PREDVIDJELI OLUJU

CIA U TAJNIM DOKUMENTIMA ‘Oluja je najveći srpski poraz još otkako ih je zgazio Wehrmacht’

Josip Bistrovic / CROPIX;

Izvješća pokazuju kako je Washington znao da Zagreb skriva etničko čišćenje

“Hrvatska vojna operacija “Oluja” najveći je srpski poraz otkako je njemački Wehrmacht pregazio Jugoslaviju u samo sedam dana u travnju 1941”, stoji to u deklasificiranom dokumentu CIA-e iz razdoblja Domovinskog rata.

Djelatnici CIA-e u srpnju mjesecu 1995. godine prilično su točno predvidjeli razvoj događaja u Hrvatskoj. Šefovima u Washingtonu su vrlo precizno detektirali da će hrvatska vojna operacija biti vrlo kratka ali su pogrešno prognozirali da će Slobodan Milošević poslati pomoć Srbima u tzv. SAO Krajinu.

CIA OBJAVILA TAJNE DOKUMENTE O RATU NA BALKANU 'Franjo Tuđman je bio spreman podijeliti BiH'

Već 21. srpnja 1995. godine posebni odjel CIA-e za Balkan piše kako je “Zagreb uvjeren u svoju vojnu snagu i da će za reintegraciju područja pod srpskom kontrolom biti potrebna sila”. No, u dokumentu se navodi kako bi Hrvatska vojska mogla krenuti u jesen “no teške borbe oko Bihaća i u Posavini te oružane provokacije krajinskih Srba mogle bi izazvati hrvatsku ofenzivu i do sredine ljeta".

Munjeviti udar

Analitičari CIA-e su nadalje predvidjeli kako je hrvatski plan Hrvatske vojske da glavne ciljeve zauzme u roku od 72 sata i odmakne srpsko topništvo od gradova i, posebice, onemogući raketne napade na Zagreb kakvi su se dogodili tijekom operacije “Bljesak” nekoliko mjeseci ranije.

Naime, Amerikanci su procijenili kako bi duža vojna operacija najvjerojatnije potaknule Srbiju da se umiješa sa brojnim vojnim snagama..

Etničko čišćenje

U CIA-i nisu uopće sumnjali da će tijekom operacije doći do etničkog čišćenja te su unaprijed upozorili vlasti u Washingtonu kako će “Hrvatska pokušati minimalizirati percepciju “etničkog čišćenja”.

Operativce CIA-e iznenadilo je ponašanje Slobodana Miloševića. Naime, u izvješćima stoji kako će “Jugoslavenska”vojska u pomoć krajinskim Srbima poslati logističku potporu. "Miloševićevo prepuštanje krajinskih Srba hrvatskim snagama zapanjujuće je s obzirom na njegovo nacionalističko stajalište", napisali su izvješću nakon “Oluje”djelatnici CIA-e.

Pritisak na dr. Tuđmana neće imati učinka

U CIA-i su smatrali kako predsjednik Franjo Tuđman vjeruje da brza akcija u sektorima Sjever i Jug "neće trajnije naštetiti Hrvatskoj u odnosima s međunarodnom zajednicom i EU". U izvješćima se navodima kako bi međunarodni pritisak na Zagreb mogao utjecati na vremenski slijed i taktiku, ali ne i na strategiju. “Sve veća frustriranost međunarodnom zajednicom učvrstila je stajalište Zagreba da će morati djelovati sami kako bi riješil problem Krajine...

Izdvajamo