UZROK EKSPLOZIJE JOŠ UVIJEK NEPOZNAT

VLASNIK KUĆE KOJA JE EKSPLODIRALA U VARAŽDINU JE RATNI INVALID S PTSP-OM Marijo B. preživio je eksploziju skriven pored kade

 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Policija još uvijek istražuje uzroke i sve okolnosti vezane uz žestoku eksploziju koja se u četvrtak ujutro, nešto prije 8 sati, dogodila u ulici Antuna Augustinčića u Varaždinu. U eksploziji je jedna kuća srušena do temelja, jedan automobil je u potpunosti uništen, oštećeno je još desetak kuća i automobila, a na više desetaka kuća popucali su prozori.

EKSPLOZIJE U PAKRACU I VARAŽDINU Kuća sravnjena sa zemljom, iz ruševine izvukli živog muškarca! Susjedi: 'Nije plin, kuća je minirana!'

U eksploziji je do temelja srušena kuća umirovljenog branitelja i ratnog vojnog invalida Marija B. (46) koji je eksploziju uspio preživjeti bez vidljivih znakova ozljeda. Spasitelji su ga pronašli ispod ruševina na prostoru gdje se nekad nalazila kupaonica kuće. Sklupčao se između kade i perilice rublja i unatoč činjenici da se cijela kuća doslovno srušila na njega, vatrogasci i policajci su ga pronašli živog i pri svijesti. Rekao im je samo da je u trenutku eksplozije u kući bio sam, a zatim je prevezen u Opću bolnicu Varaždin gdje mu je pružena medicinska pomoć.

I dok policija istražuje uzrok eksplozije, susjedi su uvjereni da do nje nije došlo zbog plina.

- Koliko znamo, kuća uopće nije imala sustav centralnog grijanja, odnosno nisu bile izvedene plinske instalacije, a i teško da bi se od eksplozije plina kuća srušila do temelja te da bi u krugu od 100 metara popucali prozori. Ovo izgleda kao da je kuća minirana - kažu stanovnici kvarta u kojem se dogodila eksplozija.

Slično razmišljaju i u braniteljskim krugovima. Umirovljeni novinar Ivica Dolenec, koji je Marija B. prvi put upoznao tijekom obrane Vukovara 1991. godine, rekao nam je da spomenuti boluje od teškog oblika PTSP-a.

- Poznajem ga kao dobrog dečka i velikog ratnika koji se kao dragovoljac među prvima javio u Hrvatsku vojsku i otišao braniti Vukovar gdje je i ostao do pada grada i preživio Danteov pakao. Poslije toga je bio na još nekim ratištima i svašta je preživio i doživio. Znam da boluje od PTSP-a i da ga ta strašna, prokleta bolest povremeno zna obuzeti - ističe Dolenec.

Zadnji put sam ga sreo prije mjesec dana. Prodavao je staru kramu na sajmištu. Rekao mi je da mora od nečega živjeti. Izgledao je normalno, ali to sada ništa ne znači. Na žalost, gotovo 2 tisuće naših ratnika koji su hrabro branili domovinu je nakon rata diglo ruku na sebe bez ikakvog objašnjenja - ističe Dolenec.

U registru branitelja stoji da je Mario B. (46) proveo sveukupno 1575 dana u borbenom sektoru MORH-a. Njegov ratni put nije poznat. U Varaždinu je poznat i jer je prije nekoliko godina postavio lažnu bombu ispred redakcije jednog lokalnog varaždinskog lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2022 22:29