PITANJE 'ZA MILIJUN DOLARA'

CIJELI LOVREĆ ČEKA POŠTARA S PISMOM IZ ZAGREBA Mala općina nestrpljivo iščekuje djelatnika Hrvatske pošte s torbom i važnom kuvertom u njoj...

 
Anita Nosić
 Ante Cizmic / CROPIX

Tko je načelnica ili načelnik Lovreća, trenutno je pitanje za milijun dolara, jer se ni u ponedjeljak odgovor nije znao. Čeka se naime dolazak poštara!

Kako ova malena općina u zapadnom dijelu Imotske krajine sa samo 1699 stanovnika poštu prima samo dva puta tjedno – čeka se, eto, utorak, i to 10 sati, kada će djelatnik Hrvatske pošte stići s torbom i važnom kuvertom u njoj, piše Slobodna Dalmacija.

O dopisu iz Ministarstva uprave se radi, kojim bi slučaj “Nosić-APN poticaj-prebivalište” izašao iz okvira novinskih napisa i dobio službenu dimenziju prekida mandata mlade načelnice Anite Nosić, koja je zbog kupnje subvencioniranog stana u Zagrebu promijenila prebivalište, čime joj je automatski prestala funkcija čelnice općine Lovreć.

Službeni papir

I kako je u petak, nakon izbivanja afere, pojasnio ministar uprave Ivan Malenica, u upućenom dopisu stoji kako će do sljedećih lokalnih izbora, u svibnju 2021. godine, općinu voditi njezin zamjenik. O Petru Petričeviću se radi, mladiću koji od izbora u svibnju 2017. godine volonterski obnaša tu dužnost, budući da plaću prima na radnome mjestu “suradnika na projektu” u lokalnoj akcijskoj grupi "Adrion".

- Nisu me kontaktirali iz Ministarstva uprave i ne mogu vam dati izjavu u vezi s mojim statusom – poslao nam je poruku Petričević, još uvijek i sam ne znajući je li sada načelnik ili zamjenik načelnice, pa i on čeka – poštara.

Službeni papir kojim bi se utvrdilo, obznanilo tko je na čelu općine koja se prostire na 105 kilometara kvadratnih, a za koju je dojučer malo ljudi u Hrvatskoj znalo!

Sada znaju svi gdje je Lovreć i kako je njihova 30-godišnja načelnica prijavila prebivalište u Zagrebu kako bi mogla sudjelovati u natječaju za poticanu stanogradnju. To vam znači uz manju cijenu same nekretnine i da svi mi iz naših džepova plaćamo dio anuiteta stambenog kredita za mlade obitelji u sustavu POS-a. U njezinu slučaju - kako stoji u imovinskoj kartici - državna subvencija od isplatitelja APN-a, odnosno Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama mjesečno iznosi 1768,62 kune!

A u ponedjeljak, tri dana nakon izbijanja te afere, na radnom mjestu nije bilo ni načelnice Anite Nosić, a ni zamjenika Petričevića, koji i inače nije dolazio u Općinu, tek na sjednice Oćinskog vijeća ili važne sastanke. Pa je početak radnog tjedna u općinskoj upravi na adresi Dr. Franje Tuđmana 7 prolazio uobičajeno.

Fotogalerija: Prizori iz Lovreća

Komunalni redar obavljao je svoj dio posla, službenica je provodila detalje za veoma važan projekt za mjesne žene “Zaželi”, dok je pročelnik otišao u Imotski zbog sređivanja dokumetacije. No, načelnica nije dolazila i nitko službeno nema informacije o njezinu statusu, a nije bilo ni zamjenika, pa još nitko ne zna što će biti dalje.

Osim jednog – svi se užasavaju prijevremnih izbora, jer to znači znatan novčani izdatak za malu općinu od pet mjesta: Lovreć, Opanci, Medov Dolac, Studence i Dobrinče, koji se “krpaju” s proračunom od oko 8 milijuna kuna.

Te se svi nadaju razrješenju afere tim dopisom iz Ministarstva uprave, gdje će zamjenik Petričević postati načelnik sljedeću godinu dana, premda su sada tu i dvojbe je li uopće to pravno izvedivo. Jer po Zakonu o jedinicama lokalne samouprave, ako prođu dvije godine mandata, odnosno pola mandata, onda automatizmom zamjenik postaje načelnik, no u ovom slučaju taj vremenski rok nije ispoštovan.

Anita Nosić je na profesionalnu dužnost načelnice stupila 23. svibnja 2017., pa je 11. prosinca 2018. godine odjavila prebivalište i prijavila se u Zagreb sve do 10. lipnja 2019., odakle se opet “vratila” u Lovreć, na adresu u Nosićima.

Pa se sada, eto čeka – poštar!

Spasonosna pošiljka

I u tom očekivanju spasonosne pošiljke potražili smo odgovor u Ministarstvu uprave, gdje su nam iz Samostalnog odjela za informiranje potvrdili da je Općina Lovreć obaviještena o svemu te da je od 7. veljače zamjenik Petričević i službeno načelnik. I to po sili zakona!

U pojašnjenju stoji:

- Temeljem činjenica utvrđenih uvidom u “Uvjerenju o prebivalištu” koje je izdala Policijska uprava splitsko-dalmatinska, razvidno je da je Anita Nosić, izabrana za općinsku načelnicu Općine Lovreć na lokalnim izborima održanim u 21. svibnja 2017. godine, tijekom obnašanja mandata općinske načelnice odjavila prebivalište s područja općine.

Odjavom prebivališta općinske načelnice s područja općine nastupila je pravna situacija koju je zakonodavac predvidio kao razlog prestanka mandata. Slijedom toga, u konkretnom slučaju ima se smatrati da od dana službenog saznanja da je sad već bivša općinska načelnica odjavila prebivalište s područja općine, tj. od 7. veljače 2020. godine, zamjenik općinske načelnice Petar Petričević obnaša dužnost općinskog načelnika.

Naime, sukladno zakonu, ako je prestanak mandata općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana nastupio nakon isteka dvije godine mandata, u toj jedinici lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave neće se raspisati prijevremeni izbori za općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana, već će dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana do kraja mandata obnašati njegov zamjenik koji je izabran zajedno s njim.

Navedena situacija nastupila je po sili zakona te nema nikakvog potvrđivanja od strane Općinskog vijeća kako je to navedeno u upitu. Ministarstvo uprave o istome je izvijestilo Općinu Lovreć.

I sada je opet situacija u Lovreću na čekanju!

Prvo službeni dopis iz Ministarstva uprave o imenovanju zamjenika novim načelnikom, ili čekanje ostavke same načelnice Anite Nosić koju je neposredno biralo čak 74 posto Lovrećana, ili potvrda proteka pola mandata, odnosno dvije godine bez prekida mandata, ili čekanje utvrđivanja pravnih činjenica za kaznenu odgovornost načelnice, ili za sam kraj čekanje lokalnih izbora u svibnju 2021. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:51