KONAČNO POČELO SUĐENJE

Čitanje optužnice za izvlačenje novca iz Dinama trajalo dva sata, Mamić jedva stajao na nogama

Početak suđenja je od listopada prošle godine do danas čak osam puta odgađan iz raznih razloga
 Vlado Kos/Cropix

Punih dva sata i 13 minuta trajalo je čitanje optužnice protiv Zdravka Mamića, Damira Vrbanovića, Marija Mamića, Sandra Stipančića, Igora Krote i Zorana Mamića, čime im je nakon porođajnih muka i čak osam odgoda iz devetog pokušaja u srijedu na Županijskom sudu u Osijeku počelo suđenje. USKOK ih tereti da su od prosinca 2004. do prosinca 2015. iz GNK Dinamo nezakonito izvukli 144 milijuna kuna, a klub oštetili za 200 milijuna kuna. USKOK ih smatra zločinačkim udruženjem koje je organizirao i vodio Zdravko Mamić, kojemu se sudi u odsutnosti.

Podsjetimo, on je pobjegao u BiH u lipnju 2018., uoči izricanje presude na istom sudu u prvom postupku koji se vodio protiv njega, Vrbanovića, Zorana Mamića i Milana Pernara, kada su sva četvorica nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne zbog izvlačenja 120 milijuna kuna iz Dinama.

image
Zoran Mamić dolazi na sud
Vlado Kos/Cropix

Za taj predmet čeka se objava odluke Vrhovnog suda po žalbama okrivljenika. Nakon što je pročitana optužnica svi okrivljeni izjasnili su se da se ne smatraju krivima. U ovom predmetu optužen je i Nikky Arthur Vuksan, no odlukom sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Davora Mitrovića, a na prijedlog Svena Miškovića, zamjenika ravnatelja USKOK-a, postupak protiv njega je razdvojen. Učinjeno je to zato što na raspravu nije došla Vuksanova braniteljica Ksenija Vržina. Ona se, doduše, ispričala zbog zdravstvenih problema, no USKOK i sud očito smatraju da je riječ o opstrukciji kaznenog postupka.

Naime, početak suđenja je od listopada prošle godine do danas čak osam puta odgađan iz raznih razloga, a Mitrović je u već nekoliko navrata dao do znanja kako smatra da se radi o opstruiranju. Vuksan se na ovaj prijedlog nije očitovao, kazavši da ne barata terminologijom, no branitelji ostalih okrivljenika usprotivili su se razdvajanju postupka.

image
Vlado Kos/Cropix

- Prema Zakonu o kaznenom postupku nema uvjeta za razdvajanje postupka. Kolegica nije sposobna biti na raspravi, na vrijeme je zamolila odgodu, jer je riječ o prolaznoj situaciji radi koje ovaj postupak neće trpjeti – rekao je Ivan Stanić, branitelj M. Mamića, s čime se složio i Vrbanovićev branitelj, Janjko Grlić.

- Razdvajanjem postupka onemogućili bismo pravo na pošteno suđenje mom branjeniku, koje je već narušeno razdvajanjem postupka u odnosu na Zdravka Mamića, kojeg ne možemo ispitivati, a on je okosnica optužnice – kazao je Grlić.

image
Vlado Kos/Cropix

No, sud je ipak odlučio razdvojiti postupak, a Vuksan je napustio sudnicu, nakon čega je napokon pročitana optužnica, što je, kako smo već napisali potrajalo čak 133 minute, pa je Zoran Mamić, koji je tako pripremu za kup utakmicu njegovog Dinama sa Slaven Belupom proveo u osječkoj sudnici, u 47. minuti rekao da više ne može stajati i da mora sjesti, što mu je sudac odobrio.

U 72. minuti, pak, na zahtjev branitelja, sudac je svim optuženicima dopustio da optužnicu slušaju sjedeći, dok je Mišković i dalje stajao i čitao. Samo je u dva-tri navrata zastao da popije malo vode.

image
Vlado Kos/Cropix

Prije čitanja optužnice, utvrđeno je, da M. Mamić više nema prebivalište u Zidinama kod Tomislavgrada, nego u Ljubuškom, dok u Hrvatskoj nema ni prebivalište ni boravište, nego samo adresu za primanje pošte. Mjesečna primanja su mu, inače, 4.500 kuna.

Njegov stric Zoran, pak, nije želio reći kolika su mu mjesečna primanja. Što se, pak, Zdravka Mamića tiče, njega u ovom postupku brani već treći branitelj – osječki odvjetnik Hrvoje Krivić, koji je taj posao dobio po službenoj dužnosti.

Mamić je, naime, prije mjesec dana otkazao punomoć svom izabranom branitelju Veljku Miljeviću, a onda je zbog prezauzetosti i nakon samo jedne rasprave u pokušaju punomoć Mamiću otkazao odvjetnik po službenoj dužnosti Mario Vrabac. Tako je red došao na Krivića, koji je tražio odgodu rasprave za tri mjeseca kako bi se detaljno upoznao sa spisom koji broji 60.000 stranica, što je sud odbio.

- Ja sam ranije i braniteljima i optuženicima rekao da ćemo odraditi prvi dio, očitovanje o optužnici, te se potom dogovoriti za redoslijed izvođenja dokaza. Prilagodit ćemo se činjenici da ste zadnji ušli u ovaj predmet, kada to dođe na red – kazao je sudac Mitrović.

image
Hrvoje Krivić novi odvjetnik Zdravka Mamića dolazi na sud
Vlado Kos/Cropix

Što se samoga predmeta tiče, sedmorka je optužena da su neosnovano iz Dinama izvlačili novac na ime, kako tvrdi USKOK, nepostojećih dugova prema igračima odnosno za nepostojeće usluge posredovanje prilikom transfera igrača, koje je prema tvrdnjama USKOK-a odrađivao sam Zd. Mamić te da posrednika uopće nije bilo, a onda taj novac uplaćivali na račune niza off shore tvrtki u inozemstvu (Engleska, Švicarska, Sveti Vincent i Grenadini, Belize...) koje su bile u vlasništvu ili suvlasništvu oca i sina Mamića te Stipančića, Krote i Vuksana.

S njima su, piše u optužnici, zaključivani fiktivni ugovori za usluge i posredovanja u transferima i drugim poslovima kojima je Dinamo plaćao fiktivne usluge tim tvrtkama, a onda se veći dio tog novca uplaćivao na račune oca i sina Mamića, odnosno tvrtki Mamićeva sina.

image
Vlado Kos/Cropix

Ova je optužnica, inače, spojena je i s onom u kojoj je optužen samo Zdravko Mamić, gdje ga se tereti da je nezakonito s Dinamovog računa u austrijskom Klagenfurtu podigao ukupno 2,2 milijuna eura, koje je potom koristio u osobne svrhe. Mogla bi ovo biti i još jedna prava 'parada nogometnih zvijezda' na osječkom sudu.

Na popisu onih koji su već dali iskaze USKOK-u, pa su time i potencijalni svjedoci na sudu, nalaze se Luka Modrić i Dejan Lovren, koji su već iskusili 'čari' svjedočenja na suđenju bivšem šefu u prvom suđenju, ali i Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Eduardo da Silva, Mateo Kovačić, Igor Bišćan, Josip Šimunić, Dražen Ladić...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:35