POSAO: TESTIRANJE ALKOHOLA

Kušala sam 30 rakija. Ali dobro sam doručkovala

Ova inženjerka prehrambene tehnologije bila je jedina žena među 15 kušača rakija koji su jučer testirali 137 uzoraka
 Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK - Ispred nje su stajale tri plastične čaše, a u svakoj od njih različit uzorak rakije od jabuke. Dobro je pogledala njezinu boju, kratko ju komentirala s kolegom pokraj sebe i upisala ocjenu, zatim je isto učinila ocjenjujući bistroću uzorka, pa je svoja osjetila usmjerila na miris te u konačnici na okus rakije.

Urška Kosić (31), inženjerka prehrambene tehnologije riječkog veleučilišta - Poljoprivredni odjel u Poreču, svojom se pojavom izdvajala među 13 muških kolega.

Dodatna edukacija

To ocjenjivanje tradicionalno u Osijeku organiziraju HGK Osijek i Prehrambeno-tehnološki fakultet. - To je moj posao jer na fakultetu radim kao asistent prof. Ibrahimu Mujiću na Tehnologiji jakih alkoholnih pića. Osim toga, i volim rakiju, pa sam sa zadovoljstvom došla na ovo ocjenjivanje što mi je dodatna edukacija - rekla je Istranka tijekom pauze koju je uzela nakon što je kušala već devet od ukupno 30 uzoraka jabukovače

- Kako se osjećam? Zasad dobro, no treba vidjeti kako će biti poslije - uz smijeh je odgovorila Urška, dodavši da se dobro pripremila za iskušenja.

- Dobro sam doručkovala, ali i ručak će morati biti obilan. Najviše volim medicu, iako mi ni biska nije mrska, a uglavnom ih pijem poslije ručka kao digestiv- kaže.

Mora se dobro najesti

Na ovogodišnje natjecanje u Osijek je prispjelo 137 uzoraka iz cijele Hrvatske, pri čemu dominira slavonska šljivovica sa čak 61 uzorkom. Svi su ti uzorci prethodno prošli kemijsku analizu. Najviše bodova dobivaju na svojstvu okusa i mirisa, a boja i bistroća ocjenjuju se manje.

Kako se testira prirodna domaća rakija

- ispituju se boja, bistroća, miris i okus uzorka

- ispitivači moraju imati zdravu jetru i dobra osjetila

- uz uzorke rakije serviraju se kruh, sir, jabuke i voda, koji služe kao neutralizatori

- ispitivačima ne treba zdravstveno uvjerenje niti prolaze alkotest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:11