ŠTRAJK PROSVJETARA

ČELNIK SINDIKATA OPTUŽIO DARKA MILINOVIĆA 'Dobio sam alarmantan mail iz Ličko-senjske županije, krenula su zastrašivanja...'

Branimir Mihalinec
 Ronald Goršić / CROPIX

Učitelje se sustavno obezvrjeđuje, rekao je jutros Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u HRT-ovom Studiju 4, govoreći o prosvjedu prosvjetnih djelatnika. Marko Košiček, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, bio je također pozvan u Studio 4, ali nije došao.

Mihalinec je istaknuo da se nastavnici drugačije ni ne mogu osjećati, jer im i premijer poručuje kako su nevažni.

- Ne znam koga sve premijer nije primio u posljednjih mjesec dana. S mnogima se imao vremena sastati, a s učiteljima i nastavnicima nije, kazao je Mihalinec.

Istaknuo je da su se Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja odazvali na prvi sastanak za osnovicu.

- To su pregovori na kojem predstavnici 11 sindikata pregovaraju za osnovicu za sve javne službe. Tada smo tražili od ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića i ministra financija Zdravka Marića, koji vode pregovore, da sjednemo i pregovaramo o našim zahtjevima. Oni su nam jasno rekli da to nije taj sastanak na kojem se to rješava. Bit će drugi sastanak na kojemu se rješava to pitanje, rekao je Mihalinec.

Odgovarajući na pitanje što bi u idućih tjedana dana moglo biti od ključne važnosti, Mihalinec se odgovarajući prisjetio jučerašnjeg dana i akcije "Potrubi za obrazovanje".

- Bila je zaglušujuća buka. Bio sam na Trgu žrtava fašizma i mogu reći da je bilo nekih koji su 10 krugova napravili kako bi mogli 10 puta potrubiti za obrazovanje. Danas ćemo šutjeti. Doći ćemo ispred zgrade Vlade RH i jedno 10-ak minuta ćemo šutjeti. Mi stalno dajemo poruku Vladi da smo tu, kazao je Mihalinec i naglasio da će u ponedjeljak biti prosvjed u 12.05 na Trgu bana Josipa Jelačića.

- Dovest ćemo najmanje 10.000 ljudi. Očekujemo i da će doći svi oni koji nam daju potporu, odnosno da će Hrvatska dati potporu obrazovanju, dodaje.

Mihalinec je također spomenuo da je sinoć dobio alarmantan email iz Ličko-senjske županije.

- Župan Darko Milinović krenuo je zastrašivati zaposlene koji su u štrajku. Sazvao je ravnatelje, članove školskih odbora koje je županija postavila, pa i nekoliko roditelja. Potom je uslijedilo zastrašivanje svih zaposlenih koji su u štrajku, izjavio je Mihalinec i dodao da "župan nije taj koji rješava ovaj problem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:02