SNV ODGOVARA NA OPTUŽBE

‘I nama je žao što nam Vlada milijune daje iz pričuve za katastrofe i zaraze’

- I nama je nelagodno i nismo sretni time što se financiramo iz sredstava proračunske zalihe, pa ćemo se zalagati za financiranje iz redovnog budžeta. Zato što radimo stvari od interesa za cijelu zemlju - kaže Saša Milošević, zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća.

To je njegov odgovor na prozivke Veljka Džakule i njegova Srpskog demokratskog foruma zato što je SNV u posljednjih šest godina dobio od države oko 50 milijuna kuna, od čega polovicu iz sredstva proračunske zalihe.

Prema Zakonu o proračunu, sredstva proračunske zalihe koriste se za nepredviđene rashode za koje u proračunu nisu osigurana sredstva, a njihova je glavna namjena financiranje rashoda nastalih pri otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, epidemija, ekoloških nesreća...

No, Vlada je ove godine dva puta, na sjedinici u travnju i lipnju, SNV-u upravo na teret proračunske zalihe dodijelila 1,8 milijuna kuna.

Ni Milanoviću nije drago

U Vladi odgovaraju da je premijer Zoran Milanović baš na spomenutoj sjednici u travnju naglasio da takvu praksu treba ukinuti i da će ta sredstva ubuduće biti uvrštena u proračun.

- Želim naglasiti da se radi o redovnoj višegodišnjoj aktivnosti Srpskog narodnog vijeća, koja je očito do sada prema nekakvoj praksi bila financirana iz proračunske zalihe na zatvorenim sjednicama Vlade. Više tako neće biti. Radi se o aktivnostima najveće manjinske zajednice u Hrvatskoj i ne da nema nijednog razloga, nego postoje svi razlozi za to da se ove aktivnosti planiraju u redovnim proračunskim aktivnostima, gdje god to pripadalo, ali ne u zalihu - rekao je tada Milanović.

Činjenica da Srpsko narodno vijeće i njihov predsjednik Milorad Pupovac svaki kvartal dobivaju sredstva od države, i to iz stavke proračunske zalihe, osobito je razljutila Džakulu koji je otprije poznat po kritikama usmjerenim na rad SNV-a. Prije tri dana sazvao je pres konferenciju na kojoj se žestoko obrušio na rad SNV-a i njihova predsjednika Pupovca. S obzirom na to da su nam i u SNV-u potvrdili da bi uskoro moglo i iz njihovih redova stići reagiranje, nedvojbeno je da bi uskoro mogao izbiti novi sukob na političkoj sceni najveće nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Legalan ustroj

- Vlada im je doznačila sredstva iako je vodstvu te nevladine udruge prije godinu dana istekao mandat, a Skupština SNV-a nije konstituirana niti registrirana te nije izabrano njeno vodstvo iako su provedeni manjinski izbori. Drugi problem je što SNV dobiva novce za financiranje rada institucija srpske zajednice u Hrvatskoj. Ja pitam o kojim se to točno institucijama radi i koji se to točno programi provode - kaže Džakula.

Milošević odbacuje sve njegove teze tvrdeći da je njihov ustroj Srpskog narodnog vijeća legalan i legitiman, a rad transparentan i društveno koristan.

- Godine 2008. proveli smo izbore za Skupštinu, a izborni proces je četverogodišnji. Novi izbornu skupštinu SNV-a očekujem najesen. Mi bismo možda i ranije održali skupštinu vijeća nacionalnih manjina, ali je proces njihove registracije bio otežan zbog problema, vjerojatno tehničke prirode, pri Ministarstvu uprave - kaže Milošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:36