OPET ISTA INSTITUCIJA

ČITATELJI JUTARNJEG RAZOTKRILI NOVI SLUČAJ STRANAČKOG UHLJEBLJIVANJA Na dva natječaja državnog fonda najbolje prošli kandidati direktorove stranke

 
Dubravko Ponoš
 Goran Mehkek / CROPIX

Dan nakon što je Jutarnji list objavio informaciju kako su HNS-ovi kandidati navalili na posljednji natječaj za zapošljavanje u Fondu za zaštitu okoliša, redakciji su se obratili razočarani čitatelji s novim primjerima zapošljavanja.

I opet je u pitanju ista institucija kojoj na čelu od rujna 2017. godine sjedi direktor i HNS-ovac Dubravko Ponoš, a koja je u prosincu 2017. godine oglasila natječaj kojim popunjava devet praznih radnih mjesta u tom Fondu.

Točnije, natječajem se zapošljavalo četvero samostalnih inženjera, troje ekonomista i dvoje pravnika, no 15. siječnja 2018. godine Fond donosi odluku o odabiru kandidata prema kojoj se za posao uspjelo izboriti samo njih petero.

Oni koji bolje poznaju prilike u Fondu za zaštitu okoliša i HNS-u opet su na ovom popisu pronašli neka zanimljiva imena: četvero od petero izabranih kandidata, dakle njih čak četiri petine, osim dobrih referenci za posao imali su i stranačku iskaznicu, i to opet onu Hrvatske narodne stranke.

Kvalifikacije

U Samostalnu službu na radno mjesto samostalnih inženjera tako je zaposleno dvoje HNS-ovaca: Hrvoje Hanžek koji je predsjednik podružnice HNS-a Dubrava te Srđan Pichler, član mladih HNS-a aktivan u podružnici Maksimir.

Za radno mjesto samostalnog ekonomista uspjele su se pak izboriti dvije ženske članice: Željka Marković Valentić iz HNS-ove podružnice u Ivanićgradu, ali i članica HNS-a Maja Bogović.

Iz Fonda su pritom odbacili mogućnost da bi stranačka iskaznica mogla biti prednost pri dobivanju posla u ovoj instituciji napomenuvši kako se prilikom zapošljavanja prvenstveno razmatra zadovoljavaju li kandidati formalno - pravne uvjete te koje su njihove stručne kvalifikacije i iskustvo.

“Jesu li ili nisu kandidati članovi neke političke stranke je osobna stvar svakog pojedinca te kao takva nije niti privilegirani, ali ni diskriminirajući faktor. Fond je institucija koja ima širok djelokrug rada te smo provedbeno tijelo za mnogobrojne projekte koji se sufinanciraju iz nacionalnih i iz EU sredstava. Zbog toga je Fondu u interesu imati kadar koji će svoje zadaće obavljati na visokoj profesionalnoj razini u zadanim rokovima”, stoji u njihovom odgovoru.

Treba ih 113

Također su se osvrnuli i na napise od ponedjeljka prema kojima je na posljednjem natječaju za zapošljavanje u Fondu u drugi krug razgovora proslo cak petero trenutnih ili bivskih članova HNS-a.

Kažu kako je u Fondu uočen nedostatak djelatnika u Samostalnoj službi Posredničko tijelo 2 koje radi na provedbi i pračenju EU projekata, zbog čega su za tu jedinicu preraspodijelom osigurali 40 novih djelatnika, a ostatak koji im je nedostajao da pokriju potrebe potražili putem natječaja.

“U službi Posredničkog tijela razine 2 trenutno radi 89 djelatnika, no prema izrađenoj analizi za 2019. godinu trebalo bi ih biti zaposleno 131. Stoga do popunjavanja potrebnih administrativnih kapaciteta Fond planira zapošljavanje novih djelatnika uglavnom tehničke, ekonomske i pravne struke”, stoji u odgovoru u kojem su izbjegli pojasniti koliko je novih djelatnika u Fond stiglo od početka mandata direktora Ponoša.

Prvi krug

Podsjetimo, Jutarnji list u ponedjeljak je otkrio kako je na posljednjem natječaju za zapošljavanje u ovoj instituciji javno objavljena rang-lista otkrila da je prvi krug testiranja, među ostalim, prošlo i petero aktivnih ili bivših članova Hrvatske narodne stranke, među kojima su neki koje smo kontaktirali odbili makar i pomisao da bi im stranačka iskaznica pomogla pri pronalasku novog radnog mjesta.

Na usmeni razgovor tako su za radno mjesto samostalnog ekonomista pozvani predsjednik mladih HNS-a Ivan Bednjanić Bunić te član karlovačkog ogranka stranke i nekadašnji dopredsjednik Zoran Zatezalo, dok je nekadašnja predavačica s Akademije sisačko-moslavačke županijske organizacije HNS-a Nermina Terzić (koja je u međuvremenu napustila stranku) pozvana na usmene razgovore za radna mjesta višeg samostalnog stručnjaka, ali i višeg samostalnog ekonomista.

Osim toga, na razgovor za posao pozvana je i članica stranke Petra Horvat koja se na stranicama HNS-a navodi kao potpredsjednica ludbreške podružnice, a 4. siječnja usmenom je razgovoru za radno mjesto inženjera pristupio i Ivan Majcen.

Upravo Majcen je krajem listopada prošle godine izabran za predsjednika mladeži HNS-a Varaždinske županije, a tom je prilikom, piše tako na službenim stranicama stranke, najavio kako će mu glavne aktivnosti biti vezane uz rješavanje problema nezaposlenosti mladih i rješavanja njihovih stambenih pitanja.

Bednjanić Bunić pak predsjednik je Mladeži HNS-a postao krajem 2017. godine, i to nakon što je prije toga obavljao funkciju tajnika te vijećnika općinskog vijeća Cestice.

“Prošlo je vrijeme ispraznih političkih fraza i parola, a došlo vrijeme novih politika temeljenih na konkretnom poslu, a ne ideologijama, za što su se mladi HNS-a uvijek i zalagali”, istaknuo je Bednjanić Bunić prilikom preuzimanja nove funkcije na izbornoj skupštini u Zagrebu.

Kako prenose lokalni mediji, tom su im prilikom tadašnji v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar te ministrica obrazovanja iz kvote iste stranke Blaženka Divjak poručili “neka se uključe u kreiranje politika”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:38