DIRLJIV ZAVRŠETAK POTRAGE ZA PSOM ČIKOM

ČIKO SE VRATIO KUĆI! Pošteni nalaznik šokirao vlasnika psa: 'Neću Porsche, ne želim profitirati na tuđoj nesreći'

Ne želimo zarađivati na tuđoj nesreći, kažu u obitelji Gjanić, a Čikin vlasnik ne odustaje: dječaku se želi odužiti za brigu o psu
 Damir Krajač/CROPIX

Pas Čiko, najpoznatiji zagrebački pseći bjegunac, pronađen je jutros. Nakon što su svi mediji objavili kako njegov očajni vlasnik Borna Jakušić nudi svoj Porsche iz 1979. godine onome tko nađe njegovog najboljeg prijatelja, sedmogodišnji Čiko je pronađen.

Šokirao poštenjem

Vlasniku ga je vratio Nikola Gjanić, koji ga je šokirao kad je odbio preuzeti nagradu. Kaže - ne želi profitirati na tuđoj nesreći i ne dolazi u obzir da preuzme ključeve automobila.

- Moja obitelj ima psa i možemo zamisliti kako se dečko osjećao svih ovih dana tražeći svog ljubimca i strepeći za njega. Čiko je divan pas, zaista nam je bio drag i zadržali bismo ga da nismo saznali da se traži. Nagradu ne želimo, ne dolazi u obzir. Svatko bi postupio jednako, siguran sam u to - tvrdi nalaznik Nikola Gjanić.

Doduše, otkad su mediji objavili da je nagrada za psa automobil, vlasnik je primao čudne ponude. Među njima je ona žene iz Slavonije, koja mu je ponudila svoja dva njemačka boksera za automobil.

Čikina avantura počela je na Uskrs, kada je nestao iz dvorišta. Preskočio je ogradu i dao petama vjetra. Znao je on to i prije napraviti, posebno ako bi se neka kuja tjerala pa se vlasnik na početku nije uzrujavao. No, uskoro je shvatio da mu se pas ne vraća. Očajan, polijepio je pola grada oglasima da traži svog ljubimca. Nitko se nije javljao. Zato je ponudio jedino što ima - oldtimer Porschea iz 1979. godine.

Istovremeno, obitelj Gjanić je pronašla psa u Maksimiru. Doveli su ga kući, nahranili i dali mu mjesto za spavanje. Novopridošlica je to vrlo smireno prihvatio. Pojeo je, popio i zaspao kao klada. Vrlo smiren, iako je u tim trenucima njegov očajni vlasnik po kvartu lijepio oglase s njegovom slikom i natpisom “Izgubljen”.

Nikola Gjanić sa sinom Romanom

Nisu znali da ga traže

- Romano, moj sin, uporno me molio da zadržimo psa. Pronašli smo ga u Maksimiru, gdje nam se priključio u šetnji. Pristao sam da ga povedemo kući jer sam vidio da je nečiji - dlaka mu je bila sjajna, nije bio neuhranjen... Otad smo svaki dan šetali Maksimirom jer smo očekivali da bi ga netko mogao prepoznati - kaže Gjanić.

Udebljao se u bijegu

U nekoliko dana, koje je Čiko proveo u novoj obitelji, pokazao se kao zaigrani sedmogodišnjak dobrog apetita. Zadnja činjenica vrlo je važna jer je Čiko nakon bijega vraćen malo deblji nego je bio kad je otišao. To je vjerojatno jedan od rijetkih slučajeva da se netko iz bjegstva vrati deblji nego je bio. Čiko je, čini se, imao sreće.

- Došao je k meni u nedjelju ujutro i bio sam jako, jako sretan. Gjanići su putem medija saznali da tražim psa. Iako im je postao jako drag, znaju da sam ja njegova obitelj i odmah su mi se javili. Ne mogu vjerovati da su odbili primiti nagradu i zato sam s prijateljima odlučio da im se moramo nekako zahvaliti. Dogovorili smo se da ćemo učiniti sve što možemo da mali Romano dobije svoj prvi bicikl, da se barem tako zahvalim njegovoj obitelji koja je moga Čiku pazila tjedan dana i vratila mi ga - kaže vlasnik Borna Jakšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 01:19