SANADERA TORPEDIRALI 007

Il Piccolo: EU i SAD tajnim dokumentima natjerali Sanadera na ostavku

Bivšem hrvatskom premijeru bilo je zaprijećeno kako će se objaviti dokumenti oko Hypo banke ukoliko ne odstupi s mjesta predsjednika VLade
 Boris Kovačev/Cropix

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader odstupio je s funkcije predsjednika Vlade jer su njegovu ostavku zatražili europski čelnici, piše talijanski list Il Piccolo.

Kako dodatni 'poticaj', Sanaderu su zaprijetili da će objaviti sve materijale koje su od 2004. godine prikupile tajne službe, među kojima Il Piccolo spominje i onu Republike Slovenije.

Ovu odluku samog vrha Europske unije podržale su i Sjedinjene Američke Države koje su na sastanku u Bruxellesu, 18. lipnja prošle godine, imale svog izaslanika, američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Bradtkea.

Il Piccolo navodi kako su čelnici EU-a Sanadera prozvali 'najvećom preprekom Hrvatskoj na putu u EU' te naveli kako 'nije sposoban poduzeti ikakvu konkretnu i ozbiljnu borbu protiv korupcije'. List navodi i 'Sanaderovu nepopustljivost koja je potpuno zakočila rješavanje graničnog spora sa Slovenijom'.

U članku pod naslovom 'Sanadera torpedirali 007' se opisuje nimalo diplomatski pristup Sanaderu kojem su dužnosnici zaprijetili objavom tajnih dokumenata nakon čega je tada hrvatski premijer bio prisiljen odstupiti.

Većinu spisa, ističe Il Piccolo, činili su dokumenti vezani uz Sanaderovo poslovanje s Hypo bankom te ilegalni naftni poslovi s društvom Salbatring čije se sjedište nalazi u Sloveniji. Upravo su zbog potonjeg među aktivnijim tajnim službama bile one slovenske.

Navodi se i kako je hrvatsko-slovenski spor oko Piranskog zaljeva predstavljao veliki 'trn u oko' SAD-u kojem je to bila značajna prepreka 'u provođenju politike u cijeloj regiji'.

Podsjetimo, Ivo Sanader je 1. lipnja prošle godine na izvanrednoj je konferenciji za novinare objavio kako podnosi ostavku na sve svoje političke funkcije bez da je dao prave razloge svog odlaska. Nagađalo se kako se radi o bolesti, ucjenama ili političkim neslaganjima u stranci te na vanjsko političkom planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:51