POKAZALI TOLERANCIJU

ČIČAK PREDSTAVIO NOVO ISTRAŽIVANJE 'Uvriježeno mišljenje da su mladi Hrvati netolerantni i radikalni, ultralijevi ili ultradesni je netočno'

 Marko Todorov / CROPIX

Uvriježeno mišljenje u javnosti da su mladi u Hrvatskoj radikalni i netolerantni, ultralijevi ili ultradesni pokazalo se netočno, rekao je u utorak predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak predstavljajući rezultate istraživanja.

Osvrnuvši se na istraživanje "Tolerancija i religioznost studenata" Čičak je na okruglom stolu kazao da ono demantira stereotipe koji se temelje na ponašanjima na društvenim mrežama i govori o tome da incidenti koji se događaju u Hrvatskoj nisu praksa većine.

Istraživanje koje je vodio sociolog s Instituta Ivo Pilar Ivan Markešić, anketirajući putem Facebooka 324 studenta četiriju zagrebačkih fakulteta humanističkih znanosti, pokazalo je da su studenti humanističkih studija tolerantni prema drugima i drukčijima i da ne podržavaju diskriminaciju manjina.

Studenti su nakon analize istraživačkih varijabli dobili prosječnu visoku ocjenu tolerancije od 4,07, kazao je Erik Brezovec, asistent na Hrvatskim studijima koji je operativno proveo istraživanje. Pritom nije bilo razlike među religioznim i atestima u odnosu prema drukčijima.

Istraživanje je također pokazalo da se većina ne slaže s time da Crkva treba igrati odlučujuću ulogu u društvu, kazao je Brezovec.

Na okruglom stolu istaknuta je potreba za nastavkom provedbe sličnih istraživanja, poput odnosa građana prema autohtonim muslimanima i muslimanima migrantima, te širenje uzorka na cijelu Hrvatsku.

Okrugli stol organizirali su Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava i Vijeća za eletroničke medije, uz sudjelovanje istaknutih intelektualaca, filozofa, teologa, studenata i velikodostojnika religijskih zajednica u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:46