GRANIČNI SPOR

Cerar s koalicijskim partnerima opet raspravlja o arbitraži

Miro Cerar
 Tony Gentile / REUTERS

Tri stranke u slovenskoj koalicijskoj vladi u srijedu popodne na zatvorenom sastanku opet razmatraju neka od otvorenih pitanja, među kojima je arbitraža s Hrvatskom jedna od glavnih tema.

Premijer Miro Cerar pred početak sastanka nije davao izjave, no Simona Kuster Lipicer, koja vodi zastupnički klub njegove stranke u parlamentu, kazala je da će sastanak potrajati više sati te potvrdila da će biti riječi i o provedbi arbitražne presude.

Vlada zajedno s međuresorskom skupinom intenzivno radi na svemu što je potrebno za početak implementacijskih procesa vezanih na arbitražu. Pri tome je bitno da pozivamo na državotvorno, odgovorno i demokratski zrelo ponašanje, navela je novinarima pred sastanak.

Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Dejan Židan komentirao je nedavnu polemiku između premijera i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca koja možda otkriva njihove različite poglede na implementaciju presude arbitara i odnos prema Hrvatskoj.

"Na sjednicama smo stopostotno usklađeni, a kad izađemo sa sjednice neki pojedinci to pokušavaju koristiti za promociju svojih stranaka", kazao je Židan, predsjednik Socijalnih demokrata, trećeg koalicijskog partnera u Cerarovoj vladi, dodavši da se to ne bi smjelo događati nego da svi akteri i prema vani moraju iskazivati jedinstveno stajalište.

"Arbitraža je i previše važna da bi je stranke koristile kao svoje promidžbeno gradivo", kritički se na neslaganja Cerara i Erjavca osvrnuo Židan uoči sastanka koalicije.

Cerar je krajem prošlog tjedna javno kritizirao svog šefa diplomacije, navevši da otkrivanjem nekih pojedinosti sa zatvorenih sastanaka vlade "više koristi Hrvatskoj nego Sloveniji", a zamjerio mu je i njegovu oštru nediplomatsku retoriku u kojoj zagovara "odlučnost" i skeptičnost u razgovorima s Hrvatskom jer smatra da Slovenija ne djeluje dovoljno odlučno kako bi provela arbitražu.

Erjavec je novinarima uoči početka popodnevnog sastanka koalicije kazao da da će danas Cerar i njegovi partneri vjerojatno "pregledati" nove zemljovide Piranskog zaljeva koji su "usklađeni" s odlukom arbitražnog suda, a ponovo je odbio mišljenja da svojim izjavama šteti poziciji Slovenije u arbitražnom sporu.

"Premijerova izjava da ministar vanjskih poslova šteti Sloveniji nije točna i tu on nije u pravu, ali s predsjednikom vlade ne želim polemizirati jer nismo u školskoj učionici", kazao je Erjavec novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:09