PAD IZVJEŠĆA

ČISTKA U SABORU Presedan u globalnim okvirima: Vladajući smjenjuju tri pravobraniteljice?

Neprihvaćanje izvješća legalni je razlog za razrješenje, a ta sudbina, nakon pučke, čeka i ostale pravobraniteljice
Ivana Milas Klarić, Višnja Ljubičić i Anka Slonjšak
 EPH

U sljedećim tjednima tri hrvatske pravobraniteljice - Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom - mogle bi biti smijenjene, što bi bio presedan ne samo u hrvatskim, nego i europskim okvirima.

Nakon što je saborska većina prošli tjedan odbila izvješće pučke pravobraniteljice Lore Vidović - koje je ranije jednoglasno prihvaćeno na saborskim odborima - u kuloarima se može čuti da ista sudbina čeka i specijalizirane pravobraniteljice, čija su godišnja izvješća također dobila potporu matičnih odbora, a sljedeći su tjedan na dnevnom redu plenarne sjednice. Za razliku od pučke pravobraniteljice, koja tim povodom ne može biti smijenjena, prema zakonima koji reguliraju rad specijaliziranih pravobraniteljica, neprihvaćanje izvješća legalni je razlog za njihovo razrješenje. Navodno vladajuća većina - prva koja uopće razmišlja o smjenama pravobranitelja - već ima svoje kandidate za ta mjesta.

Stanje prava u državi

- Osnovna svrha pravobranitelja je neovisno praćenje stanja prava u državi. Svake godine smo dužni Saboru podnositi izvješće. Ako nas vladajuća većina svake godine može razriješiti neprihvaćanjem izvješća, možemo li uopće govoriti o neovisnosti - pita dr. Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Prema odgovoru koji smo dobili od Europske mreže dječjih pravobranitelja (ENOC), koja okuplja dječje pravobranitelje iz 32 države unutar Vijeća Europe, u toj se organizaciji do sada nisu susretali s ovakvim primjerima. - U načelu, zakoni koji reguliraju rad pravobranitelja ili specijaliziranih pravobranitelja moraju propisati specifičan postupak razrješenja pravobranitelja, postupak koji jamči nezavisnost, nepristranost i transparentnost.

Do sada nismo imali saznanja o razrješenju bilo kojeg dječjeg pravobranitelja na temelju neprihvaćanja godišnjeg izvješća - piše u odgovoru koji potpisuje Polina Atanasova iz ENOC-a.

Neprihvatljiva situacija

Dodaje da je upoznata samo s primjerom Litve, u kojoj je Ustavni sud donio odluku da neprihvaćanje godišnjeg izvješća od strane parlamenta ne smije imati nikakva utjecaja na poziciju čelnika institucija koje imenuje parlament ili im je potrebna potvrda parlamenta, što uključuje i pravobranitelja, odnosno ne smije zahtijevati njegovu ostavku.

Sadašnja situacija u Hrvatskoj je, kažu ustavni stručnjaci koje smo kontaktirali, apsolutno neprihvatljiva.

- Cijelo djelovanje pravobranitelja svodi se na uočavanje i ukazivanje na greške izvršne vlasti te moguća poboljšanja. Jedini razuman razlog za njihovo razrješenje, uz one formalne, jest kršenje zakona. Ocjenjivanje s pozicije svjetonazora, kakvom je bila podvrgnuta pučka pravobraniteljica, apsolutno je neprihvatljivo - kaže naš sugovornik.

Važnost neovisnosti

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ističe kako svjedočimo da građani, ali i politička tijela, nisu svjesni uloge pravobranitelja i važnosti njegove neovisnosti. Mnogi im često pridaju ovlasti izvršne vlasti.

- Zadaci pravobraniteljstava su da na temelju svog rada u izvješćima na jednom mjestu ukažu na goruću problematiku, na probleme u političkom, obrazovnom, ekonomskom, socijalnom, kulturnom, građanskom i svakom drugom području života i da izdaju preporuke koje bi se trebale uvažiti da se problemi otklone - ističe.

Sve su dosad odradile puni mandat

U zakonima o specijaliziranim pravobraniteljima odredba po kojoj je neprihvaćanje izvješća razlog za smjenu stoji od njihova osnutka. No, ni jedna vlast dosad nije ni razmatrala takvu mogućnost. Mandat im traje 8 godina.

Sve specijalizirane pravobraniteljice do sada odradile su puni mandat, osim prve dječje pravobraniteljice Ljubice Matijević Vrsaljko koja je, zbog nereagiranja nadležnih na eklatantne primjere zlostavljanja djece, razriješena na vlastiti zahtjev. Njezina nasljednica Mila Jelavić, imenovana u mandatu HDZ-a, dovršila je mandat, a 2014. imenovana je Ivana Milas Klarić. Prva pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pokojna Gordana Lukač Koritnik, imenovana je 2003., dok je na vlasti bio SDP, i dovršila je mandat 2011., kad je, u vrijeme vlasti HDZ-a, potvrđena sadašnja pravobraniteljica Višnja Ljubičić. Pravobraniteljstvo za osobe s invaliditetom osnovano je 2008. i na tu je poziciju imenovana Anka Slonjšak, kojoj 30. svibnja istječe puni mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:21