BRZA REAKCIJA

CERAR OTKAZAO POSJET RH NAKON PLENKOVIĆEVOG GOVORA U UN-u! Uvrijedio se jer je hrvatski premijer napao arbitražni sud i presudu proglasio nevažećom

Andrej Plenković i Miro Cerar
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Slovenski premijer Miro Cerar otkazao je posjet Hrvatskoj zakazan za 27. rujna, zbog izjava premijera Andreja Plenkovića o arbitraži u UN-u, objavila je slovenska agencija STA.

Cerar je jučer u razgovoru s hrvatskim premijerom potvrdio da će se idućeg tjedna u Zagrebu sastati s njim te dodao da ustraje na tome da glavna tema bude primjena sporne arbitražne presude o granici između dviju država.

- Dogovorili smo se za sastanak 27. ovog mjeseca u Zagrebu gdje ćemo nastaviti razgovor o granici granici između Slovenije i Hrvatske, pri čemu ću zastupati stajalište da to mora biti središnja tema razgovora, a želim razgovarati o implementaciji, kazao je jučer Cerar za STA.

No, sve se promijenilo nakon Plenkovićeva obraćanja Općoj skupštini UN-a.

- Prije dva dana smo se dogovorili da ćemo se sastati sljedeći tjedan u Zagrebu kako bismo razgovarali o pitanju granice, što znači i o implementaciji arbitražne presude. Nakon ovoga što je u zgradi UN-a pred svim državama svijeta premijer Plenković rekao, on je od tog dogovora odstupio, izjavio je Cerar za RTV Slovenija.

- Rekao je da je za Hrvatsku arbitražna odluka nevažeća. To je potpuno neprihvatljivo stajalište koje onemogućuje bilo kakav razgovor u Zagrebu i zato moj odlazak tamo sljedeći tjedan više nema smisla, dodao je slovenski premijer.

Najavio je da će slovenska vlada nastaviti s pripremama za implementaciju arbitraže te da će učiniti sve što je potrebno da Slovenija na provedbu presude bude spremna.

- Ne bude li Hrvatska surađivala u tome, bit će problema. To nitko ne želi, upozorio je.

Na kraju je ponovio da je arbitražna presuda važeća i obvezujuća, a da je hrvatsko stajalište o tome kršenje međunarodnog i europskog prava.

- Mi ostajemo otvoreni za dijalog, ali samo ako Hrvatska prihvati arbitražnu presudu i bude spremna na suradnju za provedbu arbitražne presude, kazao je Cerar.

Podsjetimo, Plenković je izjavio u petak pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz kompromitirane arbitraže o granici sa Slovenijom i upozorio da takvo 'nepoštivanje međunarodnog prava' obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

- Kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuće iz arbitražnog procesa, kazao je Plenković pred Općom skupštinom UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:04