiji. Inače, on policiju naziva redarstvenom službom i poziva je da uredovno spriječi održavanje predstave, te traži podršku nadbiskupa Marina Barišića i gradske povjerenice Branke Ramljak.

Split, 200317
Misu i festu u Crkvi sv. Josipa na Mertojaku povodom blagdana sv. Josipa i 25. godisnjice zupe predvodio je nadbiskup Marin Barisic.
 Na fotografiji: nadbiskup Marin Barisic. 
 Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

Nadbiskup je tužan

Uskoro je reagirala i Nadbiskupija; u njezinu dopisu, istina, nema poziva na prosvjede, nego samo na molitvu, a u dopisu, među ostalim, stoji:

- Osvrćemo se na program manifestacije, koja bi trebala biti kulturnom, osobito na predstavu "Naše nasilje i vaše nasilje", koja vrijeđa vjerske i nacionalne osjećaje, kao i zdrav razum. Doista, kako ne biti tužan kada se kultura zaodijeva u ruho nepristojne provokacije, štoviše vrijeđanja osjećaja građana i vjernika našega grada i Hrvatske? Kako ne biti tužan kada se u program uvrštava predstavu, koja iz najnižih pobuda vrijeđa Boga, čovjeka i naciju, iako se zna da je već izazvala osude domaće i međunarodne javnosti zbog svoga blasfemičnog sadržaja?

Rijeka, 070416.
Reportaza o gospodarskom, kulturnom i gastro zivotu u Rijeci koja je proglasena najboljim gradom za zivot u Hrvatskoj.
Na fotografiji: Oliver Frljic.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Selektor festivala, kazališni kritičar Igor Ružić kratko je prokomentirao sve ove reakcije:

- Krajnje je neinteligentno što raspravljaju o predstavi koju nisu ni vidjeli. Tek nakon izvedbe možemo argumentirano razgovarati o svim simbolikama tog kazališnog čina - kaže Ružić.

Dramaturg i producent festivala Jasen Boko bio je pak znatno opširniji i oštriji:

- Žao mi je što nisam ranije obaviješten da je mjesto izbornika Marulićevih dana umjesto Igora Ružića preuzeo Nadbiskupski ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije i da to tijelo sada odlučuje o "prikladnosti sadržaja" koji smiju biti prikazani na najvećem hrvatskom kazališnom festivalu. Osobno nisam poklonik Frljićeve estetike, pa sam kao takav izrugivan u nekim njegovim produkcijama, ali uvijek branim slobodu umjetničkog izražavanja. Pokušaje da se zabrane izvođenja ili objavljivanja nekih umjetničkih djela (a da ih nisu gledali ili čitali, nego se krivo interpretiraju i zloupotrebljavaju tračevi i prepričavanja) držim nedopustivim! "Vapaje" iz Nadbiskupije da se predstava skine s Marulićevih dana stoga držim neumjesnim miješanjem Crkve u sekularni život i umjetnost.

Split, 220416.
U sklopu dramskog festivala Marulicevi dani veceras je u Hrvatskom narodnom kazalistu izvedena drama Olivera Frljica pod nazivom Risticev kompleks.
Na fotografiji: detalj predstave.
Foto: Mario Todoric / CROPIX
CROPIX

Stavovi izraženi u pismu Ordinarijata vjerna su preslika srednjovjekovnog stava Katoličke crkve prema scenskoj umjetnosti kad su kazališne izvedbe bile zabranjene, osim u propagandne svrhe promicanja kršćanstva, a na kazalište se gledalo kao na "vražju aktivnost". Ponavljanje fraza o ulozi kazališta u "duhovnom obrazovanju i odgoju pojedinca i društva" odražava upravo takvo stanje duha koji očito ne zna da uloga umjetnosti nije duhovno obrazovanje i odgoj, nego umjetnički doživljaj i kreacija. Mislim da molitvi nije mjesto u kazalištu pa vjernike koji sumnjaju da bi ih jedna kazališna predstava mogla uvrijediti, a anonimni sastavljač spisa od njih traži molitvu "suprotiva" Frljiću, savjetujem da umjesto u kazalište odu na misu, a umjetnost prepuste onima koji u nju vjeruju, bez obzira slažu li se s njenim pojedinim manifestacijama ili ne - preporučuje Boko, naglasivši da je ovo njegov privatni, a ne službeni stav kazališta.

Kaznena prijava

Intendant Goran Golovko još je prije kratko primijetio da, ako je izvedba jedne kazališne predstave pred nekoliko stotina ljudi najakutniji problem u našoj državi, onda možemo reći da živimo u idealnom društvu.

Ukratko, dok je dopis iz Nadbiskupije dosta odmjeren i, osim Frljićeve predstave, očito izražava neslaganje s čitavim festivalskim programom u koji je uvrštena i predstva "Egzorcizam" koja žestoko kritizira Crkvu, po portalima zvoni na uzbunu i pobunu.

Mihael Darko Burazin, novi gradonačelnički kandidat, uz najavu kaznene prijave i detaljan opis eksplicitnih scena iz predstave navodi da se u njoj vrijeđaju na najgrublji način i vjerski osjećaji hrvatskih branitelja ovoga grada čiji je i sam pripadnik, a kojima je krunica s Isusom Kristom oko vrata bila sastavni dio opreme i zaštita od smrtne pogibelji u Domovinskom ratu.

Magistar teologije i profesor fra Nikola Mate Roščić pak u svojoj prijavi policiji navodi "da bi kršćanski vjernici i građani Hrvati ovoga grada, izazvani ovom sramotnom i sotonističkom priredbom, mogli na svoj način ometati i omesti uprizorenje ove veoma nastrane drame".

Hrast je potom i najavio mirne prosvjede. Protivnici izvedbe osobito se ljute što se ona izvodi - po njihovu sudu nimalo slučajno - između Uskrsa i Sv. Dujma, premda se festival u istom terminu održava više od četvrt stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:17