JEDNI ODLAZE, DRUGI DOLAZE

ČETIRI SPLITSKA LIJEČNIKA DOŠLI RADITI U SLAVONIJU 'Imala sam ponudu iz Londona, ali sam se odlučila za Osijek. Život je jeftiniji, svi su opušteniji'

 
Župan Anušić s liječnicima
 Osječko-baranjska županija

Kada je u veljači prošle godine završila studij Dentalne medicine u Splitu 26-godišnja Matea Ćurčija krenula je u potragu za poslom, ali pokazalo se da natječaja za zubare na Jadranu i nema toliko koliko se o tome pričalo, piše Glas Slavonije.

Zato je ova Splićanka odlučila krajem prošle godine podnijeti prijavu na natječaj Doma zdravlje Osijek u kojem su tražila zamjena za doktora dentalne medicine te je vrlo brzo doznala da je njezina zamolba pozitivno riješena, pa sada može reći da je u Osijeku već šest mjeseci.

Samo četiri mjeseca poslije, u tzv. “leteću dentalnu ambulantu“ Doma zdravlja Osijek primljena je još jedna Splićanka, a riječ je o Ivani Strikić koja kaže kako je nakon dvogodišnjeg rada u Splitu razmišljala da li prihvatiti ponudu iz Londona, ili ipak ostati u Hrvatskoj, što je značilo selidbu u Osijek. Nekako istovremeno s njom u Osijek je stigao i mladi Imoćanin, također doktor dentalne medicine Jure Ljubičić, koji je posao dobio u centralnoj zgradi Doma zdravlja Osijek te liječnica obiteljske medicine, također iz Splita Marija Meštrović, a koja radi u ordinaciji obiteljske medicine u Čepinu.

U trenutku kada cijela Hrvatska priča o problemu napuštanja Slavonije, priča o dolasku četiri liječnika iz Splita u Slavoniju toliko je oduševila Osječane, pa je četiri liječnika jučer poželio upoznati i župan Ivan Anušić osobno te ih je ugostio u svome kabinetu.

- Kada sam se prijavila na natječaj osječkog Doma zdravlja ispostavilo se da sam bila jedini kandidat. Bio je to prvo natječaj na određeno, ali mislila sam da nemam što izgubiti. Roditelji su mi bili podrška, ali su bili i skeptični kako ću ja Dalmatinka u Osijek. No, meni je bila važna činjenica da je riječ o Domu zdravlja, državnoj ustanovi u kojoj su uvjeti sigurni. U početku mi je najteže bilo što sam stigla zimi i temperatura se spuštala i do deset ispod nule. No, ovdje su stvarno svi ljubazni, od kolega do pacijenata, i ispostavilo se kako je moja odluka o prihvaćanju posla na određeno u Osijeku bila pametna, jer mi je od svibnja ponuđen ugovor na neodređeno kao nositelja tima u ordinaciji dentalne medicine za Ivanovac i Antunovac. Također sam oduševljena što nas je ugostio čak i župan - komentirala je Matea Ćurčija, koja u kolovozu planira na dvotjedni odmor u Split.

No, Ivana Strikić kaže kako joj Split malo manje nedostaje, jer joj je zaručnik pomorac i trenutačno je na višemjesečnoj plovidbi.

- Dvije sam godine radila u Splitu i mogu reći da je velika razlika u radnoj atmosferi ovdje i u Splitu. Ovdje su svi opušteniji i ljubazniji, međuljudski odnosi su korektniji i bolji. Moj cilj je završiti doktorat koji sam upisala, a kada to obavim onda ću razmisliti hoću li ostati u Osijeku ili ću ići dalje - iskrena je Ivana. Da je jedna od prednost života u Osijeku u odnosu na Split i povoljniji život priznao je mladi Imoćanin Jure Ljubičić.

- Ovdje je život oko 30 posto jeftiniji nego u Splitu, a ja sam želio početi karijeru negdje gdje me cijene i gdje mogu dobiti dobre radne uvjete. Ocijenio sam kako je to Dom zdravlja Osijek - priznaje Ljubičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:36