RAT ZA VISINU MINIMALNE PLAĆE U HRVATSKOJ

Poslodavci: Možemo podnijeti povećanje minimalca od 4 kune

Novi Zakon o minimalnoj plaći određuje izračun za 2013., ali ne i kriterije za izračun u sljedećim godinama
 Goran Mehkek / CROPIX; Tomislav KriDamir Krajac / CROPIX; sto / CROPIX;

Uoči novog kruga pregovora oko visine minimalne plaće u sljedećoj godini, zaoštravaju se stavovi partnera u socijalnom dijalogu. Dok poslodavci tvrde da mnogi od njih ne mogu izdržati ni postojeću razinu najnižih plaća koje se isplaćuju u Hrvatskoj, sindikati upozoravaju da radnici s najmanjim zajamčenim primanjima ni uz alkemijske sposobnosti ne mogu skrpati početak i kraj mjeseca.

- Naši se stavovi nisu promijenili. Visina minimalne plaće nije stvar želje, nego realnih mogućnosti. Brojne industrijske grane već i sada teško isplaćuju čak i ovakve minimalne plaće i njihovo povećanje vjerojatno ne bi izdržale. Stoga je naš prijedlog da se minimalne plaće zadrže na sadašnjoj razini - rekao nam je jedan od uglednih poslodavaca koji je želio ostati anoniman.

Socijalni partneri

- Kod sinidkata su stvari jasne: minimalnu plaću treba povećati. Ovdje se radi o najnižim zajamčenim primanjima, koja u sebi moraju sadržavati i određenu socijalnu komponentu. Za poslodavce je to pitanje rasta ili pada BDP-a, no za one koji primaju minimalce, to je pitanje opstanka - ističe Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Poslodavci i sindikalci su prošli tjedan u Ministarstvu rada počeli razgovore o određivanju iznosa minimalne plaće, koja je do kraja godine, sukladno Vladinoj Uredbi iz travnja, zacementirana na 2984,78 kuna bruto. Naime, novi Zakon o minimalnoj plaći određuje način izračuna minimalne plaće u ovoj godini, no ne precizira kriterije po kojima će se ona izračunavati u sljedećim godinama. Jasno je jedino to da ona u 2014. ne smije biti manja nego u ovoj godini. Stoga se koplja među socijalnim partnerima sada i lome upravo oko kriterija po kojima bi se određivao iznos minimalca. O ishodu tog dvoboja ovisit će i iznos minimalne plaće.

Poslodavci bi pritom najsretniji bili kada bi na snazi ostao dosadašnji iznos minimalne plaće. Njima nije toliko bitna formula, koliko njen rezultat, odnosno zadržavanje minimalaca na postojećoj razini ili, kako se može čuti, povećanje za samo četiri kune. To bi poslodavci, kaže sugovornik, mogli podnijeti.

Potrošačka košarica

Sadašnji način izračuna minimalne plaće takav je da su u formuli najvažnije stavke prosječna stopa inflacije i mjesečni prag rizika od siromaštva i poslodavcima on nije neprihvatljiv. No, kako se može čuti u krugovima pregovarača, u HUP-u bi više voljeli kalkulaciju po kojoj se minimalac računa kao postotak prosječne plaće u kožarskoj, tekstilnoj i drvnoj industriji, industrijskim granama u kojima je i najviše onih koji primaju najmanja zajamčena primanja. Argumenata za takve stavove poslodavcima ne nedostaje: zemlja je već petu godinu zaredom u krizi, tvrtke propadaju, a Hrvatska se bori privući strana ulaganja. S druge strane, sindikati traže da se minimalne plaće vezuju uz rast troškova života, bilo da ih se veže uz stopu inflacije, bilo da se one povećavaju sukladno rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića, dobara koja imaju najveći udio u potrošačkoj košarici oko, kako govore procjene, 70.000 Hrvata osuđenih na život s minimalcem. Prevedeno na jezik brojki, to znači da bi, u slučaju prihvaćanja sindikalnih zahtjeva, minimalna plaća porasla na 3100 kuna. Razgovori o visini minimalne plaće nastavaljaju se sljedećeg tjedna.

Dogovor prije proračuna

U Vladi se nadaju da će se sidnikalci i poslodavci uspjeti dogovoriti do usvajanja proračuna za sljedeću godinu.

- Sljedećeg tjedna nastavljamo konzultacije sa socijalnim partnerima. Minimalna plaća u 2014. ne može biti manja nego u ovoj, može biti ista ili veća, ovisno o tome što će socijalni partneri dogovoriti - kaže Mirando Mrsić, ministar rada. Upravo će Mrsićeva na kraju biti i zadnja. Naime, Zakon o minimalnoj plaći kaže da visinu minimalne plaće za 2014. i svaku sljedeću kalendarsku godinu utvrđuje Vlada uredbom, i to na prijedlog ministra nadležnog za rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:12