SLUČAJ JUNUŠIĆ

Prijateljstvo s Glavašem glavni kriterij za funkciju

Damira Junušića je na osjetljivu funkciju postavio Miljenko Kolobarić koji je lani u Dardi sudjelovao u pijanoj kafanskoj tučnjavi

OSIJEK - Hrvatska javnost šokirana je činjenicom da je šef osječke Sigurne kuće za zlostavljane žene, Damir Junušić , i sam obiteljski nasilnik. Protiv Junušića je, kao što smo pisali, podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu zbog nasrtaja na članicu obitelji.

Tomislav Ivić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u čijoj je nadležnosti i borba protiv obiteljskog nasilja, kaže kako je zgrožen tom informacijom te da smatra apsurdnim da netko - ukoliko se dokaže optužni prijedlog - tko je optužen kao obiteljski nasilnik i u više navrata prijavljivan za nasilje obnaša tako odgovornu dužnost.

Osuda ministra

- Iako sam zgrožen, nisam iznenađen ovakvim skandalom, budući da je poznato kako je u posljednjih pet godina u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je na vlasti HDSSB, za postavljanje na tako odgovorne dužnosti jedini kriterij politička podobnost i poslušnost. Također, jedan od važnijih kriterija je i prijateljski odnos s Glavašem , a ne profesionalne, ljudske i moralne kvalitete pojedinca. Očekujem da će nadležne institucije do kraja provesti istragu i poduzeti odgovarajuće mjere u skladu sa zakonskim odredbama - izjavio je za Jutarnji ministar Ivić.

Osnivač Centra za profesionalnu rehabilitaciju je Osječko-baranjska županija, a Junušića je za ravnatelja postavilo Upravno vijeće na čijem se čelu nalazio Miljenko Kolobarić, predsjednik osječke Hvidre.

Sukob na narodnjacima

Zanimljivo je i da je taj član glavnog odbora Glavaševa HDSSB-a u siječnju prošle godine, u narodnjačkom klubu u Dardi kod Osijeka sudjelovao u tučnjavi. Kako je tada priopćila policija, radilo se o klasičnom kavanskom fizičkom sukobu pod utjecajem alkohola.

- Osuđujem svaki oblik nasilja - kaže Ružica Gverieri, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije. Na pitanje što će Županija kao osnivač Centra za profesionalnu rehabilitaciju poduzeti protiv Junušića i hoće li ga suspendirati, objašnjava kako je to o nadležnosti Upravnog vijeća.

- Poznata mi je čudna, ishitrena smjena prijašnje ravnateljice Marine Bem Kovačević, koja je odlično radila - kaže Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.B.e.

Politički ključ

- Definitivno, prilikom postavljanja Junušića za ravnatelja Centra za profesionalnu rehabilitaciju u igri je bio politički ključ, a kad je to kriterij onda nije neobično da za šefa sigurne kuće dođe i obiteljski nasilnik. Bez obzira na svu ravnopravnost spolova, smatrali smo da je bilo pogrešno na čelno mjesto ustanove u čijem je sastavu i sigurna kuća, postaviti muškarca. Žene onamo dolaze u vrlo teškom stanju i jasno je da će se lakše otvoriti prema ženama, nego prema muškarcima - smatra Sarnavka.

Junušić je čovjek koji ne poznaje termin ‘nenasilna komunikacija’

Aktivistice Autonomne ženske kuće smatraju skandaloznim i zgrožene su da osoba muškog spola uopće može dobiti radno mjesto ravnatelja ustanove koja se brine o žrtvama obiteljskog nasilja, a uz to je već poznata u hrvatskoj javnosti po tome da ne poznaje termin “nenasilna komunikacija”.

- Zahtijevamo hitan postupak, pravomoćno sudsko rješenje unutar roka koji predviđa zakon te sveobuhvatnu zaštitu žene koja je preživjela nasilje, posebno kad je nasilnik politički i financijski utjecajna javna osoba. Ukoliko Junušić bude pravomoćno proglašen krivim, očekujemo da ga se makne sa svih društvenih i političkih funkcija. Presuda u kojoj bi bio proglašen krivim za nasilje u obitelji, zauvijek ga i potpuno delegitimira za obnašanje bilo kakve političke ili javne funkcije - stoji u izjavi Autonomne ženske kuće Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:46