GOSTOVANJE NA HRT-u

ČLAN STRUČNOG TIMA ZA NABAVU F-16 BARAK 'Non-paper nisam vidio. Vjerujem li da postoji takav papir? Ja vjerujem u Boga, u papire ne vjerujem'

Brigadir Željko Ninić
 Screenshot / HRT

Član stručnog tima za nabavu zrakoplova brigadir Željko Ninić rekao je tijekom gostovanja u HRT-ovoj emisiji "U mreži Prvog" da on smatra da proces nabavke zrakoplova F-16 Barak od države Izrael nije gotov.

"Mi smo dali rok svom partneru državu Izrael da do 11.1 dostavi službeni odgovor jesu li sposobni ili ne isporučiti zrakoplov prema ponudi koju su dali. U roku od par dana trebali bismo dobiti odgovor", rekao je Ninić i dodao da ne smatra da se generalni direktor izraelskog ministarstva dolazi ispričati zbog propale nabavke.

"Nemam informaciju da se dolazi ispričati. Ovdje dolazi delegacija Izraela. Planirani su sastanci na višim razinama s ciljem realizacije, odnosno rješavanja ove situacije", rekao je te dodao da ga je cijeli razvoj situacije iznenadio.

"Republika Hrvatska je kao krajnji kupac stvorila sve preduvjete za potpisivanje ugovora, Izrael je trebao stvoriti sa svoje strane kao ponuđač, no u nekoj fazi procesa došlo je do zaokreta koji nas je doveo do ove točke. Iz te perspektive, to je čudno jer tijekom ovog procesa nije postojalo indikatora da bi do ovakvog zaokreta moglo doći", pojasnio je.

Ninić kaže da svoje stajalište da posao nije gotov temelji na činjenici da je vojnik te da se ne predaje i da se bori do zadnjeg. Brigadir je dodao on smatra da uvijek ima prostora za dogovor. "Mi stvaramo uvjete, mi smo ti koji kupujemo, mi ćemo reći kada je kraj", rekao je Ninić.

Ninić je rekao da on nije vidio "non-paper" koji je prije godinu dana poslan državnom i vojnom vrhu. Na pitanje vjeruje li da postoji taj papir, brigadir je rekao da on "vjeruje u Boga te da u papire ne vjeruje". Dodao je kako je Republika Hrvatska znala da nam treba dozvola SAD-a za kupovinu zrakoplova, već smo nekoliko puta ishodovali dozvole za raznu opremu koju smo nabavljali.

Komentirajući je li netko pogriješio u cijeloj ovoj priči, Ninić smatra da on i njegov stručni tim nisu nigdje pogriješili - poštivali su proceduru, napravili kompletnu papirologiju i procese koji prate nabavu, pridržavali su se svih propisa i uvjeren je da nije napravljena niti jedna pogreška. Odobrenje SAD-a je jedan od uvjeta da bi se ugovori potpisali, siguran je da to nije jedini uvjet već je bilo jako puno dodirnih točaka koje su s Izraelom morali riješiti.

Ninić kaže da je stručno povjerenstvo napravilo i procjenu rizika, jedan od elemenata je bio i kašnjenje što je rizik za koji nemamo protumjeru jer ne vladamo tim procesom. Dodao je kako je odobrenje od SAD-a stvar ponuđača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:44