KOMENTAR JUTARNJEG

Pad rejtinga više nije vijest

Zagreb, 220514.Vlada.Odrzana redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic.
 Davor Pongracic / CROPIX

Već dugo gotovo i nije vijest kada agencija Fitch,što je učinila i u petak, snizi hrvatski kreditni rejting za jedan stupanj, na “BB” za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i “BB+” u domaćoj. Usto u Fitchu očekuju nastavak recesije u Hrvatsko, i još sumnjaju u to da će država uskoro stabilizirati javni dug. Ali koliko god je Hrvatska daleko od stvarnog oporavka, izgleda da postoje naznake da se stvari pokreću. Presporo, ali sve više nije potpuno depresivno.

“Rebalans ovogodišnjeg proračuna, proveden u travnju, čini se, Hrvatsku je doveo na put dovoljnog smanjivanja deficita kako bi se manjak opće države spustio sa 4,9 posto BDP-a u 2013. na 3,8 posto u 2014., a u skladu s preporukama Europske komisije u sklopu Procedure prekomjernog deficita (EDP) pokrenute u siječnju”, navodi Fitch.

Sada konačno treba pokrenuti proizvodnju, ali i potrošnju. Fiskalne mjere koje je uveo Slavko Linić imale su važnu ulogu u kresanju sive ekonomije (začudo, u lokalima je promet triput veći nego 2012.), ali pretjerana štednja prije će ubiti nego izliječiti . Zato treba podržati najave iz vlade o oprostu dugova građana nižih od deset tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:29