NIŠTA NIJE BESPLATNO

CIJENA BOLESTI U HRVATSKOJ Evo koliko koštaju najčešći zahvati u hrvatskim bolnicama

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.02.2017. u 20:28

Lovran, Rijeka, 170316.
Bolnica Lovran, Klinika za ortopediju.
Dr. Zdravko Jotanovic i dr. Luka Sirola napravili su operaciju ugradnje proteze tj.umjetnog zgloba sake desne ruke na muskom pacijentu.
Na fotografiji: operacija.
Foto: Sergej Drechsler / Novi list / CROPIX
Sergej Drechsler/Novi list / HANZA MEDIA

Ilustracija

Iako se često smatra da je, ako pacijent ima dopunsko zdravstveno osiguranje, liječenje za njega besplatno, to baš i nije tako.

Naime, sve plaća država, točnije, HZZO.

Za jednu rutinsku operaciju poput one skidanja očne mrene cijena je 2775 kuna, piše Dnevnik.hr.

"Pacijent dođe ujutro, obradi se, pripremi se i operira i već za vrijeme ručka može ići kući. Radi se o operaciji kojih mi izvodimo oko 400 mjesečno", kaže Miro Kalauz, oftalmolog iz KBC-a Zagreb.

"Bilo ih je 17500 tijekom 2016. godine, a HZZO je za to izdvojio gotovo 56 milijuna kuna", kaže Nenad Korkut, glasnogovornik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Primjerice, operacija zamjene kuka bez komplikacija stoji 21.150 kuna, a s najtežim komplikacijama iznosi 36.450 kuna. CT cijelog tijela je 1.210 kuna, a magnetska rezonancija za jedno područje stoji 707 kuna.

Za dan ležanja u bolnici izdvaja se u prosjeku 750 kuna, ovisno o vrsti liječenja.

Velik dio novca odlazi i na bolovanja. U prosjeku, svakodnevno je na bolovanju oko 36.000 ljudi. HZZO je u prošloj godini za to izdvojio 1,3 milijarde kuna. 

"To možemo gledati kroz dvije prizme. Kad se uspoređujemo koliko dajemo novca i kakvu kvalitetu imamo, uistinu možemo biti zadovoljni. A s druge strane, ako gledamo da li može biti bolje, trebalo bi biti bolje", kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva za Dnevnik.hr.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo