SRETAN BOŽIĆ... NE!

Britanski Guardian prozvao Sanadera Grinchem

Britanski je dnevnik podsjetio čitatelje na tri primjera zabranjenog Božića. Uz dva događaja u 17. st. tu se našla i Sanaderova zabrana od prošle godine

Ivo Sander pronovo je proglašen Grinchem koji je ukrao Božić. Ovaj puta to nisu napravile Facebook grupe već renomirani britanski dnevnik Guardian, točnije njegov prilog, The Observer.

Naime, te su novine odlučile podsjetiti čitatelje na situacije u povijesti kada je Božić bio zabranjen. Pronašli su samo tri primjera i među njima se našao Božić 2008. u Hrvatskoj i tadašnji premijer Ivo Sanader.

Podsjetimo, Vlada je građanima 2008. godine zabranila proslavu jednog od najsvetijih blagdana u godini zbog velikog straha od gospodarske krize, ali i povećane potrošnje.

- Kako bismo u sljedećoj godini izbjegli dublju krizu, zabranjujemo kupnju božićnih i novogodišnjih darova, kao i organiziranje domjenaka i primanja - podsjetio je The Observer na tadašnju Sanaderovu izjavu kada je još kao premijer najavio i zamrzavanje plaća.

U to ga je vrijeme Net.hr prvi prozvao Grinchem koji je ukrao Božić, a sada se čini da će ga i ostatak svijeta pamtiti kao takvog.

Uz Sanadera, The Observer navodi još dva zabranjena Božića i oba su, vjerovala ili ne, iz 17. stoljeća. Prvi je Božić bio 'zabranjen' u Bostonu i to punih 22 godina, od 1659. do 1681. Naime, puritanci koji su došli na područje Massachusettsa nisu slavili Božić jer ih je previše podsjećao na Englesku crkvu od koje su pobjegli, a i 25. itako nisu slavili kao vjerski blagdan. Taj je datum tek kasnije određen kao Božić.

Uz to, smetalo im je obilje jela, pića i zabave, koje su oni kao puritanci žestoko odbijali.

Druga se zabrana, doslovno zabrana, dogodila u Engleskoj. Tada je parlament 1647. izglasao zakon kojim se Božić proglašava nezakonitim. Bio je to prijedlog vođe puritanaca Olivera Cromwella koji je slavlje smatrao neprimjerenim oblikom proslave svetog dana. Ljudi su završavali u zatvoru zbog božićnog duha. Ta je apsurdan zakon nestao zajedno s puritancima kada su izgubili vlast 1660. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:36