SPOR U BJELOVARU

ČISTAČICU NEZAKONITO DRŽALI BEZ UGOVORA O RADU: HZZO i njegov ravnatelj moraju platiti globe jer radnica nije bila prijavljena na zdravstveno

 
 Ilustracija / Profimedia, imageBROKER

Općinski sud u Bjelovaru kaznio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i ravnatelja Luciana Vukelića zbog zapošljavanja čistačice koja je 11 mjeseci radila bez ugovora o radu, piše Danica.hr.

HZZO mora platiti 60.000 kuna, a Vukelić 9000 kuna kazne. Čistačica je bila zaposlena u bjelovarskom HZZO-u od siječnja do studenoga prošle godine i svaki je mjesec potpisivala ugovor o djelu, ali zapravo je bila u radnom odnosu i primala fiksan iznos mjesečne plaće.

Osim spornog ugovora, HZZO i ravnatelj kažnjeni su i jer radnicu nisu prijavili na zdravstveno osiguranje.

U obrani su se pozvali da je u to vrijeme Vladinom uredbom bila zabrana zapošljavanja u državnim tijelima i institucijama, pa su čistačicu angažirali prema ugovoru od djelu.

No, ona je sve prijavila državnom inspektoratu nakon što je proveden javni natječaj u kojem je posao dobila druga osoba. Ona se također natjecala.

Bjelovarski sud zaključio je kako je riječ o klasičnom radnom odnosu u kojem je trebao biti potpisan ugovor o radu, piše Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:03