PITANJE GRANICE

ČELNICI STRANAKA O SPORU SA SLOVENIJOM Bandić: 'Tuđe nećemo, svoje ne poklanjamo'; Čačić: 'Blizu smo rješenja!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.09.2017. u 15:07

Arhiva / HANZA MEDIA

Čelnik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, prvi je napustio sastanak premijera Andreja Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka o graničnom prijeporu sa Slovenijom i pred novinarima parafrazirao Titovu rečenicu "Tuđe nećemo, svoje ne damo"

Bandić je sastanak, koji još traje, napustio zbog drugih obaveza.

"Reći ću vam svoj stav. Treba nastaviti bilateralne pregovore do konačnog dogovora, ali pod geslom.. Tuđe ne želimo, a svoje ne poklanjamo", rekao je Bandić novinarima.

O samom sadržaju sastanaka nije želio govoriti, rekavši jedino da se "unutra razvila ozbiljna diskusija".

Predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čačić kazao je prije sastanka  kako je, po njegovom sudu, rješenje problema blizu i dodao da je arbitražna odluka uvjerljivo povoljnija za Hrvatsku.

"Mislim da smo vrlo blizu rješenju iako to tako ne izgleda na prvi pogled", kazao je Čačić novinarima.

"Arbitražna odluka je uvjerljivo, uvjerljivo povoljnija za Hrvatsku. I Slovenci su toga svjesni. Ali je dobro što su odustali od toga neće prihvatiti odluku ako nemaju teritorijalnog kontakta s otvorenim morem. A pošto mi inzistiramo na bilateralnom dogovoru, odnosno odluci Sabora, treba povezati ta dva stava i mislim da bi nam jedan medijator dobro došao", kazao je Čačić.

Na upit tko bi mogao biti posrednik, Čačić je spomenuo Europsku komisiju.

"Mislim da nitko iz EK ne bi mogao učiniti baš ništa na našu ili na slovensku štetu jer se radi o jako bliskim pozicijama i upitnici se u suštini svode samo na pravo ribarenja u jednom dijelu. Treba samo naći formu u kojoj svatko čuva čist obraz", kazao je.

Čelnik Mosta Božo Petrov sugerirao je uspostavu kondominija, odnosno zajedničke uprave, ako za to postoji iskreni parnter sa slovenske strane. Kondominij bi, po njemu, mogao biti na snazi dok se ne nađe pravilno i pravedno rješenje.

Predsjednik Sabora i predstavnik HDZ-a Gordan Jandroković nije želio komentirati izjavu predsjednika HSS-a da vladajuća stranka traži konsenzus kao alibi za neuspješnu diplomaciju. "To je na razini Kreše Beljaka", kratko je rekao.

Sastanak paralmentarnih stranaka o prijeporu sa Slovenijom obrazložio je činjenicom da se radi o vrlo važnom pitanju, a sa Slovenijom je potrebno razvijati dobre odnose.

Bruna Esih iz stranke Neovisni za Hrvatsku nije htjela ništa govoriti dok ne čuje premijera. "Moramo biti spremni na dijalog i rješavanje stvari mirnim putem. Poruke iz slovenije možemo sagledavati u kontekstu njihovih predstojećih izbora", kazala je.

Darinko Kosor iz HSLS-a pohvalio inicijativu premijera da se parlamentarne stranke zajedno dogovore oko najvažnijih nacionalnih pitanja.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da treba nastaviti dijalog. "Ima razloga za naše nezadovoljstvo, ima razloga za slovensko nezadovoljstvo, sud sigurno nije donio presudu koja je idealna za obje strane. Mislim da postoji pretpostavka da se većina stranaka, ako ne i sve usuglase kako treba nastaviti razgovor sa slovenskom stranom".

Predsjednik oporbene Hrvatske seljačke stranke HSS Krešo Beljak izjavio je prije sastanka da predsjednik vlade vjerojatno želi konsenzus o poništenju odluke o izlasku iz arbitraže.

"Odluka arbitražnog suda nije jednostrana, ne možemo reći da je Slovenija u tome bila preferirana, to je kompromisna odluka. A čini mi se da je problem to što je Sabor donio odluku da se izlazi iz arbitraže pa bi sada Plenković htio da mi tu odluku u Saboru poništimo", kazao je Beljak novinarima. "A to ne bu išlo", dodao je.

HSS ne želi biti smokvin list za nesposobnu hrvatsku vanjsku politiku koja se ne zna postaviti prema Sloveniji, niti prema Mađarskoj, BiH, Srbiji, nastavio je Beljak. "Oni su dobili povjerenje građana da rade, a ako to ne znaju, nek' raspišu izbore".

On osobno smatra da sa Slovenijom uopće ne bi trebalo razgovarati dok ne "makne onu grozomornu žicu na granici koja ne služi ničemu, osim za zaplitanje životinja", rekavši da bi takav potez trebao biti prvi dobrosusjedski čin.

Vođa oporbe, Davor Bernardić iz SDP-a, kazao je da su na sastanak došli kako bi ih premijer informirao o stanju odnosa sa Slovenijom. "Drago mi je da došlo do onoga kad sam prije devet mjeseci pozivao na razgovor oko rješavanja ključnih hrvatskih problema i drago mi je da su premijer i HDZ prepoznali da se važne stvari u RH moraju rješavati konsenzusom", kazao je Bernardić prije sastanka.

Prijavite se na portala Jutarnji.hr i ne propustite najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta

Izdvajamo