SUĐENJE U HAAGU

Čermak u Kninu je bio vitez bez zemlje

Nitko u hrvatskoj vlasti nije očekivao da će se dogoditi sve ono što se događalo nakon Oluje, svjedočila je bivša Tuđmanova savjetnica

ZAGREB - Ivan Čermak je bio “vitez bez zemlje”, svjedočila je danas u Haagu Vesna Škare-Ožbolt: on je bio poslovni čovjek koji je poslan u Knin u uniformi, s ciljem da oživi tamošnje gospodarstvo.

- Imao je funkciju koordinatora, a područje djelovanja mu se nije znalo. Ja doista ne bih mogla definirati njegove ovlasti, takvog modela nigdje na svijetu nema. No da je Tuđman htio na tom mjestu policajca ili vojnika, postavio bi policajca ili vojnika, a ne Čermaka - branila je Vesna Škare-Ožbolt generala Čermaka.

Razumljiva reakcija

- Je li točno da vam je Čermak rekao da ste ga vi uvjerili da ode u Knin i da ste vi odgovorni što se sve ovo dogodilo? - pitao je Čermakov odvjetnik Steven Kay.

- Da, to je bila njegova prva reakcija kad me vidio. Nije mislio na mene osobno, nego na Ured predsjednika. Bila mi je razumljiva, izvučen je iz svojih poslova i biznisa i prebačen u Knin da tamo pokaže svoje poslovne i komunikacijske sposobnosti - rekla je Vesna Škare-Ožbolt, misleći na haašku optužnicu.

Ljutiti predsjednik

Nitko u hrvatskoj vlasti nije očekivao da će se dogoditi sve ono što se događalo nakon Oluje, jer su iskustva s prethodnom operacijom Bljesak bila drukčija, svjedočila je bivša Tuđmanova savjetnica.

U Ured predsjednika dolazile su informacije o pljačkama i paleži nakon Oluje.

- Tuđmanom je bio nervozan i ljut zbog toga. U jednom mi je trenutku da je riječ o sabotaži - . Nije postojao smišljen plan pljačke i paleži nakon Oluje - potvrdila je na pitanje Gotovinine obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:52