PRATITE UŽIVO

CIRKUS U SABORU, ZAISKRILO IZMEĐU BUNJCA I GLASNOVIĆA 'Vi ne znate šutjeti dok drugi govore, urlate, slikate se s oružjem, streljali biste suce'

 
Željko Glasnović
 Goran Mehkek / CROPIX

U srijedu je u 9.30 sati nastavljeno zasjedanje Hrvatskoga sabora, koja je počela stankom. Tijekom nje je više zastupnika govorilo o Agrokoru i založilo se za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo što je u pozadini cijelog kraha. Tako je rasprava najavljena u dnevnom redu počela u 10.15 sati.

U nastavku su najbitniji trenuci saborskog zasjedanja kao i snimka uživo.

13:00 U Saboru je stanka do 15 sati, a u međuvremenu je došlo do verbalnog napada Željka Glasnovića na izlaganje Branimira Bunjca (Živi zid) koji je u podne govorio o otkazivanju manifestacije Europske noći kazališta zbog zahtjeva jedne braniteljske udruge.

- Skoro pedeset posto branitelja radi na minimalcu. Nemate pravo govoriti o HVO-u jer nemate pojma. Vi pojma nemate! Hrvatska se branila u Bosanskoj Posavini. Ja ne znam tko ste vi, da nije tih ljudi bilo tamo, ti ne bio sjedio danas ovdje. Ti si čisti urbani rasista - rekao mu je Glasnović.

Bunjac je odgovorio da ne zna o čemu ovaj govori.

- Svaki dan pričate isto, crveni kmeri, lustracije, Udba, skliske banane, pilići u krumpiru. Vi ne znate šutjeti dok drugi govore, urlate, slikate se s oružjem, streljali biste suce - rekao mu je Bunjac.

11:00 Miro Bulj (Most nezavisnih lista) replicirao je na izlaganje ministra Medveda, pa je rekao da je Zakon prvo počeo vrijediti od siječnja 2018., a da je novi datum siječanj 2019.

Zagreb, 050517.
Ceka se zavrsetak sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politicki sustav kako bi se mogao odrzati nastavak sjednice Sabora.
Na fotografiji: Nikola Grmoja, Miro Bulj.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX
Ceka se zavrsetak sjednice Odbora za Ustav

- Vi spominjete da je Domovinski rat temelj hrvatske države i da su branitelji trebali biti institucija, ali trebamo zaustaviti izjave od vašeg koalicijskog partnera, Milorada Pupovca, koji je usporedio generala Bobetka sa Slobodanom Miloševićem. Nije dostojanstvo Domovinskog rata ako govorimo samo o jedanaestorici poginulih iz HOS-a, dok u Hrvatskoj još imamo četničke spomenike. I nije dostojanstvo dok Hrvatska ne bude od Vučića četnika zatražila ratnu odštetu od 45 milijardi eura pa će biti i za branitelje i za sve ostale socijalne kategorije - kaže Bulj.

10:30 Ministar branitelja Tomo Medved predstavio je prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

- Prava hrvatskih branitelja bila su disperzirana u niz različitih zakona, a analiza je pokazala potrebu opsežnih promjena. Od 505.694 hrvatska branitelja u evidenciji danas je živih 442.710. Njih 56.562 ostvaruju prava i imaju status ratnog invalida. Preko 80 tisuća je nezaposleno i nema redovita primanja, niti mirovinu. Više od 54.000 branitelja umrlo je nakon rata i svake godine umire ih sve više. Prijedlogom zakona omogućuje se ostvarivanje statusa hrvatskog branitelja onima koji ga još nisu ostvarili", istaknuo je Medved, čiju izjavu prenosi Dnevnik. Najavio je i da se očekuje nekoliko stotina novih statusa hrvatskog branitelja.

10:10 - Branko Bačić, klub zastupnika HDZ-a, rekao je da je Agrokor bio u stečaju i prije nego je napisan "lex Agrokor", da je prijetilo panično zatvaranje brojnih OPG-ova, da je bio u blokadi od tri milijarde kuna i da je kolaps Agrokora prijetio turističkoj sezoni i gospodarstvu Hrvatske. Kaže da je novi zakon spriječio kaos, otpuštanje zaposlenika i omogućio urednu turističku sezonu.

Bernardiću i Todoriću je poručio "da su im izjave i stavovi izjednačeni". Nevjerojatno mu je da "predsjednik SDP-a proziva Vladu da objavi podatke jer izvanredna uprava jednom mjesečno objavljuje financijske izvještaje o radu Agrokora."

10:00 - Anka Mrak Taritaš također je pozvala sve na osnivanje istražnog povjerenstva, a premijera pozvala da preuzme odgovornost.

Ivan Pernar iz Živog zida rekao je da je prošlo pet godina otkada je Robert Ježić obećao vratiti pet milijuna eura Sanaderovog mita državi. - Ježić je rekao da će ih vratiti ako presuda Sanaderu bude pravomoćna. A što ako ne bude? Država po tome ništa ne poduzima. Zanima me zašto osoba koja ne provodi izravan nalog suda, koja laže, može biti zaštićeni svjedok? - pita se Pernar.

- Mislim da bi DORH trebao dati status zaštićenog svjedoka Todoriću i reći mu da im kaže tko mu je omogućio da sve to radi. -

9:45 - SDP je stanku zatražio zbog najnovijih događanja u Agrokoru, kao i GLAS, Živi zid zbog Roberta Ježića koji nije vratio 5 milijuna eura državi, Most, HDZ i HNS također zbog Agrokora.

U raspravi je predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao sve zastupnike da dignu ruku za osnivanje Povjerenstva.

- Mislim da je svima jasno da nakon ovih zastrašujućih optužbi oko Agrokora nijedna osoba nije protiv osnivanja Istražnog povjerenstva. Ova priča je puno mračnija nego što se na početku činila - kazao je Bernardić.

Agrokor je, kazao je, firma koja ugrožava svako peto radno mjesto u Hrvatskoj. Vladajuće je pitao zašto podatke skrivaju već pet mjeseci.

- Kako je moguće da je lex Agrokor nastao i prije sastanka s Todorićem u Vladi? Je li pisac povezan s Agrokorom? Pozivam gospodina Plenkovića da odgovori i objasni ovu situaciju, te zašto se protivi osnivanju Povjerenstva. -

Rekao je da kao svjedoci pred to Povjerenstvo onda mogu doći i Ivica Todorić i premijer.

Na dnevnom redu je u srijedu među ostalim prijedlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji bi na cjelovit i jednostavniji način trebao regulirati sva njihova prava, primjerice pitanja naknada za nezaposlene branitelje, viši iznos najniže mirovine, strategija za očuvanje zdravlja branitelja, otvara se i rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja te omogućava zaštita stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:18