O ARBITRAŽI I ODNOSIMA S HRVATSKOM

CERAR NAKON SUSRETA S PLENKOVIĆEM 'Slovenija je otvorena za dijalog, ali onda kad to ima smisla. Nećemo popustiti kada se radi o našim interesima'

 
Andrej Plenković i Miro Cerar
 Joze Suhadolnik / DELO / CROPIX

Na Brdu kod Kranja održan je sastanak na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na kojemu je sudjelovao i premijer Andrej Plenković, a razgovaralo se o proširenju Europske unije, sigurnosti, perspektivi za mlade i digitalnoj preobrazbi društva, što su prioritetna područja slovenskoga predsjedanja SEECP-om.

Nakon sastanka medijima se prvo obratio slovenski premijer Miro Cerar i kazao kako današnji susret smatra uspješnim, piše N1.

Na novinarsko pitanje je li bilo riječi o arbitraži i o odnosima s Hrvatskom, Cerar je kazao:

- Slovenija, a i ja, je otvorena za dijalog s Hrvatskom kada je on moguć i ima smisla. Danas sam se kratko susreo s Plenkovićem i razmijenili smo nekoliko riječi o tim stvarima. Još smo u slijepoj ulici. Uputili smo pismo EK vezano uz arbitražni sporazum i zamolio sam EK da uspostavi medijaciju u vezi Ljubljanske banku. Slovenska Vlada i ja smo otvoreni za dijalog, ali onda kada ima smisla - kazao je Cerar.

Brdu kod Kranja, 240418. 
Hrvatski premijer Andrej Plenkovic  susreo se na sastanku na vrhu SEECP-a s domacinom skupa slovenskim premijerom Mirom Cerarom. 
Na fotografiji: Andrej Plenkovic i Miro Cerar.
Foto: Joze Suhadolnik / DELO / CROPIX
CROPIX

Na pitanje zašto je odlučio zatražiti medijaciju EK oko Ljubljanske banke baš sada i ima li tajming veze s arbitražom rekao je da su kod Ljubljanske banke za Sloveniju 'problem da sudovi u Hrvatskoj donose pravomoćne odluke koje su po Sloveniji protupravne i smatramo da nisu prihvatljive'.

- Bili smo primorani tako reagirati. Prošle godine je prošlo šest mjeseci za implementaciju arbitraže, a Hrvatska nije poštovala obveze i morali smo reagirati. Inače imamo dobrosusjedske odnose, ali nećemo popustiti kada se radi o našim interesima - rekao je Cerar, prenosi N1.

Hrvatska je predsjedala SEECP-om dva puta, od 2006. do 2007. te od 2016. do 2017. godine. Do sredine godine inicijativom predsjedava Slovenija koja je i domaćin ovog summita.

Na jučerašnjem uvodnom sastanku visokih predstavnika ministarstava vanjskih poslova zemalja sudionica dogovoreno je da će inicijativom nakon Slovenije jednu godinu predsjedavati BiH, a onda će tu ulogu preuzeti Kosovo.

Domaćin današnjeg sastanka na vrhu, slovenski premijer Miro Cerar, imat će na marginama skupa i bilateralne susrete s premijerom Kosova Ramushem Haradinajem, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem dok njegov eventualni sastanak s hrvatskim premijerom, o kojemu se u slovenskim medijima također nagađalo, za sada nije potvrđen.

Slovenski mediji upozoravaju da Plenkovićev dolazak u Sloveniju na regionalni skup na vrhu dolazi u vrijeme zaoštrenih odnosa Ljubljane i Zagreba, te u osjetljivo vrijeme pred parlamentarne izbore u Sloveniji koji se održavaju za manje od 6 tjedana, što ograničava manevarski prostor za eventualni pomak u nekom od otvorenih bilateralnih pitanja između dviju država.

"Hrvatski je premijer zadnji put u Sloveniji prije današnjeg sastanka na Brdu kod Kranja bio prije skoro godinu dana, kad je došao poručiti da su odnosi među državama dobri i prijateljski, ali da Hrvatska ne priznaje arbitražu o granici i da je za nju ta presuda nepostojeća. Slovensko-hrvatski odnosi danas ne samo da nisu ni dobri ni prijateljski nego su na najnižoj razini, a komunikacije među državama praktično ni nema", navodi u utorak u komentaru ljubljansko Delo te dodaje da takvi odnosi dviju članica EU-a i saveznica u NATO savezu ne mogu biti uzor za druge.

Predviđeno je da će premijer Plenković nakon radnog dijela današnjeg susreta na vrhu i nakon svečanog ručka dati izjavu za novinare o rezultatima skupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:15